Expoziția „Pe când copilăria abia se inventase – Copiii în secolul al XIX-lea românesc”

Cum arăta copilăria în secolul al XIX-lea românesc

Muzeul de Artă Craiova găzduiește joi, 21 martie, de la ora 15.00, vernisajul expoziției „Pe când copilăria abia se inventase – Copiii în secolul al XIX-lea românesc”.

Realizată în parteneriat cu Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Dolj, aceasta reunește documente din fonduri familiale cu nume sonore în Oltenia – Romanescu, Mihail, Vorvoreanu – și din cuprinzătoarea colecție „Fotografii”, care conține, printre altele, imagini pline de candoare ale copiilor Familiei Regale a României. Prin intermediul picturii, fotografiei și documentelor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, publicul prezent se va familiariza cu variate ipostaze ale copilăriei, surprinzătoare uneori, pentru ochiul modern, informează un comunicat al Arhivelor Naționale ale României.

Deși în cultura europeană occidentală, preocuparea pentru copilărie, ca vârstă a inocenței nepervertite, s-a manifestat încă din perioada Iluminismului, perspectiva asupra copilăriei nu s-a modificat decât după foarte mult timp. Din literatura secolului al XIX-lea, au ajuns până la noi poveștile dramatice despre viața copiilor năpăstuiți, trimiși să muncească în fabrici, a celor crescuți în orfelinate sau departe de părinți. De la o vârstă foarte fragedă, copiii se transformau forțat în oameni mari, luând pe umeri responsabilități și realități dure ale vieții de zi cu zi.

Secolul al XIX-lea românesc este concludent pentru transformările survenite în viața copiilor, fie că proveneau din familii avute, fie din familii sărace și împovărate. Apăruse legea privind obligativitatea învățământului primar (1864), de aceea, majoritatea copiilor urmau o școală publică sau particulară. Educația a devenit un subiect de interes și o necesitate pentru locul pe care viitorul adult urma să îl ocupe în societate.