Top 10 cele mai bune filme despre pedeapsa capitală
Se spune că în momentul în care o crimă este comisă dintr-un motiv bine întemeiat, se justifică. Dar care este adevărata însemnătate a pedepsei capitale? În forma sa cea mai simplă, pedeapsa cu moartea este definită ca fiind tot o ...crimă. În timp ce majoritatea oamenilor sunt de acord cu această măsură, o bună parte din lumea filmului se opune pedepsei capitale şi o arată în diferite variante. Acest top prezintă filme care au abordat pedeapsa capitală din unghiuri diferite, în multe forme şi prin multe poveşti.
10. The Life Of David Gale (2003)
Acest film nu a fostîmbrăţişat imediat de public, în mare parte din cauza abordării diferite în privinţa sentinţei capitale. Kevin Spacey joacă rolul unui profesor cunoscut, care este acuzat de crimă şi care este condamnat la moarte. Toate acestea până în momentul în care el îi cere prietenei sale, Bitsey, interpretată de Kate Winslet, să îl viziteze la închisoare, unde îi destăinuie câteva amănunte în privinţa crimei de care este acuzat.
Gale este membru al grupării DeathWatch, grupare care militează împotriva pedepsei capitale. Din această organizaţie mai făcea parte şi Constance, o veche prietenă de a profesorului, ea fiind victima în presupusa crimă de care este acuzat. Problemele pe care le ridică acest film sunt de o imporanţă majoră. Cine este responsabil în momentul în care se dovedeşte că acuzatul nu este vinovat şi totuşi primeşte injecţia letală? Este corect să se aplice principiul „ochi pentru ochi, şi dinte pentru dinte”? Această peliculă poate că nu este o capodoperă, dar ridică anumite semne de întrebare pe care societatea ar trebui să le ia în calcul.
9. True Crime (1999)
Filmul este o dramă cu caracter moralizator, un film captivant, care pune în prim plan viaţa unui reporter al publicaţiei Oakland Tribune, fost alcoolic, Steve Everett, interpretat de Clint Eastwood. O persoană care nu a jucat niciodată după reguli, şi a cărui viaţă şi carieră erau, bineînţeles, un dezastru. După ce unul dintre colegii lui moare într-un accident de maşină, lui Everett îi este cerut să termine reportajul la care lucra. Povestea era despre Frank Beachum, jucat de către Isaiah Washington, un bărbat de culoare, care urma chiar în aceeaşi noapte să fie executat. Acesta era acuzat că ar fi omorât o funcţionară gravidă, în urmă cu câţiva ani. Cu firea sa nonconformistă, dar şi cu un al şaselea simţi dezvoltat, Everett începe să creadă că Beachum este nevinovat. Aşa începe un thriller care te lasă fără suflare. Eastwood, care şi regizează filmul, prezintă detalii care te lasă să judeci cu propria minte problema pedepsei capitale.
8. Return To Paradise (1998)
„Return to Paradise” este un film despre pedeapsa capitală, dar mai presus de toate, un film deasupra căruia pluteşte o problemă morală. În filmul regizat de către Joseph Ruben este prezentată povestea a trei prieteni care trăiesc o experienţă minunată în Malaysia. Doi dintre ei se întorc acasă, iar Lewis, interpretat de Joaquin Pheonix este condamnat la moarte prin spânzurare pentru posesie şi consum de droguri, substanţe pe care toţi trei le folosiseră. Singura lui şansă de a scăpa ar fi fost aceea ca ceilalţi doi prieteni să se întoarcă şi, la rândul lor, să îşi asume vina. Lewis urma să fie executat în 8 zile, daca unul dintre prietenii lui nu venea să accepte cei trei ani de închisoare. S-au întors oare prietenii lui? Ar fi întrebarea, însă problema pe care o ridică Ruben este:tu ai fi acceptat sentinţa pentru a-ţi salva prietenul?
7. Dead Man Walking (1995)
Regizorul Tim Robbins încearcă prin filmul „Dead man walking” să răspundă la întrebările care frământă societatea în privinţa pedepsei capitale:va fi lumea un loc mai bun dacă cel vinovat moare? Oamenii, ca societate, au dreptul de a omorî pe cineva, chiar şi pe cel mai crud criminal? Filmul îl prezintă pe Matthew Poncelet, jucat de către Sean Penn, care este în închisoare de 6 ani, aşteptând să îşi execute pedeapsa capitală. El era acuzat că a omorât trei tineri. Poncelet o roagă pe călugăriţa Helen, cu care el a corespondat în tot acest timp, să îl ajute să îşi construiască pledoaria finală. Cu toate că nu crede în nevinovăţia lui, ea încearcă să schimbe sentinţa, de la pedepasa cu moartea la închisoare pe viaţă.
6. Let Him Have It (1991)
Bazat pe evenimente reale, filmul redă amănuntele unei vechi crime din Anglia. Cunoscutul caz Craig-Bentley din 1952, când justiţia a fost obstrucţionată şi o dezbatere în piaţa publică a hotărât pedeapsa capitală. Povestea începe în anul 1941, pe străzile Londrei, unde un băieţel este târât în noroi şi suferă câteva lovituri grave la cap. După 7 ani, Derek Bentley este diagnosticat ca având un handicap mental şi ca fiind epileptic, dar în acelaşi timp este acuzat de o crimă pe care nu a comis-o. Agonizandtul proces a durat doar două zile, Derek fiind condamnat la moarte. Familia sa a dus cazul până la Parlament, însă nu l-au putut salva. Bentley a fost executat în 1953, la o lună de la citirea sentinţei, şi înainte ca Parlamentul să ia o hotărâre oficială.
5. Monster’s Ball (2001)
Pelicula redă o dramă din închisoare, care oferă publicului mai mult decât problema pedepsei capitale. Este vorba despre relaţia dintre un soţ şi o soţie, un tată şi fiul său, între gardian şi deţinut. Totul se învârte în jurul impactului pe care îl are drumul morţii, fiind presărat cu compasiune, umanitate şi dragoste. Filmul are şi un casting de excepţie:Halle Berry, Billy Bob Thornton, Heath Ledger.
4. The Green Mile (1999)
În 1935, şeful gardienilor de la o închisoare din Sud este pus în dificultate, el ajungând la concluzia că cel car era acuzat că ar fi omorât un copil nu este vinovat. Totul devine din ce în ce mai tensionat şi din cauza faptului că marea parte a acţiunii se petrece în acea mică închisoare, doar cu câteva celule, care adăposteau oamenii ce îşi aşteptau ziua în care vor fi executaţi. Directorul Frank Darabont încearcă să prezinte latura sensibilă a prizonierului, însă în zadar.
Filmul prezintă, de asemenea, şi multe alte tipologii de oameni, de la un gardian sadic, până la un prizonier sensibil care avea grija de un şoricel. Pelicula este presărată şi cu anumite elemente supranaturale, pentru a distrage puţin spectatorul de la cruditatea poveştii.
3. Death By Hanging (1968)
Bazat pe evenimente reale, este povestea unui tânăr corean care este acuzat că ar fi omorât două şcolăriţe japoneze. Filmul începe direct cu testarea opiniei publice auspra pedepsei capitale:„ Cei care sunt în favoarea pedepsei capitale, au văzut vreodată o execuţie?”
La început, directorul Nagisa Oshima ne prezintă o cameră de execuţie, dar şi spânzurătoarea în sine. Prodedura spune că victimele care sunt spânzurate sunt declarate decedate în momentul în care inima li se opreşte, iar acest lucru poate dura chiar şi 15 minute. Cazul pe care îl prezintă directorul, R., este unul enigmatic. Inima sa continuă să bată încet, şi uşor funcţiile organismului îşi revin. Singurul lucru este acela că nu îşi aduce aminte nimic. Acest fapt îi pune pe toţi într-o mare dilemă. Ar trebui el încă o dată spânzurat? Sau R. nu mai este aceeaşi persoană?
2. A Short Film About Killing (1988)
Filmul, în regia unuia dintre cei mai apreciaţi regizori europeni, Krzysztof Kieslowski, încearcă să provoace audienţa şi să pună oamenii faţă în faţă cu cele mai urâte aspecte ale vieţii. În prima jumătate a filmului, regizorul urmăreşte viaţa a trei personaje, care în cele din urmă se vor întâlni:un taximetrist, o tânăr pe nume Jacek, care avea o fire foarte agresivă, şi Piotr, care dorea să ajungă avocat. Filmul începe cu adevărat în momentul în care Jacek comite o crimă, prezentată în detaliu de către regizor. Ceea ce face filmul special este procesul în sine, care se lasă cu două crime, şi o pedeapsă capitală.
1. Paths of Glory (1957)
Filmul, regizat de către celebrul Kubrick, este unul dintre peliculele care l-au făcut pe acesta celebru, şi unde şi-a definit cel mai bine semnătura regizorală. Filmul are la bază romanul lui Humphrey Cobb din 1935, dar şi povestea adevărată a trei soldaţi francezi, care sunt numiţi aleatoriu pentru a fi omorâţi, fiind acuzaţi de laşitate, după ce colegii lor eşuaseră într-o misiune.
Kirk Douglas este colonelul regimentului care încearcă din toate puterile să îi salveze. Totul este doar politică, iar viaţa oamenilor în război nu are nicio valoare. Scena execuţiei este una de o cruditate feroce. Filmul a provocat multe controverse, de aceea pentru un timp a fost şi interzis.