Zece lucruri de ştiut despre     Tun jpeg

Zece lucruri de ştiut despre ... Tun

📁 Istoria Armelor
Autor: Simona Deleanu

Tunul a apărut datorită inventării prafului de puşcă, dar a evoluat suficient de mult încât să sprijine orgoliile care au alimentat războaiele. Iată zece lucruri despre apariţia şi evoluţia tunului.

Apariţia şi dezvoltarea tunului s-au datorat introducerii prafului de puşcă în folosirea armamentului.

 Dinastia Song foloseşte pentru prima dată ţevi de bambus, care erau umplute cu praf de puşcă pentru a exploda, fiind numite lănci de foc.

Dinastia Yuan perfecţionează acest experiment şi foloseşte ţevi metalice, umplute cu praf de puşcă, iar proiectilele erau săgeţi, vergele sau schije de metal, precum şi substanţe otrăvitoare.

Aceasta arma ajunge în Europa prin negustorii arabi, dovada fiind scrierile călugărilor franciscani Wilhelm von Rubruk şi Roger Bacon în 1256.

În Europa, armele de foc apar în prima jumătate a secolului al XIV-lea, mai exact în Italia, în 1326, ele fiind ulterior răspândite în Germania de sud.

Dorinţa europenilor de perfecţionare a acestor arme a venit din încercarea de a găsi proiectile mai grele decât săgeţile şi, deci, ţevi mai groase şi mai rezistente.

Astfel apar tunurile din bronz sau fier, construite cu ajutorul celor care turnau clopotele bisericeşti.

Acum apar dificultăţile legate de supraîncălzirea tunurilor şi de necesitatea unui timp îndelungat de răcire, dar şi probleme legate de crăparea şi fisurarea lor, observându-se superioritatea bronzului.

În aprilie 1629 turnătoria regală din Stockholm reuşeşte să fabrice un tun de numai 123 kg, această greutate fiind redusă ulterior la 116 kg.

De la mijlocul secolului al XIX-lea, când preţul oţelului scade vor fi produse primele tunuri cu tragere rapidă, firma lui Alfred Krupp din Prusia reuşind să perfecţioneze industria de fabricare a armamentului.