Benazir Bhutto   O carier─â politic─â ├«ntre democra╚Ťie, corup╚Ťie ╚Öi asasinat  jpeg

Benazir Bhutto - O carier─â politic─â ├«ntre democra╚Ťie, corup╚Ťie ╚Öi asasinat

­čôü Biografii
Autor: dr Cristina Paiusan - Nuica

De la crearea statului pakistanez (1947) dezvoltarea acestuia a fost marcat─â de turbulen╚Ťe politice; jum─âtate din istoria sa Pakistanul a fost condus de dictaturi militare ╚Öi nu a existat un guvern ales care s─â-╚Öi duc─â mandatul p├ón─â la cap─ât.

Femeile ├«╚Öi g─âsesc cu greu locul ├«n politic─â, cu at├ót mai mult ├«ntr-o ╚Ťar─â musulman─â cum este Pakistanul. Benazir Bhutto a fost femeia premier care a schimbat aceast─â mentalitate. Asem─ânarea cu Indira Ghandi nu poate s─â nu fie f─âcut─â. Ambele au f─âcut parte din familii de oameni politici, ambele au jucat un rol important ├«n ╚Ť─ârile lor ╚Öi din nefericire, ambele au sf├ór╚Öit asasinate ├«n condi╚Ťii pu╚Ťin elucidate.

Fiica președintelui

N─âscut─â pe 21 iunie 1953 la Karachi, a fost primul copil al familiei Bhutto. Tat─âl, Zulfikar Ali Bhutto era un om politic activ, un democrat ╚Öi un progresist de dreapta. A fost ministru de Externe al Pakistanului din 1962 ╚Öi un adept al mi╚Öc─ârii de nealiniere, Pakistanul fiind o voce important─â ├«n cadrul acestei mi╚Öc─âri. Artizanul apropierii diplomatice de China, Bhutto spera ├«ntr-un sprijin chinez ├«n problema Kashmirului. Dat fiind popularitatea sa ├«n Pakistan, Zulfikar Ali Bhutto a fondat un partid ├«n 1967, Partidul Poporului din Pakistan (Pakistan PeopleÔÇÖs Party PPP) cu care a c├ó╚Ötigat alegerile ├«n 1971, devenind cel de-al patrulea pre╚Öedinte al Pakistanului (1971 - 1973), iar dup─â transformarea acestuia ├«n Republic─â Islamic─â a preluat func╚Ťia de prim-ministru (1973 - 1977)1.

Evolu╚Ťia tinerei Benazir a fost marcat─â de drumul politic al tat─âlui s─âu, care a sf├ór╚Öit tragic, ├«nl─âturat de la putere ╚Öi arestat ├«mpreun─â cu to╚Ťi membrii guvernului, judecat de guvernul militar instaurat ├«n Pakistan, condamnat la moarte ╚Öi executat prin sp├ónzurare ├«n aprilie 1979. Benazir Bhutto (foto) a urmat ╚ścoala Superioar─â din Karaci iar apoi a fost trimis─â s─â-╚Öi completeze educa╚Ťia ├«n SUA. Din 1969 ╚Öi p├ón─â ├«n 1973 a urmat Radcliffe College de la Universitatea Harvard, unde ╚Öi-a luat licen╚Ťa ├«n Arte cum laude. Dup─â stagiul din SUA, a plecat ├«n Anglia unde ├«ntre 1973 ╚Öi 1977 a studiat Filosofia, Politica ╚Öi Economia la Oxford, pe l├óng─â care a mai urmat ╚Öi cursuri de Drept Interna╚Ťional ╚Öi Diploma╚Ťie2.

Benazir Bhutto Portrait Pakistan gif gif

Dup─â terminarea studiilor universitare, Bhutto s-a ├«ntors ├«n Pakistan unde ╚Öi-a g─âsit familia arestat─â la domiciliu, iar tat─âl la ├«nchisoare ├«n a╚Öteptarea recursului sau a execu╚Ťiei. Perioada 1979 ÔÇô 1984 a fost foarte grea pentru t├ón─âra ajuns─â du╚Öman al regimului pakistanez al generalului Muhammad Zia-ul-Haq. Aceasta a tr─âit retras─â ╚Öi strict supravegheat─â.

I s-a permis s─â p─âr─âseasc─â ╚Ťara abia ├«n 1984, c├ónd a plecat ├«n Anglia devenind lider al PPP ├«n exil. A ├«ncercat s─â organizeze opozi╚Ťia prodemocratic─â de la Londra, dar ecoul ac╚Ťiunilor sale a ajuns foarte pu╚Ťin ├«n ╚Ťar─â. S-a c─âs─âtorit ├«n 1987, la v├órsta de 34 de ani cu Asif Ali Zardari la Karaci 

Începuturile în politică

Cariera politic─â a lui Benazir Bhutto a ├«nceput ├«n fapt la moartea accidental─â a dictatorului militar Muhammad Zia, c├ónd i s-a permis s─â revin─â ├«n Pakistan. ├Än noiembrie 1988 s-au desf─â╚Öurat alegeri libere, iar PPP a c├ó╚Ötigat cele mai multe fotolii ├«n Adunarea Na╚Ťional─â. Dup─â c├ó╚Ötigarea alegerilor Bhutto a fost desemnat─â prim-ministru la 2 decembrie 1988, devenind cel mai t├ón─âr prim-ministru la v├órsta de 35 de ani ╚Öi prima femeie care conducea un guvern al unui stat majoritar musulman3.

A fost acuzată încă din timpul alegerilor că folosește figura eroică a tatălui său, executat prin spânzurătoare, pentru a ajunge în fruntea statului pakistanez, că faptul că este femeie este un handicap important, că nu era capabilă să conducă statul și că va fi prost primită de popor, acuze care s-au dovedit a fi simple calomnii.

Prima campanie a însemnat și ridicarea primelor probleme cu privire la statutul femeii în Pakistan, drepturile acesteia precum și încercarea de a integra social femeia într-o lume musulmană. Dar toate acestea au rămas la stadiul de promisiuni electorale, partidul nefiind de acord să le transpună în fapte după preluarea puterii.

Prim-ministru

├Än calitate de prim-ministru a ├«ncercat s─â reformeze Pakistanul, s─â determine modernizarea societ─â╚Ťii, s─â exercite puterea de facto. Pre╚Öedintele Ishaq Khan de╚Ťinea ├«mpreun─â cu militarii puterea, nu guvernul. Pre╚Öedintele, prin Constitu╚Ťie, putea oric├ónd s─â schimbe prim-ministrul ╚Öi s─â dizolve Adunarea na╚Ťional─â. A fost o lupt─â inegal─â ├«ntre democra╚Ťie ╚Öi prea pu╚Ťinele ei p├órghii ╚Öi dictatur─â bazat─â pe for╚Ťa armat─â, de aceea guvernarea lui Benazir Bhutto din anii 1988 ÔÇô 1990 a fost contradictorie ╚Öi greu de analizat.

Aceasta a fost acuzat─â c─â a ├«ncercat, f─âr─â succes, s─â-╚Öi impun─â propriul regim autoritar prin ingerin╚Ťe ├«n justi╚Ťie ╚Öi dorind s─â limiteze puterea armatei. Guvernul Bhutto a fost demis ├«n august 1990 pentru corup╚Ťie, lucru niciodat─â dovedit ╚Öi PPP a pierdut alegerile din octombrie 1990, devenind partid de opozi╚Ťie pentru urm─âtorii trei ani, iar fostul prim-ministru liderul opozi╚Ťiei pakistaneze.

Instabilitatea intern─â a Pakistanului a adus mari deservicii dezvolt─ârii reale a statului, instabilitate datorat─â permanentului conflict indo-pakistanez, de aici ╚Öi puterea pe care armata a avut-o ╚Öi o are ├«n stat, care controleaz─â nu doar ap─ârarea, ci ╚Öi economia ╚Öi via╚Ťa politic─â, la care se adaug─â conflictele dintre cele 5 grupuri etnice pakistaneze. Cu toate orient─ârile democratice, politica PPP ╚Öi a lui Benazir Bhutto s-a axat pe dezvoltarea programului nuclear, ini╚Ťiat ├«n anii 1975 ÔÇô 1977 de tat─âl s─âu, tocmai din cauza acutiz─ârii conflictului cu India.

Lider al opozi╚Ťiei

├Än cei trei ani de opozi╚Ťie 1990 ÔÇô 1993, doamna politicii pakistaneze ╚Öi-a demonstrat alura ╚Öi tenacitatea, c├ó╚Ötig├ónd deta╚Öat alegerile din octombrie 1993. Din 1993 a reluat proiectele ├«ncepute ├«n guvernarea anterioar─â ca ╚Öi ├«ncerc─ârile de reformare a structurilor statale ale Pakistanului. Benazir ╚Öi-a numit so╚Ťul, Asif Ali Zardari ├«n func╚Ťia de Ministru al Investi╚Ťiilor, un minister important pentru a-i sus╚Ťine reformele. Dar politica ├«n familie s-a dovedit falimentar─â.

Asif Ali Zardari a fost denumit Mister 10% (Domnul 10%) pentru comisionul ├«ncasat din fiecare investi╚Ťie f─âcut─â prin intermediul institu╚Ťiei pe care o conducea, (procent mai mult dec├ót omenos dac─â ne g├óndim la situa╚Ťii existente ast─âzi). Zardari a fost acuzat c─â este liderul din umbr─â al Pakistanului ╚Öi c─â postura de ÔÇ×prim so╚ŤÔÇŁ nu-l satisface dorind s─â conduc─â direct. Cea de-a doua guvernare a prim-ministrului Bhutto s-a ├«ncheiat ├«n noiembrie 1996, pretextul ╚Öi cauza demiterii fiind scandalurile de corup╚Ťie ├«n care a fost implicat guvernul PPP, un prilej folosit de c─âtre pre╚Öedintele Farooq Leghari pentru a folosi cel de-al 8-lea amendament care-i oferea puteri depline ╚Öi, cu ajutorul Constitu╚Ťiei, s─â demit─â guvernul. Criticile la adresa lui Benazir Bhutto aveau la baz─â nemul╚Ťumirile ce veneau din partea Punjabi ╚Öi a elitei economice pakistaneze.

Corup╚Ťia ├«ntre adev─âr ╚Öi ├«nscenare

Acuza╚Ťia de corup╚Ťie adus─â guvernului Bhutto de aceast─â dat─â avea o baz─â mult mai solid─â. Au fost date publicit─â╚Ťii documente franceze, poloneze, spaniole ╚Öi elve╚Ťiene care-l incriminau pe Asif Ali Zardari de sp─âlare de bani ╚Öi corup╚Ťie. Acesta a fost judecat ╚Öi condamnat, pentru sp─âlare de bani printr-o banc─â elve╚Ťian─â, la 8 ani de ├«nchisoare, fiind ├«nchis p├ón─â ├«n 2004. Benazir Bhutto a sus╚Ťinut c─â toate dovezile din procesul so╚Ťului s─âu au fost contraf─âcute ╚Öi c─â ├«n fapt condamnarea sa a fost politic─â. Cu toate acestea procurorii au sus╚Ťinut c─â au g─âsit conturile elve╚Ťiene ale familiei Bhutto ÔÇô Zardari ├«n care fuseser─â depu╚Öi 740 de milioane de dolari, precum ╚Öi o re╚Öedin╚Ť─â ├«n Anglia cump─ârat─â cu 4 milioane de lire sterline.

De asemenea, autorit─â╚Ťile elve╚Ťiene au transmis guvernului pakistanez documente prin care se demonstrau acuza╚Ťiile de corup╚Ťie ├«mpotriva guvernului ╚Öi a familiei Bhutto. De altfel, ace╚Ötia au fost judeca╚Ťi de c─âtre magistra╚Ťii elve╚Ťieni ╚Öi au fost g─âsi╚Ťi vinova╚Ťi ├«n august 2003 de sp─âlare de bani, au primit o condamnare de 6 luni cu suspendare, obliga╚Ťia de a pl─âti c├óte 50.000 de dolari cheltuieli de judecat─â, precum ╚Öi 11 milioane de dolari c─âtre guvernul pakistanez.

├Än cazul comer╚Ťului cu Polonia, acuza╚Ťiile au fost acelea╚Öi de luare a unor comisioane ilegale. Scandalul francez legat de aceea╚Öi guvernare a fost de amploare datorit─â faptului c─â a fost vorba de sume imense de bani folosite pentru ├«narmarea Pakistanului. Dassault Aviation un distribuitor francez de armament a primit exclusivitatea pentru a ├«narma Pakistanul, ├«n schimbul unui comision de 5% din ├«ntreaga sum─â. Opozi╚Ťia, militarii, elita economic─â au taxat drastic guvernarea Bhutto.

Musharraf, pre╚Öedinte al statului pakistanez ├«ntre 2001 ╚Öi 2008, declara ├«n 1996 c─â guvernarea Bhutto a fost o er─â de ru╚Öinoas─â democra╚Ťie. Benazir a plecat ├«n exil ├«n Dubai ╚Öi Emiratele Arabe Unite ├«mpreun─â cu cei trei copii ╚Öi mama sa, bolnav─â de Alzheimer, so╚Ťul s─âu r─âm├ón├ónd ├«n ├«nchisoare timp de aproape 6 ani. Timp de mai mul╚Ťi ani, fostul premier a fost urm─ârit de c─âtre Interpol.

Politica extern─â a guvern─ârilor Bhutto

Politica extern─â a Pakistanului a fost marcat─â de permanentul conflict cu India, de cele trei r─âzboaie pentru Kashmir. R─âzboaiele cu India au distrus unitatea ╚Öi stabilitatea ╚Ť─ârii. Vecin─âtatea cu Afganistanul, Iranul, India ╚Öi China au provocat permanente conflicte. Strategic Pakistanul s-a ├«ndreptat dintru ├«nceput spre rela╚Ťii bune cu Occidentul ╚Öi mai ales SUA. Dar aceast─â orientare nu i-a adus ├«ntotdeauna implicarea ╚Öi sprijinul american, astfel c─â dr. Egbal Ahmed, unul dintre marii g├ónditori politici ai Pakistanului caracteriza rela╚Ťiile diplomatice dintre SUA ╚Öi Pakistan ca una dintre so╚Ť ╚Öi amant─â, c├ónd SUA e ├«n toane bune acord─â ajutoare ╚Öi daruri Pakistanului, c├ónd nu, o ignor─â, rela╚Ťia fiind temperamental─â ╚Öi instabil─â. Guvernul lui Benazir Bhutto a ├«ncercat s─â ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â aceast─â rela╚Ťie.


Zulfikar Ali Bhutto jpg jpeg

├Änceputul ├«l f─âcuse ├«n 1963, tat─âl s─âu Zulfikar Ali Bhutto (foto sus) care aflat la Washington, dup─â o discu╚Ťie cu pre╚Öedintele american John F. Kennedy, acesta i-a spus: ÔÇ×dac─â ai fi american ai face parte din cabinetul meuÔÇŁ4.

Bhutto a dus o politic─â de deschidere fa╚Ť─â de Occident ╚Öi SUA, nu foarte bine primit─â de c─âtre cercurile politice ╚Öi economice pakistaneze. Educa╚Ťia sa liberal─â au determinat-o s─â ├«ncerce s─â deschid─â societatea pakistanez─â, s─â adopte valori ╚Öi atitudini occidentale, s─â fie tolerant─â cu mass-media, chiar atunci c├ónd i se aduceau critici, s─â introduc─â o schimbare ├«n sistemul educa╚Ťional pakistanez.

Pe plan extern guvernul Bhutto a ├«ncercat s─â schimbe m─âcar par╚Ťial imaginea Pakistanului, un stat instabil, dominat de dictaturi militare, un stat profund corupt, ├«n care radicalismul islamic era ├«ncurajat ╚Öi ├«narmat, s─â dejoace strategia Indiei, care promova ideea c─â Pakistanul este un stat care export─â terorism5. ├Än septembrie 1996, c├ónd talibanii au ajuns la putere ├«n Afganistan, guvernul Bhutto, ca ╚Öi alte guverne ale lumii, nu i-au blamat, crez├ónd c─â acest grup poate conduce Afganistanul, care nu mai cunoscuse o perioad─â de stabilitate dinainte de invazia sovietic─â (1979).

Rela╚Ťiile familiei Bhutto cu guvernul Musharraf

Dup─â c─âderea guvernului Bhutto, Benazir a plecat ├«n exil ├«n Dubai ╚Öi Anglia. Cariera politic─â ├«i apunea ├«n grave acuze de corup╚Ťie. Dar americanii, implica╚Ťi de zeci de ani ├«n supravegherea regimului pakistanez, nu aveau o alternativ─â a╚Öa c─â ├«n anul 2007 a reap─ârut ideea ├«ntoarcerii fostului prim-ministru ├«n Pakistan. La insisten╚Ťele americane, a existat o negociere ├«ntre Benazir Bhutto ╚Öi guvernul Musharraf cu privire la o posibil─â ├«ntoarcere.

Musharraf era acuzat de dictatur─â militar─â, de grave ├«nc─âlc─âri ale regimului democratic, iar Bhutto se lupta ├«n continuare cu gravele acuze de corup╚Ťie. Astfel, la 1 septembrie 2007, Benazir Bhutto a anun╚Ťat c─â se va ├«ntoarce foarte cur├ónd ├«n ╚Ťar─â, cu inten╚Ťia de a participa la alegerile din ianuarie 2008. La 17 septembrie 2007, Bhutto a acuzat public alia╚Ťii regimului generalului Musharraf c─â refuz─â reformele democratice ╚Öi de criza profund─â care a cuprins statul. Pre╚Öedintele nu mai putea s─â candideze pentru un nou mandat. Generalul era deja ╚Öef al armatei pakistaneze, iar o minim─â separare a puterilor ├«n stat ├«i interzicea s─â de╚Ťin─â ╚Öi func╚Ťia de pre╚Öedinte. Musharraf a renun╚Ťat temporar la conducerea armatei, urm├ónd ca dup─â c├ó╚Ötigarea alegerilor s─â o fac─â definitiv.


Pervez Musharraf jpg jpeg

Ca un act de clemen╚Ť─â ╚Öi democra╚Ťie, Benazir Bhutto a primit o amnistie cu privire la acuza╚Ťiile de corup╚Ťie. Pervez Musharraf (foto sus) a semnat la 5 octombrie 2007, Ordonan╚Ťa Reconcilierii Na╚Ťionale prin care erau amnistia╚Ťi o serie de lideri politici, cu excep╚Ťia fostului premier Nawaz Sharif, fiind retrase toate acuza╚Ťiile ce planau asupra acestora. Actul lui Musharraf venea cu o zi ├«nainte de alegerile preziden╚Ťiale, iar pre╚Ťul pl─âtit a fost renun╚Ťarea la boicotarea alegerilor preziden╚Ťiale. Curtea Suprem─â nu a validat rezultatul alegerilor p├ón─â nu s-a judecat legalitatea particip─ârii lui Musharraf la alegeri, deoarece acesta ├«nc─â de╚Ťinea comanda suprem─â a armatei.

Acas─â ÔÇô drumul spre moarte

Dup─â ani de exil petrecu╚Ťi ├«n Dubai ╚Öi la Londra, Bhutto s-a ├«ntors la Karaci pe 18 octombrie 2007, pentru a participa la campania electoral─â din ianuarie 2008. ├Än momentul venirii sale au avut loc dou─â atentate, care nu au r─ânit-o, dar au fost, conform New York Times, 136 de persoane ucise ╚Öi 450 r─ânite, inclusiv 50 de g─ârzi ale PPP care o ap─ârau ╚Öi 6 poli╚Ťi╚Öti. Bhutto a acuzat guvernul pakistanez de aceste atentate de amploare, dar nu pe pre╚Öedintele Musharraf, c─âruia i-a scris nominaliz├ónd pe c├ó╚Ťiva dintre cei pe care-i credea implica╚Ťi ├«n acest atentat, incluz├óndu-l pe ╚Öeful serviciului secret.

La c├óteva zile dup─â atentat, pe 3 noiembrie 2007, pre╚Öedintele Pervez Musharraf a declarat starea de urgen╚Ť─â, Bhutto s-a ├«ntors rapid din Dubai, protest├ónd ├«mpotriva acestui act care ├«mpiedica desf─â╚Öurarea de alegeri libere.

ÔÇ×Extremi╚Ötii au nevoie de dictatur─â, iar dictatura are nevoie de extremi╚ÖtiÔÇŁ, declara ea. Pe 8 noiembrie 2007, Bhutto a fost arestat─â la domiciliu, declar├ónd ├«ntr-un interviu telefonic acordat Radioului Public din SUA: ÔÇ×Am libertate de mi╚Öcare ├«n cas─â. Nu pot ie╚Öi afar─â. Au adus numero╚Öi poli╚Ťi╚Öti pe teritoriul propriet─â╚Ťii mele, iar ├«n jurul casei mele sunt 4.000 de poli╚Ťi╚ÖtiÔÇŁ.

Acest arest a ╚Ťinut doar o zi, pe 9 noiembrie reprezentantul guvernului pakistanez declara c─â era liber─â s─â c─âl─âtoreasc─â, s─â apar─â ├«n ├«ntruniri publice. La sf├ór╚Öitul lunii noiembrie Benazir Bhutto ╚Öi-a depus candidatura pentru alegerile parlamentare ╚Öi a declarat c─â partidul s─âu PPP va candida pe baza unui program denumit cei cinci E ÔÇ×employment, education, energy, environment, equalityÔÇŁ (locuri de munc─â, educa╚Ťie, energie, mediu, egalitate).

Alian╚Ťa sa cu Nawaz Sharif (4 decembrie 2007), fost prim-ministru care fusese silit s─â fug─â ├«n exil timp de mai mul╚Ťi ani, a fost o lovitur─â pentru regimul militar. Atentatul care trebuia s─â o sperie a avut loc pe 8 decembrie 2007, c├ónd trei persoane ├«narmate au p─âtruns ├«n biroul PPP din Baluchistan ├«mpu╚Öc├ónd c├ó╚Ťiva adep╚Ťi ai PPP.

Asasinarea lui Benazir Bhutto a avut loc la un miting electoral ╚Ťinut la 27 decembrie 2007. Dup─â ce aceasta a intrat ├«n ma╚Öina sa blindat─â la sf├ór╚Öitul mitingului, s-a decis s─â ias─â ╚Öi s─â salute mul╚Ťimea. ├Än acel moment a fost ├«mpu╚Öcat─â, iar concomitent a explodat o bomb─â ce a ucis 20 de persoane. Benazir a murit pe masa de opera╚Ťie. Au existat dispute cu privire la cauza exact─â a mor╚Ťii, ├«mpu╚Öcare ├«n g├ót sau rupere a g├ótului de c─âtre trapa ma╚Öinii blindate.

Asasinarea lui Benazir Bhutto a fost revendicat─â de c─âtre Al-Qaeda, care declara c─â fostul prim-ministru era ÔÇ×cea mai pre╚Ťioas─â investi╚Ťie american─â din Pakistan.ÔÇŁ Pre╚Öedintele Musharraf a negat oficial vreo implicare ├«n asasinarea lui Benazir Bhutto. Al-Qaeda ╚Öi o organiza╚Ťie extremist─â musulman─â au fost responsabile de asasinarea acesteia ╚Öi a celor 20 de sus╚Ťin─âtori. Asasinarea a provocat o serie de revolte locale, soldate cu alte zeci de victime, iar PPP ╚Öi-a desemnat urm─âtorul lider ├«n persoana fiului lui Benazir, Bilawal Bhutto Zardari care la cei 19 ani ai s─âi trebuie s─â-╚Öi termine studiile, ├«ntre timp partidul fiind condus de tat─âl acestuia Asif Ali Zardari.

Comunitatea interna╚Ťional─â a protestat ├«n fa╚Ťa asasin─ârii liderului pakistanez. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat asasinatul, ca ╚Öi Liga Arab─â. Premierul britanic Gordon Brown a declarat: ÔÇ×Benazir Bhutto a fost probabil ucis─â de c─âtre terori╚Öti, dar s─â nu l─âs─âm terori╚Ötii s─â ucid─â ╚Öi democra╚Ťia ├«n PakistanÔÇŁ. Pre╚Öedin╚Ťi ai statelor europene, pre╚Öedintele SUA, George W. Bush, au protestat ├«mpotriva atrocit─â╚Ťilor ╚Öi a asasinatului, cer├ónd ca cei vinova╚Ťi s─â fie prin╚Öi.

├Än replic─â, guvernul pakistanez a cerut Scotland Yard-ului s─â investigheze asasinatul. ├Än acest mod tragic se sf├ór╚Öea cariera politic─â dar ╚Öi via╚Ťa lui Benazir Bhutto. A ajuns al─âturi de tat─âl s─âu ├«ntre eroii luptei pentru democra╚Ťie ╚Öi stabilitate ├«n Pakistan. Fire ambi╚Ťioas─â ╚Öi voluntar─â, Benazir Bhutto ╚Öi-a dorit s─â devin─â politicianul providen╚Ťial pentru ╚Ťara sa, s─â fie femeia care a democratizat o societate ╚Öi o ╚Ťar─â care a tr─âit prea mult timp ├«n miros de s├ónge ╚Öi praf de pu╚Öc─â.

NOTE

1. Christophe Jaffrelot, Le Pakistan, Edition Fayard, 2000, pp. 57 ÔÇô 81.
2. Benazir Bhutto, lÔÇÖAntigone du Pakistan, ├«n ÔÇ×HistoireÔÇŁ, decembre 2007, p. 26.
3. Ibidem, p. 27.
4. Francis Robinson, The Cambridge encyclopedia of India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka,Nepal, Bhutan ant the Maldives, Cambridge, New York, Port Chesler, Pakistan politics, pp. 215-216.
5. Owen Bennett Jones, Pakistan. Eye of the Storm, Yale University Press, New Haven and London, 2005, p. 121.