Sven Hassel, romancierul celui de al Doilea R─âzboi Mondial  ÔÇ×Infernul lui Dante p─ârea un parc de distrac╚Ťii pe l├óng─â c├ómpul de lupt─âÔÇŁ jpeg

Sven Hassel, romancierul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. ÔÇ×Infernul lui Dante p─ârea un parc de distrac╚Ťii pe l├óng─â c├ómpul de lupt─âÔÇŁ

Sven Hassel a fost un scriitor remarcabil, nu lipsit de controverse, care a scris romane despre Frontul de Est din al Doilea R─âzboi Mondial. Din 1953, a scris 14 romane, toate la persoana I, care au fost traduse ├«n 25 de limbi ╚Öi publicate ├«n peste 50 de ╚Ť─âri. ├Än 2020 a ap─ârut o nou─â reeditare la editura Nemira, colec╚Ťia Armada History, de data aceasta ╚Öi cu o caset─â de colec╚Ťie ╚Öi un afi╚Ö de ├«nr─âmat ╚Öi pus ├«n bibliotec─â.

Pe numele lui adev─ârat Sven Pedersen, s-a n─âscut ├«n 1917 la Fredensborg, ├«n Danemarca, ├«ntr-o familie de muncitori din Zealand. Mai t├órziu, a preluat numele german al mamei, Hassel. Aproape 6000 de danezi, un sfert din minoritatea danez─â din Germania, s-a oferit voluntar s─â lupte ├«mpotriva Rusiei dup─â invazia din 1941. Dar Hassel intrase ├«n armata german─â ├«nainte de r─âzboi, ca ofi╚Ťer de cabin─â pe vapoarele daneze.

svenhasselauthor jpg jpeg

R─âmas f─âr─â slujb─â dup─â ce ╚Öi-a terminat serviciul militar ├«n 1936, ├«n anul urm─âtor s-a ├«nscris pe lista tot mai lung─â din Wehrmacht, c─âp─ât├ónd cet─â╚Ťenie german─â c├ónd ajunge ╚Öofer de tanc. Unitatea lui, parte din divizia a II-a Panzer, a luat parte la invazia Poloniei din 1 septembrie 1939. Oiectivul diviziei sale era s─â-l cucereasc─â Cracovia, unde ├«ns─â le-a ╚Ťinut piept improvizata, dar bine coordonata ap─ârare polonez─â ╚Öi unde au suferit pierderi majore.

Hassel a fost pe toate fronturile de r─âzboi, mai pu╚Ťin Africa de Nord ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. La un moment dat a dezertat. R─ânit de ╚Öapte ori, p├ón─â la urm─â a ajuns locotenent ╚Öi a primit Crucea de Fier ╚Öi alte medalii. A prins sf├ór╚Öitul r─âzboiului ca prizonier al ru╚Öilor la Berlin, dar a fost mutat de la un aliat la altul.

3  monte cassino jpg jpeg

A fost eliberat ├«n 1949, dar sim╚Ťea c─â via╚Ťa civil─â ├«i e str─âin─â acum, la fel ca miilor de al╚Ťi fo╚Öti solda╚Ťi din Wehrmacht, a╚Öa c─â a cocheta s─â intre ├«n Legiunea Str─âin─â Francez─â. Dar ├«n loc s─â ajung─â ├«n Vietnam, a avut noroc s-o ├«nt├ólneasc─â pe Dorthe Jensen. S-au c─âs─âtorit ├«n 1951. A ├«nceput s─â lucreze ├«ntr-o fabric─â de automobile, dar Dorthe l-a ├«ncurajat s─â scrie.

C├ónd a ├«nceput s─â scrie primul roman, ╚Öi cel mai cunoscut, Legiunea blestema╚Ťilor, era ├«nc─â prizonier. Cartea a ap─ârut ├«n danez─â ├«n 1953 ╚Öi ├«n englez─â patru ani mai t├órziu. Bazat─â pe experien╚Ťa lui Hassel ├«n armat─â, pentru cititori erau descrieri brutale ale vie╚Ťii unui regiment penal german ├«n timpul r─âzboiului. Aceste a╚Öa numite divizii pedepsite s-au ├«nfiin╚Ťat ├«n octombrie 1942 din cauza pierderilor galopante suferite de armata german─â, c├ónd ├Änaltul Comandament German a ├«nceput s─â caute carne de tun prin lag─ârele de concentrare. Adesea, ace╚Öti solda╚Ťi erau anti-nazi╚Öti, for╚Ťa╚Ťi s─â fac─â munc─â de construc╚Ťie pe front. Mul╚Ťi dintre ei dezertau.

├Än 1957, Hassel s-a ├«mboln─âvit de febr─â caucazian─â, o boal─â pe care a contractat-o ├«n timpul r─âzboiului ╚Öi care a dus la paralizie total─â. Nu s-a vindecat p├ón─â ├«n 1959. ├Än acest interval, a primit o scrisoare de la editorul lui englez care-l ├«ncuraja s─â continue s─â scrie. A mai publicat dou─â c─âr╚Ťi ╚Öi a ajuns cunoscut ├«n toat─â lumea. ├Än 1964 s-a mutat la Barcelona, unde a continuat s─â scrie. Dorthe a murit ├«n 2003. Au avut un fiu ╚Öi o nepoat─â. Ultima lui carte, Comisarul, a fost publicat─â ├«n 1985.

nemira sven 3 jpg jpeg

C─âr╚Ťile lui descriu extrem de visceral realitatea brutal─â a r─âzboiului cu care se confruntau solda╚Ťii obi╚Önui╚Ťi, iar unii cititori g─âsesc ├«n ele mesaje anti-r─âzboi. Anii 50 erau un moment bun pentru acest tip de mesaje: Germania de Vest dezb─âtea re├«narmarea ╚Öi instaurarea unei noi for╚Ťe armate ├«n 1955. Mul╚Ťi germani nu erau de acord ╚Öi primeau cu entuziasm literatura anti-r─âzboi. Al╚Ťii considerau c─â, de╚Öi r─âzboiul e brutal, trebuie s─â fie ap─ârat ce a r─âmas din Germania. Tinerii din noile for╚Ťe armate sigur citeau romanele lui Sven Hassel ├«n 1957.

nemira svenhassel pack 1200fb jpg jpeg

De fapt, c─âr╚Ťile lor pot fi preluate de ambele p─âr╚Ťi. Ele s-au bucurat de cea mai mare popularitate ├«n Marea Britanie. ├Än 1987, Blindatele mor╚Ťii, s-a ecranizat ├«n filmul The Misfit Brigade, cu Oliver Reed. Unii istorici au criticat inacurate╚Ťea istorice din romanele lui Hassel, dar el a spus mereu c─â e mai preocupat de descrierea ororilor r─âzboiului. Spune c─â a fost profund influen╚Ťat de romanele lui Erich-Maria Remarque ╚Öi c─â sper─â ca ╚Öi c─âr╚Ťile lui s─â le arate groz─âvia r─âzboiului tinerelor genera╚Ťii, ca acestea s─â-╚Öi dedice vie╚Ťile pentru salvarea altor vie╚Ťi ╚Öi nu pentru distrugerea lor.

Afla╚Ťi mai multe despre colec╚Ťia editurii Nemira (foto sus) de aici . C─âr╚Ťile vin ├«ntr-un boxset de carton, al─âturi de un afi╚Ö original, inspirat de romanele lui Sven Hassel, numai bun de ├«nr─âmat ╚Öi a╚Öezat l├óng─â bibliotec─â.

coperta ww2 jpg jpeg