VIDEO Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live: Odessa. Gustul al victoriei
Ocuparea Odessei, oraş de mărimea Bucureştiului, a fost considerată în epocă un important succes militar şi politic. A fost o victorie plătită foarte scump de armata română, ce a amintit de băile de sânge din Primul Război Mondial.
„O analiză referitoare la evoluţia României în anii celui De-Al Doilea Război Mondial, cu accent pe luptele purtate pe frontul de Est, pare un demers nu doar desuet, dar şi destul de riscant. Ceea ce aparent constituie un avantaj, anume interesul constant al publicului pentru acest subiect, reprezintă, de fapt, un mare neajuns. Excesiv de ideologizată şi politizată, participarea României la războiul din Est se transformă într-o adevărată armă pe care nu puţini o folosesc fără scrupule”, consideră istoricul militar, Manuel Stănescu, autorul cărţii:«Odessa. Gustul al victoriei (august-octombrie 1941)” Lucrarea este o analiză a asediului Odesei cu accent pe aspectele tactice şi strategice, pe modul de conducere şi purtare a luptelor, pe consecinţele avute şi pe impactul resimţit la nivelul opiniei publice din ţară şi în alte state europene.
De ce trebuia cucerită Odessa? Cine a luat decizia de a implica doar armata română? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, răspund Manuel Stănescu, istoric militar, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă, şi transmisă de adevarul.ro.