Vina domnului Churchill: marea foamete din Bengal, din 1943 jpeg

Vina domnului Churchill: marea foamete din Bengal, din 1943

├Än 1943, milioane de oameni au murit de foame ├«n provincia Bengal, din India. ÔÇ×Centura de orezÔÇŁ a Indiei a fost confiscat─â de autorit─â┼úile britanice care au profitat de noua situa┼úie critic─â din timpul r─âzboiului. Cu pragmatism cinic, premierul britanic Winston Churchill a l─âsat de izbeli┼čte, prad─â bolilor ┼či subnutri┼úiei, milioane de copii, femei ┼či b─âtr├óni. Mul┼úi istorici se refer─â la marea foamete din Bengal din 1943 ca la un holocaust, ├«n care un rol principal l-a avut chiar Winston Churchill.

Este anul 1943, iar cel de-al Doilea R─âzboi Mondial este la apogeu. ├Än Londra, Cabinetul de R─âzboi britanic se reune┼čte pentru a discuta problema unei foamete severe ce lovise una dintre coloniile imperiului, India. Milioane de oameni, b─â┼čtina┼či, ├«n special din estul Bengalului, mureau de foame. ┼×i asta nu este nici o figur─â de stil, nici vreo exagerare. Leopold Amery, secretarul de stat pentru India, ┼či Mare┼čalul Sir Archibald Wavell, ce avea s─â fie numit vicerege al Indiei, nu dup─â mult timp, poart─â discu┼úii ┼či negocieri despre trimiterea de noi provizii de alimente ├«n colonie. Dar irascibilul, poate chiar cinicul, premier britanic Winston Churchill le pune be┼úe ├«n roate.

ÔÇ×Se pare c─â este mai important s─â salv─âm grecii ┼či ┼ú─ârile eliberate dec├ót pe indieni ┼či exist─â o reticen┼ú─â ┼či fa┼ú─â de livrarea de provizii, ┼či fa┼ú─â de reducerea acestora ├«n aceast─â ┼úar─âÔÇŁ, scrie Sir Wavell ├«n minuta ├«nt├ólnirii. Domnul Amery este mult mai franc:ÔÇ×Winston poate c─â are dreptate c├ónd spune c─â ├«nfometarea bengalezilor oricum subnutri┼úi este mai pu┼úin serioas─â dec├ót grecii zvel┼úi, voinici, dar el nu este suficient de atent la sentimentul de responsabilitate al Imperiului fa┼ú─â de aceast─â ┼úar─âÔÇŁ.

Bengal 2 jpg jpeg

Aproximativ trei milioane de indieni au murit de foame ├«n 1943. Majoritatea mor┼úilor locuiau ├«n Bengal. ├Än volumul ÔÇ×ChurchillÔÇÖs Secret WarÔÇŁ, jurnalistul Madhusree Mukherjee condamn─â politicile domnului Churchill, argument├ónd c─â acestea au condus la una dintre cele mai grave perioade de foamete din istoria Indiei.

ÔÇ×Mamele s-au transformat ├«n criminali, frumoasele satului ├«n dame cu moravuri u┼čoare, ta┼úii ├«n trafican┼úii propriilor copileÔÇŁ

S─âr─âcia ┼či proviziile insuficiente de m├óncare, scrie jurnalistul, au fost cauzate de exporturile pe scar─â larg─â de produse alimentare din India pentru a fi folosite ├«n teatrele de r─âzboi ┼či ├«n Anglia. India a exportat peste 70.000 de tone de orez ├«ntre lunile ianuarie ┼či iulie ale anului 1943, ├«n ciuda faptului c─â foametea deja se instalase. O asemenea cantitate de m├óncare ar fi putut hr─âni aproape 400.000 de oameni un an ├«ntreg. Premierul britanic, ├«ns─â, a refuzat s─â r─âspund─â afirmativ la rug─âmin┼úile fierbin┼úi ale colegilor s─âi de a exporta m├óncare ├«n India, motiv├ónd c─â exist─â un deficit de nave ÔÇô asta atunci c├ónd vase pline cu gr├óu din Australia, de pild─â, treceau pe l├óng─â India ┼či l─âsau ├«nc─ârc─âtura ├«n Europa pentru consum viitor. ├Än vreme ce importurile sc─âdeau dramatic, pre┼úurile cre┼čteau fulger─âtor. Churchill a promovat ┼či o a┼ča numit─â politic─â a p─âm├óntului p├órjolit ÔÇô care a purtat numele, u┼čor sinistru, de Politica de Refuz (Denial Policy) ÔÇô ├«n Bengal, unde coloni┼čtii se temeau c─â vor ateriza japonezii. Astfel c─â autorit─â┼úile au eliminat b─ârcile (un instrument esen┼úial subzisten┼úei ├«n zon─â), iar poli┼úia a distrus sau a confiscat rezervele de orez.

Mukherjee a descoperit c├ó┼úiva dintre supravie┼úuitorii foametei ┼či portretizeaz─â via┼úa ├«nfior─âtoare pe care au dus-o ├«n acea vreme, spun├ónd povestea efectelor foametei ┼či a lipsurilor. P─ârin┼úii ├«┼či aruncau copiii, ├«nfometa┼úi ┼či subnutri┼úi, ├«n r├óuri sau f├ónt├óni. Pe mul┼úi, foamea i-a condus la gesturi radicale, arunc├óndu-se ├«n fa┼úa trenurilor. Oamenii dispera┼úi cer┼čeau apa cu amidon ├«n care fusese fiert orezul. Copiii m├óncau frunze ┼či vi┼ú─â de vie, r─âd─âcini de yam ┼či chiar iarb─â. Oamenii erau prea sl─âbi┼úi chiar ┼či pentru a-i incinera pe cei dragi. ÔÇ×Nimeni nu avea puterea de a efectua ritualuriÔÇŁ, poveste┼čte un supravie┼úuitor. ├Än satele din Bengal, c├óini ┼či ┼čacali se ├«nfruptau din gr─âmezile de cadavre l─âsate de izbeli┼čte. Cei care reu┼čiser─â s─â scape erau b─ârba┼úi care plecaser─â la Calcutta pentru a munci ┼či femei care ├«ncepuser─â s─â se prostitueze pentru a putea pune ceva pe mas─â copiilor. ÔÇ×Mamele s-au transformat ├«n criminali, frumoasele satului ├«n dame cu moravuri u┼čoare, ta┼úii ├«n trafican┼úii propriilor copileÔÇŁ, scrie Mukherjee.

O lume pragmatic─â, prea cinic─â

Famine affected girl jpg jpeg

Foametea s-a sf├ór┼čit spre finalul anului, c├ónd supravie┼úuitorii au reu┼čit s─â ├«┼či culeag─â recolta de orez. Primele transporturi de orz ┼či gr├óu au ajuns la nevoia┼či ├«n noiembrie, prea t├órziu pentru zeci de mii de oameni. ├Än toamna lui 1943, c─âmara cu alimente ┼či materii prime a Regatului Britanic, din care trebuiau hr─ânite 47 de milioane de oameni ÔÇô cu 14 milioane mai pu┼úin dec├ót popula┼úia Bengalului, care atingea 61 de milioane ÔÇô a crescut cu 18.5 tone.

├Än definitiv, nu era vorba ÔÇťat├ót de mult despre rasism, c├ót despre dezechilibrul de putere inerent ├«n piramida social─â darwinian─â care explic─â de ce foametea putea fi tolerat─â ├«n India ├«n timp ce ra┼úionalizarea p├óinii era considerat─â o privare de nesuportat ├«n Marea Britanie ├«n timpul r─âzboiuluiÔÇŁ, semnaleaz─â Mukherjee. Totu┼či, ├«ntre 1, 5 ┼či 4 milioane de oameni au murit ├«n India din cauza foametei, subnutri┼úiei sau bolilor, iar r─âspunsul, cinic, a venit t├órziu, prea t├órziu pentru unii. 

www.bbc.co.uk