Hattie McDaniel, prima afro americană care a câștigat Oscarul jpeg

Hattie McDaniel, prima afro-americană care a câștigat Oscarul

­čôü Istoria Filmului
Autor: Redac╚Ťia

Filmul "Pe aripile v├óntului" na┼čte noi controverse, pe fondul luptei antirasism din America. Discu┼úiile au readus-o ├«n aten┼úie pe Hattie McDaniel, femeia care a scris istorie la Hollywood.A fost prima afro-american─â care a luat Oscarul - dar, ce-i drept, pentru un rol a┼ča cum ├«i rezervaser─â produc─âtorii hollywoodieni, de servitoare. De┼či Hattie a avut talentul pentru o varia┼úie mult mai mare de roluri, de care, ├«ns─â, nu a avut parte din p─âcate.

N─âscut─â ├«n Kansas ├«n 1893, Hattie este imaginea primului triumf antirasist la Hollywood - fiind fiic─â de sclavi. Primii bani a ├«nceput s─â-i c├ó┼čtige chiar cu trupa de vodevil a fra┼úilor ei. La ├«nceputul anilor 1930, Hattie a aterizat ├«ntr-un Hollywood profund segrega┼úionist, asemenea restului ┼ú─ârii. ├Än filmele produse ├«n Los Angeles, erau total interzise pe atunci rela┼úiile de iubire interrasiale - a┼ča ceva era de neconceput. Iar actorii de culoare nu puteau interpreta personaje principale - bo┼čii studiourilor s-ar fi luat cu m├óinile de cap. Cine ar fi pl─âtit bilet ca s─â vad─â un film cu un negru cap de afi┼č, se ├«ntrebau ei. De aici ┼či porne┼čte, de altfel, scenariul utopic al miniseriei Hollywood, produse de Netflix, ├«n care ac┼úiunea ne arat─â un Hollywood al acelor ani a┼ča cum ar fi putut s─â fie ┼či ├«n care Hattie este interpretat─â de Queen Latifah. 

los angeles ca actress hattie mc daniel is shown with the news photo 1588446155 jpg jpeg

Acestea fiind spuse, Hattie, care avea ┼či talent muzical, c├ónta ┼či compunea, s-a v─âzut nevoit─â s─â accepte orice personaj disponibil pentru ea, chiar dac─â nu era la ├«n─âl┼úimea talentului s─âu. Rolul lui Mammy din Pe aripile v├óntului a fost o ┼čans─â incredibil─â pentru ea - ┼či de┼či nu era o partitur─â care s─â o plaseze deasupra condi┼úiei sociale percepute atunci ├«n America pentru afroamericani, totu┼či Hattie a reu┼čit s─â st├órneasc─â scandaluri ┼či contoverse.

├Än Atlanta, patria Ku Klux Klan, Hattie nu a fost invitat─â la premiera filmului - spre furia protagonistului Clark Gable, care, atunci c├ónd a aflat, a amenin┼úat c─â nu va participa nici el la eveniment. Tot Hattie, ├«ns─â, ├«mp─âciuitoare din fire, a fost cea care l-a lini┼čtit. Presiunile asupra actri┼úei veneau din toate p─âr┼úile. Nici cei din comunitatea ei nu erau mai lini┼čti┼úi. C├óteva organiza┼úii afroamericane ├«i repro┼čau c─â acceptase un rol de sclav─â pe bani de nimic (fiindc─â diferen┼úele salariale fa┼ú─â de albi erau uria┼če!), pres├ónd Hollywoodul s─â renun┼úe la rolurile sterotipe. ├Än mijlocul acestor fr─âm├ónt─âri de-o parte ┼či de alta, Academia American─â de Film a considerat c─â ar putea s─â lini┼čteasc─â spiritele ┼či, ├«n acela┼či timp, s─â dea dovad─â de o viziune deschis─â ┼či modern─â, decern├óndu-i lui Hattie Oscarul ├«n februarie 1940 pentru cea mai bun─â actri┼ú─â ├«n rol secundar. Hattie ┼či-a primit trofeul, dar a avut un discurs care nu puncta nimic din unicitatea momentului, pentru c─â acesta i-a fost scris de altcineva ┼či impus... Nici m─âcar nu a avut dreptul s─â stea ├«n primele r├ónduri la ceremonie - acele locuri erau rezervate doar pentru actorii albi, iar Hattie a trebuit s─â se conformeze. 

Citește continuarea pe okmagazine.ro