VIDEO Dezbatere Historia: UDMR doreşte retrocedarea arhivelor  Istoricii sunt exasperaţi jpeg

VIDEO Dezbatere Historia: UDMR doreşte retrocedarea arhivelor. Istoricii sunt exasperaţi

O iniţiativă legislativă a UDMR a pus pe jar întreaga comunitate a istoricilor şi a arhiviştilor din România. Propunerea de retrocedarea a arhivelor către cultele religioase a stârnit un adevărat scandal în mass-media. Sunt puse arhivele în pericol? Este cercetarea istoriei României afectată de acest demers? Retrocedarea arhivelor către Biserici „este o crimă", aşa cum susţin istoricii? Răspund la aceste întrebări, istoricii Marius Diaconescu şi Zoe Petre, deputatul UDMR Marton Arpad şi reprezentantul Federaţiei Arhiviştilor din România (FAR), Bogdan-Florin Popescu, într-o dezbatere moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă pe site-urile adevarul.ro, adevarultv.net şi historia.ro

image

După tentativa eşuată de a modifica legea Arhivelor Naţionale, de la finalul lunii martie, UDMR recidivează propunând modificarea articolului 19 din actuala lege. La propunerea parlamentarului UDMR, Márton Árpád Francisc, articolul 19 se schimbă astfel:„Documentele care fac parte din Fondul Arhivistic Naţional al României o dată intrate, potrivit legii, în depozitele Arhivelor Naţionale şi/sau ale direcţiilor judeţene ale Arhivelor Naţionale, nu mai pot fi retrase din administrarea acestora, cu excepţia celor predate în custodie“-cu completarea-  „sau preluate în mod abuziv de la cultele religioase, în baza Decretului nr. 153/1950 pentru predarea arhivelor confesionale de stare civilă către Oficiile de Stare Civilă, respectiv, Decretul nr. 472/1971 privind Fondul Arhivistic Naţional al Republicii Socialiste România, modificat prin Decretul Consiliului de Stat nr. 206/1974“.  

O iniţiativă nocivă pentru patrimoniului arhivisticDeşi retrocedarea către cultele religioase a documentelor preluate de Arhivele Statului în perioada comunistă respectă principiul proprietăţii, această iniţiativă se poate dovedi deosebit de nocivă pentru păstrarea patrimoniului arhivistic. Printre documentele preluate de stat se numără registrele confesionale, care au căpătat valoare genealogică, manuscrise ale breslelor şi alte bunuri culturale cu valoare istorică. Chiar dacă un amendament al parlamentarului Raluca Turcan propune ca retrocedarea fondurilor arhivistice să se facă doar după microfilmare, timpul poate duce la deteriorarea microfilmului, limitând astfel accesul la document al cercetătorului.