Chitarra fantasia – prima seară de chitară, ediţia a IV-a
Miercuri, 29 octombrie, orele 19, începe la Palatul Suţu-Muzeul Municipiului București cea de-a patra ediţie a “Serilor de chitară”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos.
Primul concert, Chitarra fantasia, desfăşurat în cadrul stagiunii muzicale “Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM, îl are ca protagonist pe chitaristul-compozitor Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, care invită publicul într-un periplu muzical ce porneşte cu unul dintre cele mai frumoase cântece din Renaştere, Lachrimae Pavande John Dowlandşi cu câteva lucrări pentru vihuelaale compozitorilor spanioli din epocă. Maşina timpului muzicală ne va purta apoi în secolul XX, în plină epocă (neo)romantică pentru lumea chitarei, de la melodia delicată din Julia Floridade Barrios la ritmata Bossa în rede Morel, recitalul încheindu-se cu dansuri:Garotín şi Solearesde Turina şi Suita a IV-a pentru chitară, lucrare prezentată în premiera absolută, compoziţie a protagonistului serii. În deschiderea recitalului, Lucian Manciuva interpreta Sonata Eroicade Mauro Giuliani.
Cătălin Ştefănescu-Pătraşcua început studiul chitarei cu Liviu Georgescu, sub îndrumarea căruia a obţinut Marele Trofeu al Festivalului de Chitară de la Sinaia în 1990. În tripla ipostază de interpret, compozitor şi profesor (titular al catedrei de chitară de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti), Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu are o activitate susţinută atât ca solist, cât şi ca membru al formaţiei Imago Mundi, fiind de asemenea autor a numeroase lucrări pentru chitară (două concerte pentru chitară şi orchestră, lucrări solo, lucrări pentru duo sau trio de chitare), dar şi lucrări dedicate unor ansambluri camerale sau orchestrei simfonice. Interesat de aspectele teoretice ale interpretării muzicale, obţine titlul de Doctor în Muzică (2008) cu o teză de doctorat referitoare la interpretarea muzicii din Renaştere şi Baroc la chitară. Susţine masterclass-uri la festivalurile importante din ţară;este membru de onoare al Fundaţiei Române de Chitară şi membru stagiar al Uniunii Compozitorilor. Lucian Manciu, student al UNMB la clasa prof. drd. Tudor Niculescu-Mizil, a obţinut numeroase premii naţionale, fiind un muzician în afirmare care îmbină pasiunea pentru chitară cu rigoarea indispensabilă formării unui interpret de marcă.
Intrarea la concerte este liberă, în limita locurilor disponibile.