43925 xl jpg jpeg

Nichita Stănescu, plătit regeşte, dar risipitor: „Era sărac pentru că dăruia tot ce câştiga. Averea lui era o colecţie de fiare de călcat vechi şi monede“

📁 Biografii
Autor: Dana Mihai

Faimosul poet Nichita Stănescu cheltuia lunar în jur de 10.000 de lei, iar banii se duceau pe petrecerile cu prietenii, dar şi pe pasiuni trecătoare, ca monedele şi ceasurile vechi. Nichita era „jumulit“ de profitori, însă nu putea să refuze pe nimeni.

Pe 31 martie se împlinesc 83 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu, cel mai important poet al neo-modernismului românesc, dar şi unul dintre cei mai mari scriitori români. Viaţa sa a fost, atât în timpul vieţii, dar mai ales după, sub lupa contemporanilor, mulţi încă în viaţă, de la colegi de şcoală şi scriitură, până la prieteni. Amintirile calde despre poet au atins, deseori, şi aspecte mai puţin cunoscute, unul dintre ele fiind relaţia specială a lui Nichita cu banii.

Spre deosebire de majoritatea poeţilor de oriunde, Nichita Stănescu a fost un scriitor foarte bine plătit. A cunoscut celebritatea chiar din timpul vieţii, regimul îl considera „o mare valoare naţională“, iar cărţile sale aveau tiraje imense şi se epuizau imediat. Majoritatea veniturilor sale proveneau din drepturi de autor, plătite consistent, dar şi din diverse colaborări. Astfel, în ultimul an al vieţii, în 1983, potrivit cifrelor făcute publice de televiunea de stat şi de radioul public, Nichita a câştigat de la cele două instituţii, 50.000 de lei. De asemenea, potrivit cunoscuţilor, poetul câştiga aproximativ 5.000 de lei pentru un post onorific la „România literară”. În acea perioadă, un salariu din România varia între 1.000 de lei şi 2.500 de lei.

Prozatorul Ştefan Agopian, unul dintre apropiaţii lui Nichita, a estimat că poetul cheltuia în jur de 10.000 de lei pe lună, o sumă uriaşă. Banii se topeau, însă, la întâlnirile prelungite din garsoniera poetului cu prietenii şi admiratorii, întâlniri stropite din belşug cu alcool. Lui Nichita nu îi plăceau berea şi vinul, astfel că plătea şi 2.500 de lei în câteva zile pe tării, în general votcă şi pălincă, vicii care îi vor aduce, într-un final, şi sfârşitul. De asemenea, când avea o bucurie, chema pe toată lumea şi dădea o masă la restaurant.

Continuarea pe adevarul.ro