Topul celor mai importante descoperiri arheologice accidentale jpeg

Topul celor mai importante descoperiri arheologice accidentale

­čôü Antichitate
Autor: Olimpia Cop─âcenaru

De╚Öi ├«n prezent folosim mijloace moderne, precum radarele doppler sau scanarea laser, se pare c─â multe dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate de-a lungul timpului, devenite ├«n prezent atrac╚Ťii turistice majore, aufost accidentale.Recent, echipa cotidianului britanic The Telegraph a realizat un top al celor mai mari descoperiri realizate f─âr─â inten╚Ťie, adesea de c─âtre  oameni obi╚Önui╚Ťi, ce s-au f─âcut brusc remarca╚Ťi prin aportul major adus la descifrarea trecutului omenirii.

lascaux 2 jpg jpeg

├Än urm─â cu 75 de ani, la data de 12 septembrie 1940, Marcel Ravidat, un adolescent francez, a descoperit, ├«n timp ce ├«╚Öi c─âuta c├óinele disp─ârut, ceea ce cunoa╚Ötem ├«n prezent ca Pe╚Ötera Lascaux. Cavitatea subteran─â situat─â ├«n departamentul Dordogne, regiunea Aquitania, ad─âposte╚Öte picturi rupestre dat├ónd din Paleolitic, mai precis fiind realizate ├«n urm─â cu aproximativ 17300 de ani. ├Äntre timp, o a doua pe╚Öter─â, denumit─â Lascaux II a fost descoperit─â la 200 m de cea ini╚Ťial─â, iar ├«n anul 1979, situl preistoric a fost inclus ├«n lista Patrimoniului Mondial Unesco, pe╚Öterile devenind rapid o destina╚Ťie turistic─â extrem de popular─â. ├Äncep├ónd cu anul 2008, accesul ├«n galerii este restric╚Ťionat, exist├ónd riscul deterior─ârii picturilor.

Machu Picchu (Peru)

machu picchu peru 728x490 jpg jpeg

Adus ├«n aten╚Ťia interna╚Ťional─â ├«n anul 1911 de c─âtre istoricul american Hiram Bingham, situl inca╚Ö dat├ónd din secolul al XV-lea, al c─ârui nume se traduce prin ÔÇ×piscul b─âtr├ónÔÇŁ ├«n limba Quechua, constituie ├«n prezent atrac╚Ťia turistic─â principal─â a statului Peru. Declarat─â sit Unesco ├«n anul 1983, splendida citadel─â, situat─â la o altitudine de aproximativ 2500 m ╚Öi extins─â pe 32.500 de hectare, cuprinz├ónd peste 170 de locuin╚Ťe, este ╚Öi ├«n prezent supus─â proceselor de restaurare. Descoperirea ÔÇ×ora╚Öului pierdutÔÇŁ al inca╚Öilor, ├«n care se crede c─â locuiau peste 1000 de persoane, s-a datorat ├«nt├ólnirii lui Bingham cu Melchor Arteaga, un localnic care i-a promis c─â ├«l va conduce c─âtre un ora╚Ö str─âvechi ├«n schimbul unui sol, echivalentul a 3-4 zile de munc─â intens─â ├«n zon─â. Ajutat de un copil de 11 ani care cuno╚Ötea calea c─âtre ruine, exploratorul american, profesor al Universit─â╚Ťii Yale, considerat unul dintre cei care au inspirat crearea personajului de film Indiana Jones, ajunge ├«n ampla zon─â terasat─â, afirm├ónd ├«n autobiografia sa ÔÇ×Columb a fost cel care a f─âcut continentul american cunoscut lumii civilizate. ├Än acela╚Öi sens, eu am descoperit Machu Picchu.ÔÇŁ.

mascara tutankhamon jpg jpeg

Descoperirea morm├óntului lui Tutankhamon ├«n anul 1922 a reprezentat unul dintre cele mai importante evenimente din istoria modern─â a Egiptului. Howard Carter, un egiptolog englez ale c─ârui studii erau sponsorizate de c─âtre Lord Carnarvon, ├«mp─âtimit colec╚Ťionar de antichit─â╚Ťi egiptene, era aproape de a renun╚Ťa la visul s─âu de o via╚Ť─â, acela de a g─âsi morm├óntul lui Tutankhamon, din Valea Regilor, c├ónd muncitorii din echipa sa au descoperit o serie de sc─âri ce duceau c─âtre o u╚Ö─â sigilat─â purt├ónd ├«nsemnele regale. Dup─â ╚Öapte ani de cercet─âri e╚Öuate, la data de 26 noiembrie 1922, Carter, ├«nso╚Ťit de sponsorul s─âu, desigileaz─â, aduc├ónd astfel la lumin─â morm├óntul pierdut al faraonului, singurul r─âmas nejefuit ╚Öi neprofanat timp de aproximativ 3200 de ani. Masca mortuar─â a faraonului din dinastia a 18-a, ajuns pe tron la v├órsta de 9 ani, este expus─â ├«n prezent la Muzeul Cairo, iar mumia sa se afl─â ├«nc─â ├«ntr-un morm├ónt din Valea Regilor, ├«n apropiere de Luxor.

armata teracota 580 x 350 jpg jpeg

Expus─â par╚Ťial ╚Öi ├«n Rom├ónia, Armata de Teracot─â, apreciat─â de speciali╚Öti ca fiind o a opta minune a lumii, a fost descoperit─â ├«n anul 1974, c├ónd fermierii din zon─â au scos la iveal─â fragmente de ceramic─â apar╚Ťin├ónd imensului mausoleu al primului ├«mp─ârat al dinastiei Qin, cel care a construit ╚Öi Marele Zid Chinezesc. Situat─â ├«n vestul Chinei, ├«n provincia Shanxi, Armata de Teracot─â include 8000 de solda╚Ťi, 130 de care, 520 de cai ╚Öi 150 de cai de cavalerie, toate artefactele fiind construite ├«n m─ârime natural─â, ╚Öi a fost conceput─â cu scopul protej─ârii ├«mp─âratului ├«n via╚Ťa de apoi. Construc╚Ťia ansamblului mortuar se pare c─â a durat mai mult de 40 de ani, fiind implica╚Ťi peste 700000 de muncitori. ├Än cadrul Mausoleului Qin Shi Huang s-au descoperit p├ón─â ├«n prezent aproximativ 50000 de relicve istorice de importan╚Ť─â mondial─â.

Troy Walls jpg jpeg

Situl arheologic Troia, descoperit ├«n anul 1865, se presupune c─â a fost locul de desf─â╚Öurare a R─âzboiului Troian descris de scriitorul grec Homer ├«n epopeile sale. Ruinele situate ├«n partea de nord-vest a Turciei, ├«n Anatolia, ├«n Provincia ├çanakkale, au fost aduse ├«n aten╚Ťia public─â ├«n anul 1865, de c─âtre arheologul englez Frank Calvert, ├«n urma s─âp─ârii unor ╚Öan╚Ťuri pe proprietatea cump─ârat─â recent de la un fermier local din Hisarlik. Excava╚Ťiile au dezv─âluit o serie de ora╚Öe construite ├«n etape succesive, doar unul dintre acestea fiind identificat cu Troia homeric─â. ├Än anul 1988, situl legendarului ora╚Ö a fost ad─âugat Patrimoniului Mondial Unesco.

Sutton Hoo (Marea Britanie)

ship burial helmet jpg jpeg

Situl funerar anglo-saxon Sutton Hoo a fost descoperit ├«n apropiere de Woodbridge, Suffolk, ├«n partea estic─â a Angliei, ├«n anul 1939, fiind descris ca av├ónd importan╚Ť─â major─â pentru istoria medieval─â timpurie. Majoritatea artefactelor din cadrul sitului sunt ├«n prezent expuse la British Museum din Londra. ├Än anul 1938, p─âm├ónturile pe care se afl─â ├«n prezent situl arheologic apar╚Ťineau lui Edith May Pretty, aceasta pun├óndu-╚Öi des ├«ntreb─âri cu privire la originea m─âgurilor stranii din curtea sa. ├Äntr-o noapte, localnica a visat c─â ├«n gr─âdina casei sale erau ├«ngropate mari tezaure, ├«n jurul c─ârora se desf─â╚Öurau o serie de procesiuni funerare. ├Än urma acestui vis, femeia ia leg─âtura cu un arheolog local, Basil Brown, care descoper─â abia la un an de la debutul excava╚Ťiilor camera funerar─â, vase din ceramic─â, arme, monezi de la ├«nceputul secolului al VII-lea, al─âturi de resturi umane incinerate. Probabil cel mai celebru artefact este o casc─â ├«nf─â╚Ťi╚Ö├ónd un cap de dragon, dat├ónd din secolul al VI-lea.

Petra (Iordania)

1 petra jordan jpg jpeg

ÔÇ×Ora╚Öul de piatr─âÔÇŁ descoperit ├«n sud-vestul Iordaniei, de-a lungul v─âii Arabah, ├«n anul 1812, de c─âtre Johann Ludwig Burckhardt, un explorator elve╚Ťian care s-a autointitulat mai t├órziu Sheikh Ibrahim Ibn Abdallah, este renumit pentru arhitectura acestuia, fiind s─âpat aproape ├«n ├«ntregime ├«n roc─â ╚Öi descris ca ÔÇ×un ora╚Ö ro╚Öiatic-trandafiriu vechi c├ót de jum─âtate de vremeÔÇŁ. Petra a reprezentat capitala Regatului Nabateean p├ón─â ├«n secolul I, fiind totodat─â un important nod comercial. Descoperitorul s─âu, un bun cunosc─âtor al Coranului ╚Öi al tradi╚Ťiilor arabe, ce c─âl─âtorea singur prin de╚Öerturile din Liban, Iordania sau Siria, aflase de la localnici despre ora╚Öul s─âpat ├«n gresiile de l├óng─â Wadi Musa ╚Öi i-a convins pe ace╚Ötia s─â ├«l lase s─â ajung─â la Muntele Haroun, sub pretextul realiz─ârii unei jertfe. La ie╚Öirea din canion, Burckhardt a descoperit fort─ârea╚Ťa natural─â care ├«n scurt timp a captat aten╚Ťia ├«ntregii lumii, fiind considerat─â una dintre cele mai pre╚Ťioase mo╚Öteniri culturale ale omenirii.

Caracol (Belize)

5798206 orig jpeg jpeg

Ruinele ora╚Öului maya╚Ö Caracol din estul statului Belize au fost descoperite ├«n anul 1937 de c─âtre Rosa Mai, un t─âietor de lemne care exploata mahonul din zon─â, fiind ├«n prezent una dintre cele mai vizitate atrac╚Ťii turistice ale micului stat din America Central─â. Peste 100 de morminte au fost descoperite la Caracol, iar templul central, ÔÇ×Palatul CeruluiÔÇŁ, reprezint─â cea mai ├«nalt─â structur─â din Belize, cu peste 40 m. ├Än perioada sa de maxim─â ├«nflorire, se pare c─â ora╚Öul g─âzduia aproximativ 150000 de locuitori, de 10 ori mai mult dec├ót actuala capital─â a statului, Belmopan.

pompei 4 jpg jpeg

Ora╚Öul Pompeii, distrus de c─âtre erup╚Ťia vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr. ╚Öi acoperit cu un strat gros de cenu╚Ö─â ╚Öi piroclastite, a fost redescoperit ├«nt├ómpl─âtor, abia ├«n anul 1748, de c─âtre inginerul spaniol Rocque Joaquin de Alcubierre, dup─â ce Herculaneum, o localitate vecin─â distrus─â de aceea╚Öi erup╚Ťie, fusese readus─â la suprafa╚Ť─â ├«n urm─â cu un deceniu, ├«n timpul lucr─ârilor executate ├«n vederea realiz─ârii funda╚Ťiilor unor cl─âdiri. Cercet─ârile din Pompeii au produs informa╚Ťii extrem de detaliate privind via╚Ťa cotidian─â ├«n Imperiul Roman, situl fiind adesea considerat ÔÇ×un ora╚Ö ├«nghe╚Ťat ├«n timpÔÇŁ.

Templul Budist Borobudur (Indonezia)

bor1 jpg jpeg

Descoperit ├«n anul 1814, Templul Budist Borobudur este considerat cel mai mare monument istoric din emisfera sudic─â, extinz├óndu-se pe o imens─â suprafa╚Ť─â terasat─â ce include 9 nivele, al─âturi de tuneluri extinse. Construit ├«n mijlocul p─âdurii tropicale indoneziene, templul dateaz─â din secolul al VIII-lea, din timpul dinastiei Sailendra, dar a fost abandonat ├«n secolul al XV-lea, c├ónd majoritatea locuitorilor insulei s-au convertit la Islam. ├Ängropat ├«n cenu╚Ö─â ╚Öi acoperit cu vegeta╚Ťie luxuriant─â, templul, a c─ârui existen╚Ť─â o mai cuno╚Öteau pu╚Ťini localnici, a fost investigat abia la ├«nceputul secolului al XIX-lea, de c─âtre conduc─âtorul britanic al insulei Java, Sir Thomas Raffles, ├«nfocat colec╚Ťionar de antichit─â╚Ťi, care aflase ├«nt├ómpl─âtor despre existen╚Ťa acestuia, ordon├ónd defri╚Öarea ├«mprejurimilor sitului ╚Öi executarea de excava╚Ťii importante. 

Piatra de la Rosetta (Egipt)

1 rosetta stone jpg jpeg

Stela egiptean─â executat─â din granit ├«n jurul anului 195 ├«.Hr., ├«n timpul domniei regelui Ptolemeu al V-lea, expus─â ├«n prezent la British Museum, cuprinde inscrip╚Ťii ale aceluia╚Öi text ├«n trei limbi antice diferite, permi╚Ť├ónd astfel lui Jean-Fran├žois Champollion descifrarea scrierii hieroglifice. Stela a fost descoperit─â ├«n anul 1799, de c─âtre ofi╚Ťerul inginer Pierre-Fran├žois Bouchard, ├«n ora╚Öul Rosetta sau Rashid, situat ├«n Delta Nilului, ├«n timpul expedi╚Ťiei din Egipt conduse de generalul Napoleon Bonaparte, fiind ini╚Ťial folosit─â pe post de material de construc╚Ťie ├«n cadrul lucr─ârilor la un fort.

├ľtzi (Italia)

otzi full jpg jpeg

├ľtzi este numele care se folose╚Öte pentru mumia omului z─âpezilor (omul ghe╚Ťarilor) g─âsit ├«n Alpi ├«n apropierea grani╚Ťei dintre Austria ╚Öi Italia ├«n anul 1991, de c─âtre un cuplu de turi╚Öti germani. Devenit un simbol al Tirolului de Sud, numele s─âu oficial este ÔÇ×Omul din (localitatea) HauslabjochÔÇŁ, iar alte denumiri utilizate sunt ÔÇ×Omul din ghe╚ŤarÔÇŁ, ÔÇ×Mumia din (muntele) SimilaunÔÇŁ sau ÔÇ×B─ârbatul din SimilaunÔÇŁ. Este vorba despre un corp de b─ârbat mumificat care a tr─âit la sf├ór╚Öitul neoliticului, respectiv la la ├«nceputul epocii cuprului, acum aproximativ 5300 ani. Corpul, care a fost g─âsit la 3.210 m altitudine ├«ntr-un ghe╚Ťar din Alpii ├ľtztal, este foarte bine p─âstrat ╚Öi este aproape complet, inclusiv ├«mbr─âc─âmintea, ├«nc─âl╚Ť─âmintea ╚Öi armele de corp din acea vreme, toate fiind expuse ├«n prezent la Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud din Bolzano, Italia.

ÔÇ×Ora╚Öul PierdutÔÇŁ din Honduras

lost city 1 3219015b jpg jpeg

R─âm─â╚Öi╚Ťele unui ora╚Ö abandonat de c─âtre o civiliza╚Ťie pre-columbian─â misterioas─â, situate ├«n mijlocul junglei din Honduras, au fost descoperite recent, ├«n luna martie a anului 2015, de c─âtre o echip─â de arheologi americani, alerta╚Ťi de c─âtre cei care se ocup─â cu exploat─ârile forestiere din zon─â. Situl nu a primit ├«nc─â un nume ╚Öi este ├«nchis publicului, loca╚Ťia fiind ╚Ťinut─â secret─â, ├«ntruc├ót urmeaz─â a se realiza cercet─âri mai detaliate.

Descoperirea ne demonstreaz─â faptul c─â ╚Öi ├«n secolul XXI ├«nc─â mai r─âm├ón neexplorate locuri ╚Öi dovezi ale trecutului.