Eroi de r─âzboi: Edith Cavell, infirmiera executat─â de germani jpeg

Eroi de r─âzboi: Edith Cavell, infirmiera executat─â de germani

La 12 octombrie 1915, infirmiera britanic─â Edith Cavell, activ─â ├«n Belgia ├«n timpul Primului R─âzboi Mondial, a fost executat─â de germani. Ea a ajuns ├«n fa╚Ťa plutonului de execu╚Ťie din cauza rolului s─âu ├«n opera╚Ťiunea de evadare a unor prizonieri Alia╚Ťi.

nurse edith cavell 1865 1915 q32930 jpg jpeg

N─âscut─â ├«n data de 4 decembrie 1865, Edith Cavell a devenit infirmier─â la v├órsta de 20 de ani. S-a mutat ├«n Belgia ├«n 1907, c├ónd a ├«nceput s─â lucreze la Institutul Berkendael, unde a avut un rol foarte important ├«n modernizarea serviciilor medicale belgiene. ├Än 1914, dup─â izbucnirea r─âzboiului ╚Öi ocupa╚Ťia german─â, Cavell s-a al─âturat Crucii Ro╚Öii, iar Instititul Berkendael s-a transformat ├«n spital dedicat solda╚Ťilor r─âni╚Ťi. 

La momentul izbucnirii r─âzboiului, Edith Cavell se afla ├«napoi ├«n Anglia, unde o vizita pe mama ei. A decis s─â se ├«ntoarc─â ├«n Belgia, sim╚Ťind c─â acolo era mai mare nevoie de munca ei ca infirmier─â. ├Än plus, sim╚Ťea c─â era de datoria ei s─â r─âm├ón─â acolo, ├«n Belgia ocupat─â, dec├ót ├«n Anglia.

the cavell case jpg jpeg

Spitalul la care lucra s-a transformat ├«n spital al Crucii Ro╚Öii, unde erau trata╚Ťi solda╚Ťii r─âni╚Ťi, indiferent de na╚Ťionalitate. C├ónd aici a sosit un grup de solda╚Ťi britanici care fuseser─â separa╚Ťi de camarazii lor, infirmiera s-a confruntat cu o mare dilem─â:dac─â ├«i ajuta, atunci risca ├«ns─â╚Öi soarta Crucii Ro╚Öii, care trebuia s─â r─âm├ón─â neutr─â neutr─â, ╚Öi-i putea pune ├«n pericol pe cei care lucrau al─âturi de ea. Dac─â nu-i ajuta, atunci solda╚Ťii riscau s─â fie executa╚Ťi. 

Edith a decis, ├«n cele din urm─â, s─â-i ajute pe solda╚Ťi, fiind con╚Ötient─â de faptul c─â, prin acest gest, ├«╚Öi punea ea ├«ns─â╚Öi via╚Ťa ├«n pericol. A decis apoi s─â se al─âture unei mi╚Öc─âri de rezisten╚Ť─â ╚Öi a ajutat peste 200 de solda╚Ťi Alia╚Ťi s─â se refugieze dincolo de grani╚Ť─â, ├«n Olanda neutr─â. C├ónd re╚Ťeaua a fost tr─âdat─â de cineva din interior, Edith Cavell a fost arestat─â. 

╚Üinut─â la izolare timp de nou─â s─âpt─âm├óni, Cavell ╚Öi-a recunoscut ├«n cele din urm─â vina, iar m─ârturisirea ei a fost folosit─â pentru organizarea procesului. Al─âturi de complicele s─âu belgian, Philippe Baucq, Cavell a fost declarat─â vinovat─â ╚Öi condamnat─â la moarte. 

Ea a fost executat─â ├«n data de 12 octombrie 1915, la Bruxelles, ├«n pofida protestelor venite din alte ╚Ť─âri. Moartea ei a fost intens folosit─â ├«n propagand─â antigerman─â ca dovad─â a brutalit─â╚Ťii nem╚Ťilor. Edith Cavell n-ar fi vrut ├«ns─â ca moartea s─â o transforme ├«n martir:pentru ea, gesturile care o aduseser─â ├«n fa╚Ťa plutonului de execu╚Ťie nu fuseser─â o dovad─â de patriotism, ci acte umanitare, n─âscute din credin╚Ťa ei. De aceea, ├«n ajunul execu╚Ťiei, ea spusese c─â ÔÇ×m-am a╚Öteptat la sentin╚Ť─â ╚Öi cred c─â a fost just─â. Cum stau acum ├«n fa╚Ťa lui Dumnezeu ╚Öi a eternit─â╚Ťii, ├«mi dau seama c─â patriotismul nu este ajuns;nu trebuie s─â dau dovad─â de ur─â sau am─âr─âciune fa╚Ť─â de nimeni.ÔÇŁ Edith Cavell a murit, a╚Öadar, ├«mp─âcat─â cu soarta ei, cu credin╚Ťa c─â ├«╚Öi f─âcuse datoria.