„Ziua  Limbii  Române“ la Academia Română

„Ziua Limbii Române“ la Academia Română

Academia Română organizează joi, 29 august 2024, sesiunea festivă „Ziua Limbii Române“. Manifestarea va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 10, și va fi onorată de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care va rosti cuvântul de deschidere.

Vor susține prelegeri: acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Gheorghe Chivu, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, prof. univ. dr. Rodica Zafiu, membru corespondent al Academiei Române, și Marilena Rotaru, realizator de televiziune, informează un comunicat al al Academiei Române.

Sesiunea va fi urmată de un moment poetic susținut de șapte absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“, promoția 2024: Elena Raluca Asofiei, Alia Maria Andrei, Andrei Rosz, Raoul Alexis Ipate, Ioana Lazăr, Teodora Tudose, Rania Zane.

Intrarea publicului la eveniment este liberă. Sesiunea festivă va putea fi urmărită în direct pe canalul YouTube al Academiei Române și pe pagina de Facebook.

Instituită prin Legea 53/2013, Ziua Limbii Române este sărbătorită în mod consecvent de către Academia Română, răspunzând, astfel, primei misiuni a forului academic, aceea de normare, cultivare și promovare a limbii naționale ca principal factor identitar.

Ziua Limbii Române este celebrată în fiecare an pe 31 august, dată la care, în 1989, Parlamentul de la Chișinău a votat legea care prevedea revenirea în Republica Moldova la limba română și la grafia latină. Un an mai târziu, în 1990, Republica Moldova stabilea aceeași dată pentru sărbătoarea cu numele „Limba Noastră“. Parlamentul României va adopta această sărbătoare, cu numele „Ziua Limbii Române“ în anul 2013.