Vrăjitoarele nopţii: povestea nespusă a femeilor pilot din cel de-al Doilea Război Mondial
Cel de-Al Doilea Război Mondial. Luftwaffe-ul făcea ravagii pe cerul sovietic. Forţele aeriene ale Uniunii Sovietice erau neexperimentate, avioanele cădeau ca muştele în faţa naziştilor. La iniţiativa Marinei Raskova, Stalin a acceptat ajutor feminin în război. După doar şase luni de antrenament, ele au devenit un adevărat coşmar pentru nemţi:cine reuşea să doboare o „vrăjitoare” era răsplătit cu cea mai înaltă distincţie militară, Crucea de Fier.
Pe 22 iunie 1941, când Germania Nazistă declara război Uniunii Sovietice, zeci de mii de bărbaţi şi femei s-au oferit voluntari pentru apărarea patriei mamă. La început, militarii au refuzat ajutorul femeilor:„ Lucrurile pot fi rele, dar nu suntem atât de disperaţi încât să avem nevoie de ajutorul unor fetiţe. Du-te acasă şi ajută-ţi mama!” Cu toate acestea, au existat femei care au crezut în dreptul lor la a apăra şi a muri ţară, egal cu cel al bărbaţilor.
Cum a început totul. Visul unei femei
În 1938, Marina Raskova şi alte două femei au înregistrat un nou record mondial:au zburat continuu 6.000 km., de la Moscova până în sud-estul Siberiei, cu o aeronavă numită Rodina. În timpul zborului, aparatul a început să îngheţe şi nu a mai putut lua altitudine. Cu toate că au aruncat tot ce se putea, avionul continua să piardă altitudine. Realizând că în curând s-ar putea prăbuşi, Marina a notat poziţia avionului pe hartă şi a sărit cu paraşuta. Celelalte două femei au aterizat în siguranţă, iar pe Marina a salvat-o un vânător din acea zonă. Odată ajunse la Moscova, au fost decorate cu medalia de Erou al Uniunii Sovietice pentru recordul lor.
La începutul invaziei naziste, Marina Raskova era deja maior în cadrul Forţelor Aeriene sovietice. Observând că Armata Roşie are nevoie de ajutor, ea a iniţiat o campanie de recrutare a femeilor pentru apărarea ţării. Realizările şi viziunea Marinei au fost lucrurile care l-au convins pe liderul URSS, Josef Stalin să permită înfiinţarea în vara anului 1941 a celor trei regimente de femei pilot:Regimentul de luptă 586, Regimentul bombardier de zi 587 şi Regimentul bombardier de noapte 588. Ele erau alcătuite în întregime de femei, de la piloţi la mecanici şi echipa de la sol. Fiecare regiment necesita cel puţin 400 de membrii. La anunţul Radio Moscova au răspuns pozitiv mii de femei din toată ţara. De la şcolăriţe la femei muncitoare în fabrici, toate îşi doreau să lupte împotriva nemţilor. Majoritatea voiau să zboare, dar au fost alese doar cele mai bune, restul rămânând la sol având responsabilitate de a avea grijă de echipament. De recrutare s-a ocupat, bineînţeles, Marina Raskova. Femeilor nu le era teamă că ar putea muri în viitoarele misiuni, ci erau emoţionate că se întâlnesc cu eroina URSS.
Antrenamentul de început la Engels a fost intens. URSS avea mare nevoie de piloţi, spaţiul aerian fiind luat cu asalt de către nazişti. Se antrenau câte 14 ore pe zi pentru a cumula experinţa ce ar trebuit dobândită în 2 ani. Ele se antrenau cu Polikarpov Po-2, cunoscut ca şi Annuska, avion utilitar biplan, care zbura la altitudine mică. Prima lor misiune oficială a fost pe 08 iunie 1942. Escadronul era compuns din trei avioane şi au avut ca ţintă sediul unei diviziuni germane. Misiunea a fost un succes, doar un avion fiind avariat.
Iată ielele, vrăjitoarele, ursitoarele...
Regimentul bombardier de noapte a fost numitde către nazişti „Nachthexen”, în traducere vrăjitoarele nopţii. Ei spuneau că zgomotul pe care îl fac noaptea avioanele lor seamană cu acela al măturilor pe care zburau vrăjitoarele. „Nimeni nu ştie exact când au început să ne numească vrăjitoarele nopţii. Noi bombardam poziţiile nemţilor în fiecare noapte, aşa că ei au început să spună ca astea sunt vrăjitoarele nopţii, pentru că li se părea imposibil să ne omoare sau să ne prăbuşească avioanele.”, spuneSerafima Amosova-Taranenko, membră a regimentului.
Regimentul 588 practica bombardarea prin presiune agresivă, cu alte cuvinte ele zburau pe timpul nopţii în taberele inamice, aerodromuri sau alte ţinte inamice şi le bombardau. Aceste acţiuni erau totuşi greu de întreprins având în vedere faptul că Po2 zbura la altitudine joasă, şi astfel erau vulnerabile atacului inamic. Între timp, ele şi-au schimbat tactica. Zburau în formaţie de trei. Două trăgeau proiectoarelor către ele, iar când toate luminau cerul, ele zburau în direcţii diferite. Inamicii le urmăreau, dar din întuneric apărea cel de-al treilea avion şi îi bombarda pe neaşteptate. Apoi se regrupau în formaţie şi plecau la bază.
Nadya Popova, una dintre cele mai bune membre ale regimentului, şi colega ei Katya Ryabova, au condus într-o noapte nu mai puţin de 18 raiduri. În august 1942, cele două s-au prăbuşit în munţii Caucaz, dar au fost găsite în viaţă câteva zile mai târziu. La sfârşitul unei misiuni ea a numărat 42 de gloanţe în avion, dar şi câteva în hartă şi în cască. “Draga mea Katya, vom trăi mult se pare.” Multe femei refuzau să care paraşutele, preferând să moară decât să devină prizonierele germanilor. Majoritatea piloţilor au murit în luptă sau în misiuni oficiale, Marina Raskova fiind una dintre ele. Avionul pe care îl pilota s-a prăbuşit în timpul unei furtuni de zăpadă, toţi pasagerii pierzându-şi viaţa. Raskova a murit la 31 de ani. Cenuşa ei a fost îngropată în Zidul Kremlinului.
Vrăjitoarele nopţii s-au luptat cu unii dintre cei mai bine pregătiţi piloţi ai Luftwaffe, conduşi de însuşi Erich Hartmann. Toate cele trei regimente au suferit pierderi masive. Naziştii erau răsplătitţi cu medalia Crucea de Fier dacă doborau un avion al vrăjitoarelor. Ruşii au concluzionat că cele trei grupuri aeriene de femei au avut in total 23.672 de misiuni, fiecare dintre piloţi înregistrând câte 1.000. 23 de femei pilot au fost decorate cu Steaua de Aur, ca eroi ai Uniunii Sovietice.
Vrăjitoarele nopţii nu au avut planuri măreţe sau echipament sofisticat. Nu au avut nici măcar suportul colegilor piloţi, din regimentele de bărbaţi. Cu toate acestea ele au devenit cele mai cunoscute figure feminine care au luptat în Cel de-Al Doilea Război Mondial. Şi fără vrăjitorie, pisici negre sau poţiuni magice.
Citeşte şi:
Cele mai puternice femei din istorie
Top 5 cele mai celebre femei spion
Pirateria, nu doar pentru bărbaţi-Povestea femeilor care au cucerit mările