Ecaterina Iorga, so╚Ťia ╚Öi cea cea mai apropiat─â consilier─â ╚Öi colaboratoare a lui Nicolae Iorga jpeg

Ecaterina Iorga, so╚Ťia ╚Öi cea cea mai apropiat─â consilier─â ╚Öi colaboratoare a lui Nicolae Iorga

­čôü Biografii
Autor: Redac╚Ťia

Ecaterina Bogdan, viitoarea so╚Ťie a istoricului Nicolae Iorga, s-a n─âscut la 13 noiembrie 1878. Dup─â cum recuno╚Ötea chiar Iorga, ea a fost cea mai apropiat─â consilier─â ╚Öi colaboratoare a sa ├«n documentarea, preg─âtirea ╚Öi editarea operei sale ╚Ötiin╚Ťifice. Ea era cea care ├«i tine corespondenta, ii ordona lucr─ârile, transcria manuscrise ╚Öi f─âcea traduceri. Era modelul de so╚Ťie pe care ├«l dorea Iorga ÔÇ×cea mai cuminte femeie ce se poate ├«nchipui, care ur─â╚Öte modele ╚Öi petrecerile ╚Öi ajut─â la lucrul ╚Ötiin╚Ťific pe b─ârbatul ei╦«. 

Catinca, a╚Öa cum o alinta Nicolae Iorga, provenea din familia Bogdan, vestita familie care a dat ╚Ť─ârii c─ârturari de seam─â ca renumitul slavist Ion Bogdan, istoricul Gheorghe Bogdan Duic─â, profesor universitar ╚Öi rector al Universit─â╚Ťii din Cluj, ╚śtefan Bogdan, profesor la Universitatea din Bucure╚Öti, Alexandru Bogdan doctor ├«n filozofie, profesor la Bra╚Öov, scrie muzeograful Mihaela Voicea, pe pagina de Facebook a Muzeului Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Arheologie Prahova.

A f─âcut primele studii la Bra╚Öov, dup─â care a absolvit Institutul Pedagogic Regina Elisabeta la Budapesta. ├Än anul 1900, dup─â terminarea studiilor, Ecaterina Bogdan ├«l cunoa╚Öte pe t├ón─ârul profesor Nicolae Iorga. Profesor de istorie la Universitatea din Bucure╚Öti, se afl─â la Bra╚Öov ├«n vederea cercet─ârii unor documente ce ├«i erau necesare pentru a scrie ÔÇ×Istoria literaturii rom├óne ├«n secolul al XVIII leaÔÇŁ.

Ecaterina ╚Öi Nicolae Iorga s-au c─âs─âtorit la 4 februarie 1901, ├«n biserica Sf├óntul Nicolae din ╚ścheii Bra╚Öovului. Colaborarea lor ╚Ötiin╚Ťific─â a ├«nceput chiar imediat dup─â nunt─â, c├ónd merg ├«n Italia, ├«n luna de miere, dar pe care Iorga ╚Öi so╚Ťia sa o petrec majoritatea timpului pentru documentare, ├«n biblioteci, arhive ╚Öi muzee. ├Än primii ani de c─âsnicie, Catinca l-a ├«nso╚Ťit constant pe Nicolae Iorga la conferin╚Ťele ╚Öi c─âl─âtoriile de documentare, la Paris, Budapesta, Cracovia, Cluj, Sofia sau Istanbul. Chiar Iorga recuno╚Ötea ├«n mod public at├ót calit─â╚Ťile c├ót ╚Öi contribu╚Ťia Ecaterinei la asigurarea suportului documentar al lucr─ârilor sale.

Foto: Muzeul Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Arheologie Prahova

Ecaterina Iorga jpg jpeg

Din c─âs─âtoria doamnei Ecaterina cu profesorul N. Iorga au rezultat ╚Öapte copii: trei b─âie╚Ťi ╚Öi patru fete: Mircea (1902-1966), dup─â care au urmat Adriana (1904-1912), Magdalena (1905-1993), ╚śtefan (1906-1975), Liliana (1910-1985), Valentin (1912-1977) ╚Öi Alina (1916-1976). Profesorul Iorga ├«╚Öi iubea foarte mult copiii ╚Öi permanent le ducea grija, lucru care se vede ╚Öi ├«n scrisorile c─âtre so╚Ťie, cer├ónd ve╚Öti despre fiecare ├«n parte ├«n momentele c├ónd nu era aproape de ei, dac─â aveau nevoie de ceva sau dac─â se confruntau cu anumite probleme de care era nevoie ajutorul s─âu.

Pan─â ├«n 1907 familia Iorga a locuit ├«ntr-un modest apartament din Bucure╚Öti, mut├óndu-se apoi ├«ntr-o c─âsu╚Ť─â mic─â din V─âlenii de Munte. ├Än anul 1911, profesorul Iorga cump─âr─â o alt─â cas─â, ridicat─â ├«n secolul al XVIII ÔÇôlea, fiind construit─â pentru polcovnicul Panca, un boier din zon─â. Casa a fost restaurat─â de arhitectul Toma Socolescu prieten al profesorului Iorga pentru a putea fi locuit─â de ├«ntreaga familie.

├Än anul 1908, Nicolae Iorga ├«nfiin╚Ťeaz─â tipografia ,,Neamul Rom├ónescÔÇÖÔÇÖ. Doamna Ecaterina se implica ├«n administrarea ╚Öi ╚Ťinerea socotelilor de la tipografie iar de cele mai multe ori trebuia s─â descifreze manuscrisele so╚Ťului pentru lucr─âtorii tipografiei, urm─ârea buna tip─ârire a ziarului ╚Öi altor publica╚Ťii, se ├«ngrijea de distribuirea lor la abona╚Ťi.

Un alt a╚Öez─âm├ónt cultural ├«nfiin╚Ťat de profesor unde doamna Catinca s-a implicat, a fost ╚ścoala de misionare. Ecaterina Iorga era cea care se ├«ngrijea de toate aspectele de zi de zi, privind buna func╚Ťionare a ╚Öcolii.

├Änfiin╚Ťarea ├«n 1908 a Cursurilor de var─â, avea s─â-i marcheze ├«n via╚Ťa sa un eveniment de mare ├«nsemn─âtate. Profesorul Iorga se sf─âtuia mai ├«nt├ói cu so╚Ťia sa c├ónd stabilea tematica, c├ónd se orienta asupra conferen╚Ťiarilor, ╚Ťin├ónd seama de sugestiile date asupra ac╚Ťiunilor ce aveau s─â se organizeze ├«n timpul cursurilor. Doamna Iorga participa totdeauna la deschiderea cursurilor, la alegerile mai importante iar c├ónd profesorul lipsea f─âcea toate onorurile.

Era o gazd─â excelent─â pentru to╚Ťi oaspe╚Ťii din toate col╚Ťurile ╚Ťarii care i-au c─âlcat pragul casei de la V─âleni ar─ât├ónd fiec─âruia respectul cuvenit ╚Öi bucuria de a-i primi cu ospitalitatea sa cald─â. Pe l├óng─â coresponden╚Ťa profesorului c├ót ╚Öi socotelile ╚Ťinute de doamna Ecaterina a╚Öez─âmintelor culturale de la V─âleni, trebuia s─â se ocupe efectiv ╚Öi de cele trei gospod─ârii: cea de la Bucure╚Öti, de la V─âleni ╚Öi cea de la Sinaia ÔÇô o frumoas─â vil─â unde familia se retr─âgea ├«n timpul verii.

├Än via╚Ťa marelui profesor Nicolae Iorga doamna Ecaterina a avut un rol de mare ├«nsemn─âtate, acela de consilier intim, de confident, ajutor de n─âdejde, ├«i ├«mp─ârt─â╚Öea succesele sale, planurile, c├ót ╚Öi dezam─âgirile sale. ├Äntr-o ├«nsemnare l─âsat─â copiilor ├«n 1932, doamna Ecaterina Iorga scria:

ÔÇ×Vreau doar at├ót s─â le spun copiilor mei, c─â f─âr─â sacrificarea mea, tat─âl lor nu ar fi fost omul s─â fac─â tot ce a f─âcut. For╚Ťele mele, p├ón─â la extenuare au fost puse la dispozi╚Ťia lui. Cu jur─âm├ónt pot spune c─â am tr─âit pentru mine dec├ót cu foarte rare excep╚Ťii, c├ónd am fost singur─â acas─â. Eu nu am putut avea un teatru, un concert dorit de mine numai, doar a╚Öa ca dorin╚Ťele sociale le-au impus. Eu nu am putut c├ónta, nici pl├ónge, c├ónd am sim╚Ťit nevoia. Doar ├«n rare cazuri ├«n lipsa lui. ├Ämi dau seama c─â e nevoie de suferin╚Ťa mea pentru ├«mplinirea unor lucruri mai mari. Un lucru este ├«ns─â sigur, c─â nu regret c─â am servit o mare minte, poate unic─â ├«n timpul de fa╚Ťa.ÔÇŁ (Nicolae Iorga - Scrisori c─âtre Catinca).

Dup─â asasinarea lui Iorga s-a ocupat cu str├óngerea ╚Öi crearea unei mari arhive cuprinz├ónd toat─â coresponden╚Ťa acestuia ╚Öi toate scrierile sale nepublicate. Totodat─â s-a ocupat cu asigurarea condi╚Ťiilor ca a╚Öez─âmintele culturale ├«ntemeiate de Iorga la V─âlenii de Munte s─â poat─â continua s─â func╚Ťioneze ├«n bune condi╚Ťii ╚Öi dup─â moartea acestuia.

Ecaterina Iorga a murit la 24 noiembrie 1941, la v├órsta de 63 de ani, de o boal─â incurabil─â de care suferea de mai bine de zece ani, cu numai 3 zile ├«nainte de a se fi ├«mplinit un an de la asasinarea lui Nicolae Iorga. 

Sursa: Facebook / Muzeul Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Arheologie Prahova