Philippe Petit, funambulul care a traversat distan╚Ťa dintre turnurile gemene jpeg

Philippe Petit, funambulul care a traversat distan╚Ťa dintre turnurile gemene

­čôü Biografii
Autor: Mara Sandru

Philippe Petit este artistul care, ├«n 1974, a traverat pe o s├órm─â cei 61 de metri care desp─âr╚Ťeau cel dou─â turnuri gemene, la o ├«n─âl╚Ťime de 417 metri. Lec╚Ťia sa despre echilibru ╚Öi speran╚Ť─â a ajuns cunoscut─â ├«n ├«ntreaga lume ╚Öi st─â ├«n picioare, chiar dac─â turnurile nu o mai fac. 

Petit s-a n─âscut ├«n 1949 ├«n Fran╚Ťa ╚Öi a ├«nv─â╚Ťat mersul pe s├órm─â singur. Ideea sa despre traversarea turnurilor gemene i-a venit ├«nc─â din anii 60, c├ónd a gasit, st├ónd ├«n camera de a╚Öteptare de la dentist, o revist─â ├«n care ap─ârea o randare a World Trade Center, pe care a lut-o cu el acas─â. Turnurile se aflau ├«nc─â ├«n construc╚Ťie, dar Petit ╚Ötia c─â traversarea lor era cel mai mare vis al s─âu.

├Änaintea actului s─âu artistic din New York, acesta a mai traversat pe s├órm─â distan╚Ťa dintre turnurile catedalei Notre Dame, tot f─âr─â aprobare. ├Äntre timp, Petit a fost antrenat de acrobatul ceh Rudy Omankowsky.

Pentru a preg─âti momentul travers─ârii turnurilor gemene, Petit a trebuit s─â c─âl─âtoreasc─â de c├óteva ori la New York ╚Öi s─â viziteze pe ascuns turnurile. De mai multe ori a trebuit s─â se strecoare pe l├óng─â paz─â, s─â fac─â poze ╚Öi schi╚Ťe ╚Öi s─â se informeze despre c─âile de acces. M─âi t├órziu, Phillipe Petit a declarat c─â a fost nevoit s─â ├«╚Öi planuiasc─â presta╚Ťia ca pe un jaf, deghiz├óndu-se ca ╚Öi turist, constructor, arhitect sau jurnalist.

image

Planul aproape ar fi e╚Öuat, c├ónd Petit a c─âlcat pe un cui ╚Öi nu a mai ╚Ötiut dac─â mai poate merge pe s├órm─â, dar situa╚Ťia s-a transformat ├«ntr-un avantaj, deoarece nimeni nu se g├óndea s─â interogheze un om ├«n c├órje. ├Äntr-o zi, Petit l-a ├«nt├ólnit Barry Greenhouse, care lucra la etajul 82 al cl─âdirii ╚Öi care ├«l cuno╚Ötea pe funambul dup─â actul s─âu artistic din Paris. Cur├ónd, Greenhouse a devenit omul de leg─âtur─â al lui Petit. Echipa acrobatului era format─â din francezi, americani ╚Öi un australian.

├Än ajunul marelui s─âu moment, artistul ╚Öi echipa sa au urcat pe acoperi╚Öurile turnurilor. Cu ajutorul unui arc ╚Öi al unei s─âge╚Ťi, ace╚Ötia au trecut un fir de pescuit de la un turn la altul, iar apoi au trecut s├órme tot mai rezistente, p├ón─â ce, ├«n final, au reu╚Öit s─â ancoreze s├órma grea de 200 kg. Pentru aceast─â preg─âtire, echipa a trebuit s─â lucreze toat─â noaptea.

├Än diminea╚Ťa zilei de 7 august 1974, Petit a p─â╚Öit pe s├órm─â, f─âr─â s─â fie legat prin niciun fel de siguran╚Ť─â. A traversat cu succes distan╚Ťa de 61 de metri dintre turnuri, la 417 metri deasupra str─âzilor New Yorkului. Reu╚Öise s─â ├«╚Öi ├«mplineasc─â visul, dar primul turn ├«l chema ├«napoi. Sub privirile a mii de oameni care priveau cu sufletul la gur─â, Petit ╚Öi-a ├«nceput drumul ├«napoi, ├«ncerc├ónd tot felul de acroba╚Ťii, st├ónd ├«n genunchi sau ├«ntinz├óndu-se pe s├órm─â. Cur├ónd, funambului a fost ├«ncol╚Ťit de poli╚Ťie, fiind amenin╚Ťat, apoi rugat s─â se predea din ambele capete ale s├órmei. Dup─â opt drumuri ╚Öi dup─â ├«nceperea ploii, Petit a cobor├ót de pe s├órm─â.

El ╚Öi complicii s─âi au fost aresta╚Ťi, dar Petit a primit o ofert─â pe care a acceptat-o cu mare bucurie: Acesta urma s─â fie scutit de pedeaps─â, dac─â accepta s─â dea reprezenta╚Ťii gratuite pentru copii ├«n Central Park. Petit a primit ╚Öi un card de acces pe via╚Ť─â pentru observatorul World Trade Center. La acea vreme, nimeni nu ╚Ötia ce tragedie urma aib─â loc la 11 septembrie 2001.

Via╚Ťa lui Petit nu a ├«nsemnat doar succes, iar acesta spune c─â performan╚Ťa sa de la Word Trade Center nu ├«l define╚Öte. ├Än 2009, francezul a primit Oscarul pentru documentarul ÔÇ×Man on wireÔÇŁ, dedicat fiicei sale, care decedase la v├órsta de 9 ani. Petit a afirmat c─â, la fel ca pe s├órm─â, ├«n via╚Ť─â, echilibrul este extrem de important. Fiind ├«ntrebat despre atentat, Petit a r─âspuns c─â a avut o rela╚Ťie deosebit─â cu cele dou─â turnuri, ca ╚Öi c├ónd, ├«n percep╚Ťia sa, ele ar fi avut via╚Ť─â, dar c─â nu poate vorbi despre pierderea a dou─â turnuri, atunci c├ónd se g├ónde╚Öte la miile de vie╚Ťi pierdute ├«n acea zi.