Urmaşii Romanovilor şi cei ai Otomanilor s-au împăcat
Eterne rivale, imperiile rus şi otoman s-au confruntat în numeroase rânduri, în secolele XVII-XX. Cea mai importantă miză a fost accesul Rusiei la Marea Mediterană prin strâmtorile Bosfor, care traversează Istanbulul, şi Dardanele. Departe de conflictele din trecut, urmașii celor două case imperiale au ales calea reconcilierii.
Marea Ducesă Maria Vladimirovna, şeful Casei Imperiale a Rusiei, şi Osman Selahaddin Osmanoglu, nepotul sultanului Mehmed al V-lea (1909-1918) după mamă şi al sultanului Murad al V-lea (1876) după tată, au avut o întâlnire oficială la consulatul Rusiei de la Istanbul. Cei doi au deschis un bal de caritate organizat pentru a marca 210 ani de la naşterea poetului rus Aleksandr Puşkin.
„Este vorba de o primă întâlnire oficială între marea ducesă şi un membru al Casei Osman“, a declarat Aleksandr Zakatov, şeful de cabinet al Mariei Vladimirovna. Acesta a menţionat şi faptul că nicio întâlnire de acest tip nu a fost posibilă mai devreme între cele două dinastii.
În trecut au avut loc mai multe întâlniri private, între Romanovii şi otomanii exilaţi în diverse ţări. Osmanoglu a trăit în exil în Egipt şi Marea Britanie, înainte de a primi permisiunea să se întoarcă în Turcia, în 1974. În ceea ce o priveşte, Maria Vladimirovna a trăit în Franţa şi Egipt.
„Această întâlnire simbolizează dezvoltarea prieteniei ruso-turce după o istorie marcată de numeroase războaie între dinastiile noastre“, a spus Zakatov.
„Trecutul s-a terminat, nu ne vom mai război“, a declarat Osmanoglu, care a vizitat, împreună cu Marea Ducesă, palatul Topkapi, reşedinţa sultanilor până în 1853.
Sultanatul otoman a fost abolit în 1922 şi înlocuit, în anul următor, de Republica Turcă. Monarhia rusă a fost desfiinţată în 1917, în urma revoluţiei ruse.