Henric al VII lea, cel mai puţin interesant dintre Tudori? jpeg

Henric al VII-lea, cel mai puţin interesant dintre Tudori?

De┼či fondator al acesteia, Henric al VII-lea nu este cel mai cunoscut dintre membrii dinastiei Tudorilor. Cu toate acestea, el este cel care pus bazele faimoasei dinastii care avea s─â fac─â din Anglia secolului al XVI-lea o putere global─â. Neav├ónd nici carisma lui Henric al VIII-lea sau a Elisabetei, nici tragismul lui Edward sau al Mariei, Henric al VII-lea este cel mai pu┼úin cunoscut dintre Tudori. La o cercetare mai am─ânun┼úit─â ├«ns─â, descoperim un personaj interesant ┼či demn de admira┼úia posterit─â┼úii.

C├ónd Henric al VII-lea a fost propulsat din exil direct pe tronul englez, ├«n 1485, ├«n urma mor┼úii subite a lui Edward al IV-lea, Anglia ajungea la sf├ór┼čitul unei perioade dificile ├«n care ┼čase din nou─â regi fuseser─â ├«nl─âtura┼úi de pe tron.

Cu o descenden┼ú─â mixt─â ÔÇô ┬╝ francez, ┬╝ galez ÔÇô preten┼úiile la tron ale lui Henric nu erau foarte conving─âtoare. Cu toate acesta, el i-a ├«nvins, pe r├ónd, pe to┼úi ceilal┼úi pretenden┼úi-Lambert Simnel, Perkin Warbeck, Edmund de la Pole ÔÇô ┼či a ajuns pe tronul Angliei. El a ├«ncercat ├«ngroparea vechilor disensiuni prin c─âs─âtoria cu fiica fostului rege, Elisabeta de York;uniunea a fost simbolizat─â prin unirea celor dou─â culori, ro┼ču ┼či alb, ├«ntr-un singur trandafir (dup─â ce Anglia fusese dezbinat─â de R─âzboiul celor dou─â roze). Dup─â ce doi dintre fiii s─âi au murit, Henric al VII-lea a reu┼čit totu┼či s─â-┼či asigure succesiunea la tron prin ultimul s─âu fiu, fiind astfel primul rege ├«n aproape 100 de ani care reu┼če┼čte s─â paseze coroana propriului urma┼č.

rose gif gif

(Trandafirul Tudor, emblema heraldic─â tradi┼úional─â a Angliei. Cele dou─â culori unite, ro┼ču ┼či alb, simbolizeaz─â sf├ór┼čitul R─âzboiului celor dou─â roze)

Era mai bine să-ţi pierzi banii în faţa lui Henric al VII-lea decât să-ţi pierzi capul în faţa lui Henric al VIII-lea.

Henric al VII-lea nu a fost doar un supravie┼úuitor al climatului politic dificl, ci ┼či un factor de stabilitate. El era mai pu┼úin ├«ncrez─âtor, generos sau relaxat dec├ót ┼či-ar fi dorit slujitorii s─âi ÔÇô de exemplu, ├«nregistr─ârile scrise ale vremii nu ├«l men┼úioneaz─â pe rege r─âz├ónd dec├ót o singur─â dat─â. S-a bazat mai mult pe oamenii pe care i-a cunoscut ├«n timpul crizei din anii 1483-89 dec├ót pe tinerii nobili care aveau preten┼úii la guvernare datorit─â titlurilor de noble┼úe sau s├óngelui. Spre deosebire de predecesorii s─âi, Henric al VII-lea se baza foarte mult pe sfaturi primite de la avoca┼úi ┼či administratori financiari, oameni care ├«i spuneau care sunt puterile coroanei ┼či cum s-ar putea folosi de ele pentru a conduce mai eficient regatul. Pentru un mai bun control politic, se folosea de amenzi pentru nesupunere sau pentru ofense aduse dreptul lui s─âu de a conduce. Supu┼čii s─âi mai boga┼úi nu era ├«ntotdeauna mul┼úumi┼úi, dar era mai bine s─â-┼úi pierzi banii ├«n fa┼úa lui Henric al VII-lea dec├ót s─â-┼úi pierzi capul ├«n fa┼úa lui Henric al VIII-lea.

Henric al VII-lea a ├«nt├órit coroana nu doar financiar, ci ┼či din punct de vedere al abilit─â┼úii sale de a asigura justi┼úia ├«n regat. Bog─â┼úia nu putea garanta siguran┼úa unui rege incompetent, dar pentru unul competent putea face politica intern─â ┼či interna┼úional─â mai u┼čor de condus. Primul dintre Tudori a extins teritoriile coroanei, a ├«ncurajat comer┼úul ┼či a descurajat contrabanda, ┼či a ├«nceput reforma taxelor votat─â de parlament ├«n vremea r─âzboiului f─âr─â a prejudicia ├«ns─â cre┼čterea economic─â.Regele a oferit supu┼čilor s─âi un sistem juridic mai rapid ┼či mai eficient, balans├ónd activitatea juridic─â a centrului cu cea a consiliului regal. Consilii juridice au fost ├«nfiin┼úate pe tot teritoriul regatului, iar ├«n comitate ├«ns─ârcina┼úii cu justi┼úia erau mai numoro┼či ┼či mai bine superviza┼úi.

Mo┼čtenirea lui Henric al VII-lea

Activitatea lui Henric al VII-lea nu este, poate, la fel de spectaculoas─â ca cea a fiului ┼či a nepo┼úilor s─âi, dar el este cel care a pus bazele tuturor aspectelor ce aveau s─â defineasc─â epoca Tudorilor. A patronat mai multe biserici reformate ┼či i-a sprijinit pe avoca┼úii care atacau jurisdic┼úia bisericii, pav├ónd astfel drumul pentru marea reform─â adus─â de fiul s─âu. Obiceiul s─âu de a se folosi de parlament pentru a dezbate problemele guvern─ârii ┼či ale societ─â┼úii a contribuit la conturarea rolului important al acestei institu┼úii ├«n tradi┼úia britanic─â. Mini┼čtrii s─âi, de origine simpl─â, dar foarte talenta┼úi ÔÇô Reynold Bray, Thomas Lovell, Richard Empson ÔÇô au fost predecesorii sistemului meritocratic ├«n care s-au afirmat Cromwell, Cecil sau Bacon. De asemenea, regele ┼či-a unit familia, prin c─âs─âtorii, cu re┼úeaua dinastiilor europene, av├ónd astfel un cuv├ónt de spus ├«n politica Fran┼úei, Italiei sau ┼ó─ârilor de Jos, contribuind ┼či la dezvoltarea rela┼úiilor comerciale privilegiate cu aceste ┼ú─âri.

Se spunea ├«nainte c─â Evul Mediu a luat sf├ór┼čit odat─â cu domnia lui Henric al VII-lea. Aceasta nu este dec├ót o simplificare exagerat─â, dar asta nu ├«nseamn─â c─â nu trebuie ┼úinut cont de marile schimb─âri ce au avut loc ├«n epoca sa. ├Änt├óia guvernare Tudor a fost prima care s-a folosit, pe scar─â larg─â, de tipar;prima care a patronat arti┼čti renascenti┼čti italieni;prima care a oferit urma┼čilor la tron o educa┼úie clasic─â. ├Än plus, a fost prima guvernare care a trimis reprezentan┼úi diplomatici permanen┼úi la mai multe cur┼úi str─âine. Administra┼úia lui Henric al VII-lea a contribuit la dezvoltarea marinei prin ├«mbog─â┼úirea acesteia cu noi nave de r─âzboi ┼či a fost prima care a patronat c─âl─âtoriile pe mare pentru descoperirea Noii Lumi.

Nu ├«n ultimul r├ónd, Henric al VII-lea a ├«ncheiat prima pace stabil─â cu Fran┼úa dup─â sf├ór┼čitul R─âzboiului de 100 de ani, ┼či prima pace cu Sco┼úia dup─â R─âzboiul Sco┼úian de Independen┼ú─â. Alian┼úa prin c─âs─âtorie ├«ncheiat─â prin mariajul dintre fiica sa Margareta ┼či regele James al IV-lea al Sco┼úiei a contribuit la uniunea celor dou─â coroane ce a avut loc un secol mai t├órziu, sub str─â-str─ânepotul s─âu, James al VI-lea ┼či, mai mult, la na┼čterea Regatului Unit al Marii Britanii. 

Sursa:http://www.historyextra.com