Drama actri╚Ťei Aristizza Romanescu: A str─âlucit ├«n lumina reflectoarelor, dar a murit ├«n mizerie jpeg

Drama actri╚Ťei Aristizza Romanescu: A str─âlucit ├«n lumina reflectoarelor, dar a murit ├«n mizerie

Una dintre cele mai mari actri┼úe rom├ónce ale secolului a XIX-lea a ie┼čit la pensie, dup─â 30 de ani de carier─â, cu o pensie at├ót de mic─â ├«nc├ót a avut nevoie de un ajutor ÔÇ×din mila statuluiÔÇŁ pentru a putea supravie┼úui. ├Än memoriile sale, Aristizza Romanescu  nu recomanda nim─ânui s─â urmeze o carier─â artistic─â.

├Än 30 de ani de carier─â, Aristizza Romanescu a reu┼čit s─â interpreteze 400 de roluri, ├«ntr-o manier─â excep┼úionale. Artista a intrat ├«n galeria de aur a actorilor rom├óni ┼či numele ei a f─âcut istorie. Aristizza Romanescu s-a n─âscut la Craiova,  pe 24 decembrie 1854.  

A venit pe lume ├«ntr-o familie de actori de seam─â ai teatrului din Craiova, fiind  fiica lui Costache Dimitriad, nepoata lui Teodor Teodorini ┼či a Mariei Teodorini. Raluca Stavrescu, o alt─â renumit actri┼ú─â a vremii, a fost m─âtu┼ča sa. ├Äntr-o asemenea familie, alegerea unei cariere artistice a fost ceva firesc.  

├Änc─â din adolescen┼ú─â, Aristizza Romanescu a luat lec┼úii de actorie de la tat─âl ei. ├Än timp ce studia la Craiova arta dramatic─â ┼či-a f─âcut debutul pe scena teatrului din ora┼č.   

Avea 18 ani ┼či a interpretat rolul unui b─âie┼úa┼č ├«n trupa cupletistului I. D. Ionescu. Un an mai t├órziu, dup─â debutul de mare succes, este angajat─â la Ia┼či. De pe scena teatrului din Ia┼či este remarcat─â de  Ion Ghica, directorul Teatrului National din Bucuresti care ├«i ofer─â rolul principal ├«n piesa ÔÇ×Roma ├«nvins─âÔÇŁ. A┼ča ajunge angajata Societ─â┼úii dramatice ├«n 1877.

Arta dramatic─â la Paris   

Abia ├«n 1881, Aristizza pleac─â s─â  se perfec┼úioneze profesional la Paris, unde studiaz─â arta dramatic─â. A mers la studii ├«nso┼úit─â de so┼úul ei Grigore Manolescu.

ÔÇ×├Än teatru, ca ┼či ├«n ├«ntreaga noastr─â via┼ú─â de toate zilele, noi am avut ├«ntotdeauna p─âcatul de a imita str─âin─âtatea, ├«ndeosebi Parisul, f─âr─â a ne g├óndi c─â altele sunt condi┼úiile de trai de acolo ┼či altele acelea de aiciÔÇŁ, scria actri┼úa ├«n memoriile sale.


Aristizza Romanescu interpretând personajul Actea din piesa de teatru "Nerone" de Carlo Goldoni (foto: Ziarul Metropolis)

Aristizza Romanescu Actea jpg jpeg

S-a ├«ntors ├«n ┼úar─â ├«n 1880 ┼či a devenit societar─â la Teatrul Na┼úional din Bucure┼čti. ├Än multe dintre piesele ├«n care a de┼úinut rolul principal l-a avut ca partener pe so┼úul ei, Grigore Manolescu. Dup─â moartea acestuia, s-a rec─âs─âtorit cu un alt actor, Ion Romanescu.   

Pensie de mizerie   

De-alungul carierei sale de 30 de ani , Aristizza Romanescu a interpretat 400 de roluri ├«ntr-o manier─â excep┼úional─â. A fost ┼či profesoar─â de declama┼úie la Conservatorul de Art─â Dramatic─â din Bucure┼čti unde a contribuit la formarea unor mari numele ale scenei, precum Maria Ventura sau Lucia Sturdza Bulandra.  

├Än ciuda carierei sale impresionante, a ie┼čit la pensie cu o indemniza┼úie at├ót de mic─â, ├«nc├ót a ajuns s─â tr─âiasc─â la limita supravie┼úuirii. ├Än 1904 i s-a acordat  un ajutor de 100 de lei ÔÇ×din mila statuluiÔÇŁ.

├Än volumul ÔÇ×AmintiriÔÇŁ  publicat dup─â ie┼čirea la pensie, actri┼úa nu recomanda nim─ânui s─â  ├«mbr─â┼úi┼čeze cariera artistic─â: 

ÔÇ×A fi actor ├«nseamn─â a fi sclav; s─â n-ai odihn─â, s─â n-ai s─ârb─âtoare, s─â n-ai copil, s─â n-ai nici o afec┼úiune, s─â n-ai inim─â. P├ón─â la moarte! Lucrul cel mai de pl├óns e mizeria sf├ó┼čietoare a comedianului, care nu tr─âie┼čte dec├ót pentru al┼úiiÔÇŁ.  

Primul R─âzboi Mondial o g─âse┼čte la Ia┼či, unde se retr─âsese dup─â pensionare. ├Än timpul r─âzboiului, mari actori care ├«i fuseser─â elevi au adunat fonduri pentru a o ajuta, deoarece pensia era at├ót de mic─â ├«nc├ót tr─âia la limita subzisten┼úei. A murit bolnav─â, ├«n s─âr─âcie ┼či mizerie pe 4 iunie 1918, la Ia┼či.

Sursa: adevarul.ro