Femeia care a scandalizat Marea Britanie jpeg

Femeia care a scandalizat Marea Britanie

Cu trei spectacole pe zi, ╚Öase zile pe s─âpt─âm├ón─â, nimic n-o putea opri pe femeia care a f─âcut senza╚Ťie ├«n timpul celui de-al doilea r─âzboi mondial ridic├ónd moralul na╚Ťiunii etal├óndu-╚Öi trupul pe scen─â.

├Än ultima parte a spectacolului, to╚Ťi ochii din sal─â erau a╚Ťinti╚Ťi pe fascinanta figur─â a femeii blonde de pe scen─â, a c─ârui siluet─â atr─âg─âtoare era par╚Ťial ascuns─â de imense pene, ca ale unei p─âs─âri exotice. Phyllis Dixey, cea pe care veniser─â to╚Ťi s─â o vad─â, face o plec─âciune gra╚Ťioas─â ├«n fa╚Ťa publicului ÔÇô printre care se g─âsesc mul╚Ťi solda╚Ťi veni╚Ťi de pe front ÔÇô pe scena Teatrului Whitehall din Soho.

Phyllis a devenit cunoscut─â ca ÔÇŁRegina Striptease-uluiÔÇŁ, dar ea a dovedit c─â era posibil ca o femeie s─â fie ├«n acela╚Öi timp sexy, cu bun gust ╚Öi stilat─â.  Femeia din spatele spectacolului care a scandalizat Anglia era un personaj paradoxal;o femeie manierat─â care insista ca fetele din spectacolul ei intitulat Peek-a-Boo s─â aib─â moravuri impecabile, s─â nu bea, ╚Öi care era foarte atent─â ca toate costumele s─â respecte o limit─â a cuviin╚Ťei.

Ast─âzi, probabil c─â ar fi mai degrab─â catalogat─â ca un artist burlesc dec├ót ca o simpl─â striperi╚Ť─â. Asocia╚Ťia britanic─â English Heritage vrea s─â pun─â o plac─â pe cl─âdirea ├«n care a tr─âit c├óndva Phyllis, pe care s─â fie scris─â urm─âtoarea fraz─â. ÔÇŁPhyllis Dixey 1914-1964, arist striptease, a tr─âit aici ├«n apartamentul num─ârul 15ÔÇŁ.  Expresia ÔÇŁartist stripteaseÔÇŁ a dus la o dezbatere ├«n s├ónul comunit─â╚Ťii locale, care nu vrea ca trec─âtorii ╚Öi turi╚Ötii s─â ajung─â s─â asocieze cl─âdirea respectiv─â cu imaginea unei striperi╚Ťe. ╚śi familia lui Phyllis este nemul╚Ťumit─â de alegerea cuvintelor, consider├ónd c─â depreciaz─â contribu╚Ťia pe care ea a adus-o scenei britance. ├Änc├ónta╚Ťi de ideea unei pl─âci comemorative, membrii familiei ei prefer─â ca Phyllis s─â fie v─âzut─â ca dansatoare.  ÔÇŁSuntem foarte m├óndri de ea ╚Öi de reu╚Öitele saleÔÇŁ, a spus Lou Dixey, so╚Ťia nepotului lui Phyllis. ÔÇŁEa ar fi fost ├«ngrozit─â de g├óndul dansului la bar─â.ÔÇŁ

article 2061163 0EC8616C00000578 853 233x849 jpg jpeg

Cine a fost femeia încântătoare, dar cu principii, precursoare a spectacolului burlesc?

N─âscut─â la Surrey ├«n 1914, Phyllis visa ├«n copil─ârie s─â devin─â balerin─â, dar a crescut prea mult ├«n ├«n─âl╚Ťime ╚Öi nu a putut lua calea baletului profesionist. Mama ei fusese o adev─ârat─â pionier─â, deschiz├óndu-╚Öi propria afacere cu bl─ânuri ├«ntr-o perioad─â c├ónd femeile rareori intrau ├«n industrie. ├Ämpreun─â cu tat─âl fetei, majordon pe un vas, aceasta ╚Öi-a crescut fata subliniind importan╚Ťa eticii muncii. Phyllis ╚Öi fratele ei au crescut ├«nv─â╚Ťa╚Ťi cu manierele ╚Öi disciplina ╚Öi au fost ├«ncuraja╚Ťi s─â-╚Öi construiasc─â un viitor propriu.

Phyllis ╚Öi-a ├«nceput cariera ├«nc─â din copil─ârie, ca dansatoare ├«n spectacole de pantomim─â, apoi a ajuns s─â c├ónte ├«ntr-un cor dup─â ce a fost recrutat─â de impresarul Wallace Parnell. Dup─â ce a p─âr─âsit grupul de spectacol al lui Parnell, la mijlocul anilor '30, cariera lui Phyllis a cunoscut o impresionant─â ascensiune. Ea a format un parteneriat cu cel care urma s─â-i devin─â ╚Öo╚Ť, comicul Jack Tracy. ├Än noiembrie 1939, la Teatrul Tivoli din Hull, Phyliss a prezentat un nou spectacol, intitulat ÔÇŁConfessions Of A Fan DancerÔÇŁ, ├«n care a folosit pene de stru╚Ť pentru a-╚Öi ascunde goliciunea. La ├«nceput, spectacolul n-a provocat o prea mare agita╚Ťie. Abia patru luni mai t├órziu, autorit─â╚Ťile din Sunderland au aflat de spectacolul ei, iar poli╚Ťia a fost chemat─â s─â investigheze dac─â era un caz de ├«nc─âlcare a decen╚Ťei publice.

├Än Cardiff, unde Phyllis urma s─â apar─â s─âpt─âm├óna urm─âtoare, s-a creat panic─â ÔÇô nu ├«n sensul unei isterii morale, ci din frica localnicilor c─â nu vor putea vedea spectacolul. S-a f─âcut un apel c─âtre Lord Chamberlain, care atunci se ocupa de acordarea de licen╚Ťe pieselor ╚Öi spectacolelor, ├«ns─â acesta a interzis show-ul lui Phyllis, urm├ónd ca acesta s─â fie supus unei inspec╚Ťii. Phyllis a fost s─â-l vad─â personal pe Lordul Chamberlain. Nu exist─â m─ârturii cu privire la ├«nt├ólnirea dintre cei doi, dar femeia a reu╚Öit cumva s─â-l farmece, c─âci ea a primit aprobarea pentru spectacolul s─âu. Departe de a-i afecta reputa╚Ťia, v├ólva din jurul lui Phyllis a dus la cre╚Öterea interesului fa╚Ť─â de spectacolele sale, astfel c─â ├«n 1942 Phyllis ╚Öi-a permis s─â-╚Öi creeze propria companie de fete, ├«nchiriind sala de la Whitehall Theatre pentru punerea ├«n scen─â a spectacolului. So╚Ťul ei Jack se ocupa de promovarea reprezenta╚Ťiilor.

De╚Öi nu era prima oar─â c├ónd nuduri ap─âreau pe scena londonez─â, spectacolul lui Phyllis a fost primul show special de striptease. Succesul a venit imediat. ├Än timp ce so╚Ťul ei Jack petrecea ├«n fiecare noapte cu fetele din grup, Phyllis prefera s─â duc─â o via╚Ť─â lini╚Ötit─â ├«n afara scenei, lucr├ónd la perfec╚Ťionarea spectacolului. Ea se ocupa de toate aspectele, de la contabilitate la designul costumelor. Era foarte strict─â ├«n privinta consumului de alcool, care era interzis, ╚Öi a comportamentelor nepotrivite.

article 2061163 0EC8617800000578 572 468x626 jpg jpeg

Dup─â r─âzboi ├«ns─â, lucrurile au ├«nceput s─â mearg─â din ce ├«n ce mai prost. Solda╚Ťii s-au ├«ntors acas─â, iar gusturile Londrei s-au schimbat, interesul ├«n spectacolele de genul celui prezentat de Phyllis sc─âz├ónd. Dup─â ce ╚Öi-a ├«ncercat, f─âr─â succes, norocul ├«n cinematografie, Phyllis s-a ├«ntors la turneele prin provincie. ╚śi c─âs─âtoria ei a avut de suferit, Jack fiind mai intersat de fetele din companie. Totu╚Öi, spectacolul Peek-a-Boo a rezistat p├ón─â ├«n 1958, c├ónd Phyllis avea 44 de ani.

Aventura spectacolelor din timpul r─âzboiului a fost ├«nlocuit─â de chinurile falimentului. Pentru a supravie╚Ťui, Phyllis ╚Öi Jack au lucrat ├«n mai multe domenii, p├ón─â c├ónd Jack a ob╚Ťinut o slujb─â ca majordom ├«ntr-un club de golf. Phyllis s-a mutat atunci ├«n apropiere de Bristol pentru a petrece timp cu familia. Ea a murit ├«n 1964, la doar 50 de ani, ├«n urma cancerului de s├ón.

Ast─âzi, familia lui Phyllis a organizat o campanie pentru ca ea s─â fie cunonscut─â publicului ca dansatoare, nu ca striperi╚Ť─â. ╚śi de╚Öi pl─âcile comemorative sunt mai degrab─â tributuri pentru arti╚Öti ╚Ö scriitori, ei cred c─â ╚Öi Phyllis a fost, ├«n felul ei, o pionier─â.

Sursa:http://www.dailymail.co.uk