VIDEO Cele mai dramatice înfrângeri ale României la fotbal
Naționalele de fotbal ale Irlandei, Suediei, Sloveniei și Danemarcei au „reușit” după 1990 să provoace coșmaruri adânci suporterilor români de fotbal. Vă prezentăm cele mai dramatice momente suferite de echipa națională de fotbal a României după 1990.
După o pauză de 20 de ani, România revenea la turneul final al campionatului mondial. De data aceasta, cu o generație nouă, care urma să fie denumită mai târziu "generația de aur", datorită rezultatelor remarcabile de la mondialele din 1990, 1994 și 1998. Deși a picat într-o grupă grea, România a trecut pentru prima dată de primul tur al competiției. Victoria cu 2-0 în fața Uniunii Sovietice și înfrângerea cu 2-1 în fața Camerunului au făcut ca meciul cu Argentina din ultima etapă să fie un meci decisiv. S-a terminat egal, 1-1, și România se califica în optimi datorită golaverajului. În optimi, România a întâlnit Irlanda, echipă ce se calificase după 3 egaluri, cu Anglia, Egipt și Olanda. Nu s-a marcat nici un gol și s-a ajuns la loviturile de departajare. Irlandezii au marcat de 5 ori din 5 șuturi, dar românii au ratat prin Timofte și astfel, Irlanda a fost echipa ce s-a calificat în sferturi, fiind eliminată de Italia.
Dezastru în preliminariile pentru Euro 1992
Naționala de fotbal a României a ratat calificarea la turneul final al EURO 1992, după un debut catastrofal în grupa preliminară, una echilibrată, cu Scoția, Bulgaria și Elveția (plus modesta San Marino). Totuși, România s-ar fi putut califica la turneul final din Suedia dacă ar fi câștigat ultimul meci, cu Bulgaria, la Sofia. Tricolorii au fost foarte aproape de această performanță, dar scorul final a fost de 1-1, Hagi ratând un penalty. Cu Gheorghe Constantin selecționer, după plecarea lui Emeric Ienei, România a pierdut primele două meciuri ale preliminariilor, cu Scoția în deplasare (1-2) și cu Bulgaria pe teren propriu (0-3), ceea ce a dus la schimbarea conducerii tehnice.
Din nou înfrângere la loviturile de departajare:Romania-Suedia (2-2, 4-5 după penalty-uri)
La 4 ani de la turneul din Italia, a urmat cel din Statele Unite, unde România a reușit cea mai mare performanță din istorie:calificarea în sferturile de finală. Hagi-cu un gol fantastic-și Răducioiu, au adus victoria în meciul contra Columbiei. A urmat o înfrângere cu Eleveția 4-1. În meciul cu SUA, Dan Petrescu a marcat în poarta gazdelor turneului golul care a calificat România în optimile de finală, unde a întâlnit Argentina. Din nou, românii au eliminat echipa lui Maradona cum făcuseră și cu 4 ani în urmă, Hagi și Ilie Dumitrescu (2) marcând golurile tricolorilor.
În sferturile de finală, deși au fost considerați favoriți în fața suedezilor, Tomas Brolin și Kennet Andersson au marcat golurile care au dus partida la loviturile de departajare, pentru România a marcat de două ori Răducioiu. La penalty, după ratarea lui Hakan Mild și golurile lui Răducioiu, Hagi și Lupescu se părea că România nu mai poate scăpa calificarea în semifinale, unde ar fi urmat să întâlnească Brazilia lui Bebeto, dar ratările lui Dan Petrescu și Miodrag Belodedici au trimis naționala acasă.
Un dezastru pentru România
România a jucat baraj pentru a ajunge la Campionatul Mondial din 2002. Tricolorii au fost eliminaţi de Slovenia, care la vremea aceea era outsider, după două meciuri dramatice, în care elevii lui Gică Hagi au avut extrem de multe ocazii, pe care le-au ratat însă cu seninătate, primind în schimb nişte goluri stupide. A fost 1-2 la Ljublijana şi 1-1 la Bucureşti, două meciuri la finalul cărora Gheorghe Hagi şi-a dat demisia din funcţia de selecţioner al României.
O altă dramă:Danemarca
Preliminariile pentru EURO 2004 au însemnat pentru fotbalul românesc o mare dramă, ratarea calificării la turneul final din Portugalia în minutul 90+5 al ultimului meci de calificare al tricolorilor, cu Danemarca. Atunci, la Copenhaga, un frumos vis s-a transformat subit în cel mai mare coșmar, după o neatenție a apărării noastre și o prelungire nejustificată a meciului de către arbitrul elvețian Urs Meier. România conducea cu 2-1, fiind calificată, dar a venit minutul 95... Totuși, trebuie recunoscut faptul că România a pierdut calificarea, , în fața unor adversare aflate sub nivelul său valoric, Danemarca și Norvegia. Tricolorii au pierdut ambele partide de pe teren propriu cu contracandidatele directe și, în final, calificarea la rezultatele directe cu Norvegia, cu care a terminat la egalitate de puncte (dar pe locul 3).