Din istoria artei contemporane japoneze: stilul exploziv al lui Takashi Murakami / FOTO jpeg

Din istoria artei contemporane japoneze: stilul exploziv al lui Takashi Murakami / FOTO

­čôü Biografii
Autor: Denisa Stancu

Takashi Murakami este un artist contemporan de provenien╚Ť─â nipon─â, n─âscut pe 1 februarie 1962, Tokyo. Dezvolt─â o pasiune pentru animeuri, respectiv manga, pasiuni ce se vor concretiza ├«n etapa de maturitate.

Takashi Murakami (foto) urmeaz─â studiile la ÔÇŁUniversitatea de Arte din TokyoÔÇŁ ╚Öi va finaliza cu un doctorat ├«n stilul ÔÇŁnihongaÔÇŁ, stilul tradi╚Ťional al picturii nipone ce contope╚Öte at├ót partea de canoane estetice, conven╚Ťii de redare c├ót ╚Öi tehnica de lucru iar mai apoi conceperea subiectelor de lucru. Murakami se va sim╚Ťi atras de partea politic─â a artei, se va implica masiv ├«n restructurarea artei contemporane ├«ntruc├ót r─âm├óne dezam─âgit de starea incipient─â ├«n care aceasta se prezenta ├«n Japonia.

Takashi Murakami la Versailles Sept 2010 jpg jpeg

Murakami este cofondatorul ╚Öi pre╚Öedintele asocia╚Ťiei Kaikai Kiki, preocup├óndu-se cu activit─â╚Ťi de coordonare ╚Öi manageriere a mai multor tineri arti╚Öti respectiv curatori. 

Numele lui Murakami trebuie ├«n permanen╚Ť─â asociat culturii Pop Art. Pop Art deriv─â din denumirea oficial─â: ÔÇŁpopular artÔÇŁ ╚Öi prevede subiecte precum: emanciparea, reclame,stereotipuri, band─â desenat─â, tehnic─â ╚Öi tehnologie.

Takashi Murakami Achim Hepp flickr 1 jpg jpeg

Pictur─â de Takashi Murakami (foto: Achim Hepp / Flickr)

Pop Art-ul lui Murakami ar trebui asociat ╚Öi conceptului de kitsch absolut. El reu╚Öe╚Öte s─â parcurg─â estetica utilizat─â ├«n manga japonez─â ╚Öi s─â o redea printr-o explozie de culoare, un dinamism compozi╚Ťional fascinant prin paleta cromatic─â. Totul este ornamentat, complex prin ├«nc─ârc─âtura pictural─â, debordant de energie vital─â ce explodeaz─â ├«n interiorul operelor de art─â conceptuale, ready made sau instala╚Ťii. Un entuziasm molipsitor converge din fiecare ready-made al artistului nipon, el imprim├óndu-╚Öi ├«n permanen╚Ť─â personalitatea sangvinic─â ├«n arta sa. 

Fiind un artist contemporan convins, Takashi adaug─â operelor sale ╚Öi conota╚Ťii metafizice ╚Öi psihologice preluate din filosofia japonez─â. El conecteaz─â estetica Pop Art la alchimia spiritual─â urm─ârind procesul psihologic al individului c├ónd asimileaz─â arta sa,ce efect produce arta sa asupra unui individ. Murakami urm─âre╚Öte din─âuntru c─âtre exterior st─âri simultane juxtapuse aplic├ónd principiul: arta este o form─â de comunicare, arta este o emana╚Ťie a personalit─â╚Ťii artistului ╚Öi receptorului dar ╚Öi o oglind─â, ├«n sensul descoperirii personale.

Takashi Murakami propune reinventarea limbajului artistic, renun╚Ťarea la discursul despre art─â ca derivat istoric. Nu este o art─â superficial─â arta sa ╚Öi ar fi nedrept s─â o consider─âm ├«n acest mod ├«ntruc├ót ea are un scop nobil de a fi contra estetismului clasic ╚Öi al formalismului, de a ajuta cultura nipon─â s─â se recl─âdeasc─â pe o scen─â ├«n perpetu─â schimbare a artei contemporane. Operele sale parcurg schema : identitate-crea╚Ťie-selec╚Ťie ╚Öi elucideaz─â misterul declan╚Öat de ├«ntrebarea esen╚Ťial─â ÔÇô Ce este o lucrare de art─â?

Takashi Murakami Jean Pierre Dalbera flickr 1 jpg jpeg

Expozi╚Ťie Takashi Murakami de la Paris, 2018 (foto: Jean-Pierre Dalb├ęra / Flickr)

R─âspunsul este unul c├ót se poate de natural. Orice obiect are poten╚Ťialul de a fi o oper─â de art─â cu unica condi╚Ťie de a fi expus. Obiectul care nu este expus nu este considerat o oper─â de art─â/lucrare de art─â.

Prin urmare, Takashi Murakami exploreaz─â o multitudine de medii artistice ╚Öi strategii ├«ntr-un topos unitar, dorind s─â creeze o oper─â lipsit─â de prejudec─â╚Ťi care are dubl─â valen╚Ť─â de a fi comercial─â subscriindu-se condi╚Ťiei de superficialitate ╚Öi kitsch dar ╚Öi de a ne releva anumite substraturi care problematizeaz─â aspecte reale ╚Öi importante ale culturii nipone, red├óndu-ne suflul s─âu autentic ╚Öi original. 

Foto sus: Portretul lui Takashi Murakami, pictat de Thierry Ehrmann (foto Wikimedia Commons)