Constantin Daicoviciu, arheologul care a scos la lumin─â istoria dacilor jpeg

Constantin Daicoviciu, arheologul care a scos la lumin─â istoria dacilor

­čôü Biografii
Autor: Redac╚Ťia

´╗┐Arheolog ╚Öi istoric de prestigiu interna╚Ťional al antichit─â╚Ťii, unul dintre fondatorii arheologiei transilv─ânene ╚Öi a ╚ścolii de Arheologie din Cluj-Napoca, Constantin Daicoviciu s-a n─âscut la data de 1 martie 1898 ├«n localitatea C─âv─âran din jude╚Ťul Cara╚Ö-Severin. A urmat studiile la Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca, continu├óndu-le apoi ├«n Italia ╚Öi Germania. 

Cu o carier─â universitar─â remarcabil─â, profesor universitar al catedrei de arheologie ╚Öi istorie a Universit─â╚Ťii Babe╚Ö-Bolyai, iar mai t├órziu decan ╚Öi rector, Constantin Daicoviciu a fost un clasicist ╚Öi latinist de excep╚Ťie, noteaz─â Administra╚Ťia Sarmizegetusa Regia, pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei. 

A fost directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei, membru al Academiei Rom├óne ├«ncep├ónd din 1955 ╚Öi director al Institutului de Istorie din Cluj-Napoca. Pe parcursul carierei a primit numeroase titluri ╚Ötiin╚Ťifice ╚Öi premii na╚Ťionale ╚Öi interna╚Ťionale, dintre care enumer─âm: membru corespondent al Institutului Arheologic German din Berlin, membru al Societ─â╚Ťii de Studii Latine din Paris, laureat al Premiului Interna╚Ťional Herder ╚Öi Premiul de Stat primit ├«n 1950 ├«n urma cercet─ârilor de la Piatra Ro╚Öie etc.

Constantin Daicoviciu (foto: Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei)

Constantin Daicoviciu jpg jpeg

Specialist ├«n istoria dacilor ╚Öi a Daciei romane, Constantin Daicoviciu a fost ╚Öi un remarcabil arheolog de teren, activ├ónd pe cele trei mari ╚Öantiere arheologice din jude╚Ťul Hunedoara: Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia ╚Öi Sarmizegetusa Regia. 

 ├Än anul 1943 a reluat ╚Öi continuat cercet─ârile arheologice ├«n perimetrul complexului de fortifica╚Ťii ╚Öi cet─â╚Ťi dacice din Mun╚Ťii Or─â╚Ötiei, cercet├ónd cet─â╚Ťile de la C─âp├ólna, Coste╚Öti, Piatra Ro╚Öie, Blidaru ╚Öi Gr─âdi╚Ötea de Munte ÔÇô Sarmizegetusa Regia. Realiz─ârile s─âp─âturilor arheologice ├«ntreprinse la cet─â╚Ťile ╚Öi a╚Öez─ârile dacice din Mun╚Ťii Or─â╚Ötiei pe parcursul a peste 25 de ani s-au materializat prin numeroase publica╚Ťii ╚Ötiin╚Ťifice, precum monografia cet─â╚Ťii dacice de la Piatra Ro╚Öie publicat─â ├«n 1954. 

Regele Mihai al─âturi de Constantin Daicoviciu, ├«n vizit─â la Ulpia Traiana Sarmizegetusa (foto: Administra╚Ťia Sarmizegetusa Regia)

Regele Mihai Daicoviciu Ulpia Traiana Sarmizegetusa jpg jpeg

Constantin Daicoviciu a f─âcut cunoscut─â ╚Öi a consacrat istoria dacilor la nivel na╚Ťional ╚Öi interna╚Ťional, istoria veche daco-roman─â constituind principala coordonat─â a cercet─ârilor sale. Interpretarea rezultatelor cercet─ârilor de teren cu privire la limba, cultura material─â ╚Öi spiritual─â, organizarea statal─â ╚Öi arhitectura civiliza╚Ťiei geto-dacice a fost cuprins─â ├«n opera sa, care de╚Öi a fost supus─â erod─ârii inevitabile a timpului, r─âm├óne o baz─â solid─â pe care se poate cl─âdi.