Cine a fost singurul militar executat pentru crime de r─âzboi dup─â R─âzboiul Civil American jpeg

Cine a fost singurul militar executat pentru crime de r─âzboi dup─â R─âzboiul Civil American

Elve╚Ťianul Henry Wirz a r─âmas ├«n istoria Statelor Unite ca fiind singurul combatant din timpul R─âzboiului de secesiune, condamnat la moarte pentru crime de r─âzboi. Cum s-a ajuns ├«ns─â aici?

Wirz s-a născut la Zurich, în 1823 și a emigrat în Statele Unite douăzeci de ani mai târziu. În 1861, când a început Războiul Civil, s-a înrolat ca soldat în armata confederată, în Regimentul 4 Infanterie din Louisiana. A fost apoi detașat ca gardian la o închisoare din Alabama și apoi la una din Virginia.

├Än februarie 1864, guvernul Confederat a pus bazele unei ├«nchisori militare ÔÇô Camp Sumter ÔÇô l├óng─â Andersonville, Georgia.  Wirz (foto dreapta) s-a num─ârat printre cei ├«ns─ârcina╚Ťi cu paza prizonierilor din armata unionist─â.

Henry Wirz jpg jpeg

Condi╚Ťiile ├«n care erau ╚Ťinu╚Ťii ÔÇ×yankeiiÔÇŁ erau din cele mai rele: hran─â c├ót s─â nu moar─â de foame, f─âr─â ap─â potabil─â, lipsi╚Ťi de orice asisten╚Ť─â medical─â. ├Än plus, lag─ârul devenea din ce ├«n ce mai aglomerat, ├«n august 1864 ajung├ónd s─â numere ├«n jur de 32.000 de prizonieri (doar patru ora╚Öe din Sud aveau o popula╚Ťie mai mare!).

Rata mortalit─â╚Ťii, din cauza subnutri╚Ťiei ╚Öi bolilor, ajunsese la 5.000 de oameni pe lun─â. ├Än total, din cei 45.000 de prizonieri adu╚Öi ├«n cele 14 luni de existen╚Ť─â ale lag─ârului, 13.000 au ├«ncetat din via╚Ť─â.

La sf├ór╚Öitul ostilit─â╚Ťilor, Henry Wirz a fost arestat ╚Öi dus la Washington, unde guvernul federal i-a intentat un proces, el fiind acuzat c─â a contribuit ├«n mod deliberat la ├«nr─âut─â╚Ťirea situa╚Ťiei prizonierilor ╚Öi implicit, la moartea unui num─âr mare al acestora.

Procesul a ├«nceput ├«n iulie 1865 ╚Öi a durat dou─â luni, timp ├«n care au fost audia╚Ťi fo╚Öti prizonieri, ofi╚Ťeri Confedera╚Ťi ╚Öi locuitori din ora╚Öul Andersonville. Wirz a fost declarat vinovat pentru 11 din cele 13 capete de acuzare pentru crim─â ╚Öi a fost condamnat la moarte.

Cererea de gra╚Ťiere pe care a ├«naintat-o pre╚Öedintelui Andrew Johnson nu a avut efect, astfel c─â, pe 10 noiembrie 1865, sentin╚Ťa a fost pus─â ├«n aplicare, Henry Wirz fiind executat prin sp├ónzurare (foto sus).