Noor Inayat Khan, eroina musulman─â a Marii Britanii din cel de al Doilea R─âzboi Mondial jpeg

Noor Inayat Khan, eroina musulman─â a Marii Britanii din cel de-al Doilea R─âzboi Mondial

Noor Inayat Khan a fost o prin┼úes─â indian─â, o musulman─â, o lupt─âtoare de gheril─â, agent secret, specializat─â ├«n comunica┼úii ┼či ├«n fabricarea bombelor, dar mai presus de toate ea a fost o eroin─â. Noor a fost agent britanic, care a luptat ├«mpotriva regimurilor totalitare care puseser─â st─âp├ónire pe Europa ├«n cel de-al Doilea R─âzboi Mondial.

Noor s-a n─âscut ├«n 1914, la Moscova. Tat─âl ei, descendent al uneia dintre cele mai puternice dinastii din sudul Indiei, era muzician ┼či renumit profesor de sufism ÔÇô tradi┼úii islamice. Mama sa, Ora Baker, era de origine american─â.

nooor jpg jpeg

Imediat dup─â ├«nceputul Primului R─âzboi Mondial, familia Noorei a p─âr─âsit Rusia pentru Londra, iar ├«n 1920 s-au mutat ├«n Fran┼úa. Sensibilitatea ei a ├«ndrumat-o spre art─â: Noor a studiat muzica la Conservatorul din Paris, dar ┼či psihologia la Sorbona. ├Ä┼či ├«ncepuse cariera de scriitoare, compun├ónd poezii ┼či pove┼čti pentru copii, av├ónd chiar ┼či o emisiune la un post de radio francez. Odat─â cu ├«nceputul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, c├ónd Fran┼úa a fost ocupat─â de c─âtre nazi┼čti, ea ├«mpreun─â cu familia ei au plecat ├«napoi ├«n Anglia, dar de data aceasta ├«n Cornwall.

pasaaaa jpg jpeg

Ea era o pacifist─â convins─â, ├«ns─â nu a putut sta ├«nafara r─âzboiului. ├Än noiembrie 1940, ea s-a al─âturat For┼úelor Aeriene, auxiliara feminin─â. Aici i s-a dat sarcina de a fi operator ├«n comunica┼úiile radio, iar mai apoi, ├«n iunie 1941 a fost trimis─â la ┼čcoala de formare pentru bombardieri. Faptul c─â vorbea fluent limba francez─â a determinat ca ├«nceputul anului 1943 s─â o g─âseasc─â ├«n organiza┼úia ├«nfiin┼úat─â de c─âtre Winston Churchill, Special Operations Executive, organiza┼úie care promova lupta de gheril─â pe frontul de rezisten┼ú─â din Fran┼úa. ├Än iunie 1943, britanicii i-au desemnat acolo tot postul de operator radio. Aceast─â misiune era una dintre cele mai riscante, fiind ├«n mod constat pus─â ├«n pericol deoarece poli┼úia secret─â nazist─â, Gestapoul putea identifica semnalele transmise de aparatele inamicilor. Ast─âzi, speciali┼čtii spun c─â un operator radio nu reu┼čea s─â supravie┼úuiasc─â mai mult de ┼čase s─âpt─âm├óni.

norr jpg jpeg

La Paris ea s-a al─âturat unei re┼úele de spioni britanici, a┼ča-numita ÔÇ×re┼úea a medicilorÔÇŁ. De aici, ea transmitea mesaje la Londra, sub numele de cod ÔÇ×InfirmieraÔÇŁ. Dup─â o lun─â ┼či jum─âtate, majoritatea membrilor re┼úelei au fost aresta┼úi de c─âtre nazi┼čti. R─âmas─â singura care nu a fost prins─â, Noor a devenit principalul agent britanic pe care nem┼úii ├«l doreau capturat. A refuzat s─â p─âr─âseasc─â unul dintre posturile esen┼úiale ale britanicilor din Fran┼úa, ┼či a f─âcut o treab─â bun─â. At├ót c├ót a putut. Pentru a men┼úine c├ót mai mult leg─âtura, ea nu transmitea dec├ót 20 de minute ┼či apoi ├«┼či schimba loca┼úia.

nora jpg jpeg

Cu toate acestea, ├«n octombrie 1943 ea a fost ÔÇ×v├óndut─âÔÇŁ nem┼úilor. Ea s-a opus cu violen┼ú─â arestului, ofi┼úerii nazi┼čti catalog├ónd-o drept un prizonier periculos. Timp de o lun─â, c├ót a durat interogatoriul de la Paris, ea a ├«ncercat de dou─â ori s─â scape. ┼×i cu toate c─â nu le-a dezv─âluit nimic, germanii i-au g─âsit caietele cu noti┼úe, astfel reu┼čind pentru o perioad─â s─â transmit─â mesaje c─âtre Londra, pretinz├ónd c─â sunt trimise de ea. La sf├ór┼čitul lui noiembrie 1943, Noor a fost transferat─â ├«n Germania, ┼či dup─â ce 10 luni a fost prizonier─â ├«ntr-o ├«nchisoare, ea a fost mutat─â ├«n lag─ârul Dachau. Unul dintre prizonierii care au supravie┼úuit r─âzboiului, m─ârturisea c─â ├«n diminea┼úa zilei de 13 septembrie 1944, spioana britanic─â a fost ├«mpu┼čcat─â ├«n spatele capului, nu ├«nainte de a fi grav b─âtut─â de c─âtre ofi┼úerul SS Wilhelm Ruppert. Se pare c─â ├«nainte de a muri, Noor a strigat "Libert├ę".

Noor Inayat Khan, prima eroin─â musulman─â a Marii Britanii, a fost decorat─â post-mortem cu cea mai mare distinc┼úie militar─â britanic─â, Crucea George, dar ┼či cu Crucea de R─âzboi Francez─â.