Roxelana lui Suleyman Magnificul, sclava care a condus Imperiul Otoman jpeg

Roxelana lui Suleyman Magnificul, sclava care a condus Imperiul Otoman

De┼či conducerea Imperiului Otoman era clar dominat─â de b─ârba╚Ťi, a existat o femeie ├«n istoria sa care a sfidat aceast─â regul─â, reu┼čind s─â ├«┼či croiasc─â drum ├«n cercul sultanului ┼či ajung├ónd s─â-l influen╚Ťeze decisiv. Aceast─â femeie se numea Roxelana.

Era cunoscut─â drept Roxelana (n.1504) ├«n Europa ┼či Rossa ├«n Istanbul. Era o sclav─â ucrainean─â cel mai probabil capturat─â ├«n Caucaz  de c─âtre t─âtari ┼či adus─â pe pia╚Ťa de sclavi din Istanbul, unde a fost cump─ârat─â pentru haremul sultanului, nu inainte de a fi ├«nt├ói v├óndut─â ├«n Caffa. Haremul lui Suleyman, ca al majorit─â╚Ťii conduc─âtorilor otomani, avea ├«n componen╚Ť─â patru concubine principale dintre care una avea s─â-i ofere un urma┼č, pe l├óng─â alte 300 de concubine. Ca ┼či Roxelana, femeile proveneau de obicei din pr─âzile de r─âzboi ale otomanilor. ├Än plus, majoritatea erau cre┼čtine.

Numele s─âu se presupune a deriva din cuv├óntul ÔÇśrusÔÇÖ, folosit pentru a-i desemna at├ót pe ru┼či c├ót ┼či pe ucrainenii din secolul al 16-lea. Istoricii slavi i-au localizat ora┼čul natal ├«n Rohatyn, Ucraina de vest, dar care apar╚Ťinea Poloniei pe vremea aceea. Ucrainenii erau cunoscu╚Ťi sub numele de ruteni, derivat din aceea┼či r─âd─âcin─â, ÔÇśrusÔÇÖ. Rohatyn-ul se afla la 68 de km. de Lvov, capitala Gali╚Ťiei.

roxi3 jpg jpeg

Roxelana apar╚Ťine la ├«nceput straturilor inferioare ale haremului, dar la scurt─â vreme ├«┼či ├«ncepe ascensiunea. Protejat─â de eunucul responsabil de harem ┼či de c─âtre mama sultanului, se str─âduie┼čte s─â-i c├ó┼čtige afec╚Ťiunea ┼či ajunge favorita lui, c├ó┼čtig├ónd titlul de ÔÇśhassekiÔÇÖ. Dob├ónde┼čte numele de Hurrem, ├«nsemn├ónd ÔÇścea care r├ódeÔÇÖ din pricina bunei sale dispozi╚Ťii ┼či a talentului s─âu de povestitor. Devine rapid una dintre favoritele sultanului, ├«nso╚Ťindu-l la diverse evenimente publice. Tratamentul s─âu special a atras ura consoartei Mahidevran, al c─ârei fiu Mustafa se presupune c─â ar fi trebuit s─â mo┼čteneasc─â tronul Imperului. ├Än 1541, un incendiu distruge vechiul palat ┼či haremul este mutat la Topkap├«, ├«n apropierea sultanului, ├«ncep├ónd era numit─â ÔÇśdomnia femeilorÔÇÖ. Apriga femeie ├«ncepe acum s─â-┼či elimine rivalii.

Roxelana profit─â de influen╚Ťa asupra sultanului pentru a determina exilul lui Mahidevran ┼či Mustafa ├«ntr-o provincie ├«ndep─ârtat─â din Imperiu, la Manisa. Roxelana ├«i na┼čte sultanului un mo┼čtenitor la scurt timp dup─â aceea, sper├ónd s─â-l ├«nlocuiasc─â pe Mustafa ca urma┼č. Mustafa va fi ulterior asasinat, de teama unei rebeliuni, ├«ntruc├ót ├«n 1553 este interceptat─â o scrisoare fals─â a printului prin care ii cerea ajutor ┼čahului Persiei pentru a-l r─âsturna de pe tron pe tatal s─âu. Pe l├óng─â aceasta, Roxelana-Hurrem ├«l convinge c─â marele vizir Ibrahim este un tr─âd─âtor care complota pentru a-i lua puterea. Ibrahim, care se opunea leg─âturii dintre cei doi ┼či de╚Ťinea ├«ntr-adev─âr un control destul de mare asupra Imperiului, este executat. Acesta o avusese ├«ns─â pe Roxelana ├«naintea sultanului, sper├ónd s─â-i intre ├«n gra╚Ťii oferindu-i-o, dar se ├«n┼čelase.

Elimin├ónd astfel obstacolele, Roxelana devine concubina principal─â ├«n harem. Suleyman ii permite s─â r─âm├ón─â la curte al─âturi de el de┼či tradi╚Ťia spunea c─â dup─â majoratul mo┼čtenitorilor imperiali ace┼čtia trebuie s─â plece ├«mpreun─â cu mama lor s─â guverneze provinciile periferice ale Imperiului ┼či s─â nu se mai ├«ntoarc─â dec├ót dac─â este vorba despre urma┼čul la tron. Cu abilitate ├«l opre┼čte s─â construiasc─â un nou palat unde risca s─â fie inchis─â ├«ntr-un nou harem, poruncindu-i ├«n schimb arhitectului Sinan ridicarea moscheii Suleymaniye, ├«n 1549.

roxi2 jpg jpeg

Sclava ucrainean─â reu┼če┼čte s─â fac─â ceva la care nicio alt─â femeie nu ├«ndr─âznise vreodat─â s─â spere:├«l convinge pe Sulyman s─â o ia de so╚Ťie. Legea islamic─â permitea unui sultan s─â-┼či ia patru so╚Ťii, pe l├óng─â at├ótea concubine c├óte ├«┼či permitea s─â ├«ntre╚Ťin─â. Totu┼či, p├ón─â la Suleyman niciun conduc─âtor otoman nu se ├«nsurase. C─âs─âtoria a ├«ncins spiritele ┼či ├«n lumea islamic─â, ┼či ├«n Europa cre┼čtin─â. Odat─â m─âritat─â, Roxelana era acum asigurat─â c─â fiii ei vor deveni mo┼čtenitorii tronului otoman. Istoricul Fontenelle men╚Ťioneaza ├«n opera sa felul ├«n care Roxelana a ob╚Ťinut mariajul:mai ├«nt├ói a cerut s─â primeasc─â o educa╚Ťie ├«n spiritul religiei musulmane, lucru pe care Suleyman l-a aprobat, iar apoi ┼či-a exprimat dorinta de a se converti, ceea ce l-a bucurat ┼či mai tare, hot─âr├óndu-se s─â o elibereze. Cu toate acestea, dup─â ceremonia de convertire religia nu ├«i mai permitea rela╚Ťii intime ├«n afara c─âs─âtoriei, iar la trei zile sultanul cedeaz─â ┼či o cere de so╚Ťie.

Ca sfetnic al padi┼čahului ├«n afacerile externe, se pare c─â opinia sa c├ónt─âre┼čte greu ├«n ceea ce prive┼čte rela╚Ťiile interna╚Ťionale. Dou─â dintre scrisorile pe care le trimite regelui polonez Sigismund Augustus s-au p─âstrat ┼či datorit─â contribu╚Ťiilor sale Imperiul Otoman este ├«n rela╚Ťii pa┼čnice cu Polonia. Ambasadorii statelor europene i se adreseaz─â so╚Ťiei lui Suleyman ┼či ├«i trimit cadouri. Unii istorici afrim─â c─â ar fi avut ┼či un rol important ├«n oprirea raidurilor t─âtarilor din Crimeea ├«n zona geografic─â din care provenenea. ├Än afara treburilor politice, ea se mai ocup─â ┼či de sus╚Ťinerea unor proiecte edilitare, de la Mecca la Ierusalim, probabil lu├ónd-o ca model pentru ac╚Ťiunile sale caritabile pe Zubaida, so╚Ťia califului harun al-Rashid. Printre contribu╚Ťiile sale arhitectonice se num─âr─â o moschee, dou─â ┼čcoli sau un spital pentru femei l├óng─â pia╚Ťa de sclavi din Istanbul. So╚Ťia sultanului era talentat─â ┼či la ╚Ťesut, unele dintre crea╚Ťiile sale care au supravie╚Ťuit fiind daruri oferite ┼čahului Persiei ├«n 1547 sau regelui Sigismund Augustus ├«n 1549.

Fiul s─âu Selim ├«i urmeaz─â lui Suleyman ├«n 1566 dup─â o lupt─â pe care o duce cu fratele s─âu Bayazid care culmineaz─â cu moartea acestuia ├«n 1561. Roxelana moare ├«ns─â ├«nc─â din 1558, cu 8 ani ├«naintea sultanului, dar las─â ├«n urm─â povestea nemuritoare a sclavei care a ajuns s─â ╚Ťin─â fr├óiele Imperiului Otoman.

Hurrem este ├«ngropat─â ├«ntr-un mausoleu decorat cu faian╚Ť─â de Iznik, cu scene reprezent├ónd gr─âdina raiului, poate ┼či ca omagiu adus spiritului s─âu vivace. Mausoleul se afl─â l├óng─â acela mai sobru al so╚Ťului s─âu. A devenit personajul principal ├«n numeroase picturi sau piese muzicale, printre care o simfonie de Haydn ┼či o oper─â de Sichynsky, romane, piese de teatru, poezii.

Recomandari:

Galina Yermolenko, "Roxolana: The Greatest Empresse of the East, " The Muslim World, 95, 2, 2005;

Thomas M. Prymak, "Roxolana: Wife of Suleiman the Magnificent, " Nashe zhyttia/Our Life, LII, 10, New York, 1995.