Elena Ceaușescu și Rosalynn Carter (soția președintelui american Jimmy Carter), la Casa Albă, la 12 aprilie 1978 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 116/1978)

Un dublu Cult al Personalității în cazul Elenei Ceaușescu

Despre Cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu s-a scris mult după decembrie 1989. Despre Cultul Tovarășei nu s-a scris aproape deloc. E păcat, deoarece Cultul Tovarășei a avut anumite specificități. A fost vorba de un dublu Cult al Personalității.

 Ca Tovarășă de viață a lui Nicolae Ceaușescu în cadrul Cultului Personalității lui Nicolae Ceaușescu. Ca personalitate în cadrul Cultului Personalității dedicat exclusiv Elenei Ceaușescu. Pe măsura înaintării în vîrstă a lui Nicolae Ceaușescu ia amploare și Cultul Personalității Elenei Ceaușescu.

7 ianuarie, ziua de naștere a Elenei Ceaușescu, devine o Sărbătoare de proporții naționale. În cadrul Cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu apare prin obligativitatea menționării numelui ei – cu sau fără precizarea de soție – în al doilea rînd, după numele lui Nicolae Ceaușescu.

Ca subiect de Cult propriu, Elena Ceaușescu primește elogii ca:Om de știință (Savant de renume mondial), Exemplu de afirmare a Femeii în socialism, Mamă (nu prea des) și Îndrumătoare a copiilor din țară (în postura de Mamă simbolică).

La Cultul personalității Elenei Ceaușescu – Savant de renume mondial – au contribuit cu deosebire Academiile și Instituțiile de Învățămînt superior din străinătate prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa.

Alături de lucrările ei (tipărite cu banii Securității, dar și în semn de politețe diplomatică) titlurile științifice acordate de instituții prestigioase au hrănit în România una dintre principalele componente ale Cultului dedicat Elenei Ceaușescu: Cel de Savant de renume mondial.

Foto sus:  Elena Ceaușescu și Rosalynn Carter (soția președintelui american Jimmy Carter), la Casa Albă, la 12 aprilie 1978 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 116/1978)

Mai multe pentru tine...