Istoria, tema-vedetă a Editurii Adevărul, la Târgul Gaudeamus
INVITAŢIE Editura Adevărul lansează la Târgul Gaudeamus 2012 cărţi care vorbesc despre momente-cheie din istoria României şi a umanităţii.
Standul Adevărul de la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, organizat între 21 şi 25 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, va găzdui prima lansare miercuri, 21 noiembrie, de la ora 17.30. Jurnalistul Grigore Cartianu va vorbi despre noua sa carte, „Jurnalul unui puci ratat", şi-l va avea ca invitat pe Ion Cristoiu.
„Evenimentele politice din iulie-august 2012 au avut încărcătura unei lovituri de stat. Una care a şocat lumea civilizată, neobişnuită să aibă de-a face cu mutilări ale statului de drept în Europa secolului XXI", scrie autorul, în prefaţa volumului.
Grigore Cartianu consideră că „una e să ai de-a face cu un jaf banal, la adăpostul întunericului, într-o mahala rău famată, şi alta e să fii martorul unei tâlhării în văzul lumii-în plină stradă, în centrul Capitalei, ziua în amiaza mare. E o provocare prea obraznică, imposibil de acceptat!", punctează editorialistul, referindu-se la episodul suspendării şi revenirii preşedintelui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.
Grigore Cartianu a scris doar pe această temă, fără excepţie, timp de două luni şi jumătate (între 3 iulie şi 18 septembrie), zilnic în „Adevărul" şi săptămânal în „Mehedinţeanul". Volumul, mai spune Cartianu, este rezultatul unor trăiri gazetăreşti şi, deopotrivă, cetăţeneşti. În paginile cărţii a adunat aproape o sută de editoriale scrise în 2012, majoritatea în perioada crizei politice din timpul verii.
„HISTORIA ÎŞI AMINTEŞTE!"
Joi, 22 noiembrie, standul Adevărul de la Târgul Gaudemus va găzdui dezbaterea revistei „Historia", „70 de ani de la bătălia pentru Stalingrad", moderată de Ion M. Ioniţă (redactor-şef „Historia" şi revista „Foreign Policy"). De la ora 17.30 au fost invitaţi la stand Adrian Cioroianu (Decanul Facultăţii de Istorie), Călin Hentea (istoric militar), Dan Falcan (istoric), Ion Cristoiu (director editorial revista „Historia").
„Stalingradul a devenit un scurt paragraf al istoriei, de parcă niciodată nu am fi fost acolo. Nici astăzi, din motive curioase, nu vrem să vorbim despre românii şterşi de pe suprafaţa pământului în viscolul Stalingradului. Oasele lor s-au topit de mult în malul Donului şi în Stepa Calmucă. «Historia» îşi aminteşte!", scrie Ion M. Ioniţă, în editorialul său din revista „Historia".
„CINE MAI CREDE ASTĂZI ÎN POEZIE?"
Vineri, 23 noiembrie, de la ora 14.00, publicistul George Stanca va lansa cartea „Şantajul şi etajul-Pamfil Şeicaru, între legendă şi adevăr".Alături de autor vor veni la standul Adevărul Ion M. Ioniţă şi Mircea Coloşenco. Vineri, 23 noiembrie, de la ora 17.00, va avea loc o discuţie liberă cu mai mulţi editorialişti ai ziarului „Adevărul":Grigore Cartianu, Sabin Orcan, Florentina Ţone, Simona Catrina, iar sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 11.00, se va desfăşura un altfel de afterschool.
Copiii cu vârste între 6 şi 13 ani sunt aşteptaţi la stand, unde va fi prezentată „Enciclopedia ilustrată a copiilor". Au fost invitaţi Alina Sorescu, copiii de la atelierul ei de muzică şi prezenţă scenică şi corul de copii „Amicii".
Sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 14.00, va fi lansată traducerea lui Cristian Bădiliţă, „Noul Testament-Evanghelia după Marcu". Vor participa, alături de autor, Toader Paleologu şi Constantin Bălăceanu Stolnici.
În aceeaşi zi, de la ora 17.00, Alex. Ştefănescu, Florin Iaru, Cezar Paul-Bădescu şi Dan Mircea Cipariu vor purta o discuţie pornind de la întrebarea „Cine mai crede astăzi în poezie?". Seria de evenimente de la standul Adevărul va fi închisă de o sesiune de autografe, susţinută de Grigore Cartianu, duminică, 25 noiembrie, între orele 13.00 şi 15.00.Cartea «Jurnalul unui puci ratat» este rezultatul unor trăiri gazetăreşti şi, deopotrivă, cetăţeneşti.Grigore Cartianudirector editorial „Adevărul"
sursa:http://www.adevarul.ro