Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea (foto: Facebook / Vasile Diaconu – archaeologist)

Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea

Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.

Acțiunea se petrecea undeva în nordul Republicii Moldova, în zona Edineț și, cel mai probabil, este vorba de un tumul cu o amenajare de pietre. De altfel, în documentele medievale, sunt consemnați mai mulți tumuli care fuseseră jefuiți în diferite etape istorice, iar toponimele pot fi edificatoare: Movila Săpată, Movila Găunoasă, etc, precizează Vasile Diaconu.

Iată textul documentului, publicat în Documenta Romaniae Historica, XXIII:

,,Mărturisit-au Gheorghe Corobca din Căpoteni de o vedzunie ce au săpat într-o movilă, în hotarul Cupciciului, și au săpat cu Ștefan, ginerele lui Brat<c>ic din Parcova și cu Golăe de acolea. Și au mărturisit Gheorghie Corobca că au găsit o piiatră mic(ă) într-acea vedzunie și au scos el sîngur din acea vedzunie și au găsit numai acea piiatră, iar mai multe pietri nu a fost la acea vedzunie. Și au mărsu Gheorghe Corobca la acea movilă, unde au săpat acea vedzunie să vadză acea piatră ce au găsit, când au săpat vedzunie. Și au găsit piiatra și s-au aflat și o piia<tră> mare și douădzeci și șese mai mici, care pietri nu au fost când au săpat Gheorghie Corobca acea vedzunie.

Iar de niște cuvinte ce au grăit Vas(i)lie din Parcova și Erema de acolea că au fost și ei când au săpat Gheorghie Corobca acea vedzunie (și) ei n-au fost la cea săpătură. Și Vas(i)lie au dzîs și Erema că au săpat vedzunie cu un negcag, iar Gheorghie au dzîs că au săpat vedzunie cu un hârleț….”

Foto sus: Facebook / Vasile Diaconu – archaeologist