Tips & tricks pentru amenajarea bucătăriei: de la finisaje şi până la mobila
Bucătăria este una dintre cele mai importante camere ale unei case. Fie că găteşti mai des sau mai rar, că mănânci acasă zilnic sau doar de câteva ori pe săptămână, bucătăria rămâne locul în care pregăteşti mâncarea şi băuturile preferate. De asemenea, în bucătărie poţi petrece timp de calitate cu cei dragi, fie la masă, fie la o cafea sau un pahar de vin. De aceea, este important să amenajezi cât mai bine această cameră, pentru a te bucura de confort şi de o atmosferă plăcută.
Dacă vrei să ai o bucătărie de vis, trebuie să investeşti timp şi răbdare pentru a alege cele mai potrivite soluţii de amenajare. Descoperă câteva tips & tricks pentru o bucătărie fără cusur:
Cum găseşti finisajele potrivite
În prezent, există o mulţime de moduri de a-ţi amenaja bucătăria, de la alegerea unui anume tip de mobilă de bucătărie şi până la alegerea finisajelor. În procesul de amenajare este normal să începi cu finisajele, deoarece fără acestea nu vei putea instala mobilă, accesoriile sau electrocasnicele.
Pentru podele există mai multe tipuri de materiale, deşi cel mai popular rămâne gresia. Gresia vine cu o mulţime de avantaje, de la preţul imbatabil şi până la rezistenţă în timp. Mai mult, gresia rezista excelent la umezeală, căldura excesivă, dar şi la apă. Când vine vorba de aspectul gresiei, ai zeci, chiar sute de modele din care să alegi.
Alte variante pentru pardoseala bucătăriei sunt parchetul, microcimentul şi piatra naturală. Fiecare are avantajele şi dezavantajele sale. Dacă alegi parchet, va trebui să optezi pentru un model rezistent la apă şi umezeală. În cazul microcimentului, rezultatele sunt spectaculoase, dar şi preţurile sunt pe măsură. Piatra naturală este şi ea o alegere excelentă, foarte rezistentă în timp, dar dificil de montat. De asemenea, aceasta necesită întreţinere pentru a-şi păstra aspectul şi proprietăţile.
Pentru pereţii bucătăriei poţi alege vopseaua lavabilă, faianţă sau piatră naturală. Vopseaua lavabilă este o alegere din ce în ce mai populară. În prezent, există vopsea specială pentru baie şi bucătărie, care rezista foarte bine la umezeală şi căldură, aşa că nu trebuie să îţi faci griji legate de rezistenţă acesteia în timp. Faianţa este o altă alegere inspirată, însă trebuie să alegi un model care să nu se demodeze uşor. Dacă ai un buget generos, poţi alege piatra naturală în loc de faianţă, precum travertinul.
Mobilă de bucătărie modulara vs. mobila pe comandă
Mobila de bucătărie modulara este o alegere perfectă dacă dispui de un spaţiu ce se încadrează în dimensiunile standard ale bucătăriilor. Aceasta se instalează uşor, are un preţ prietenos şi se poate personaliza cu ajutorul mânerelor, accesoriilor şi culorilor pe care le alegi pentru fronturi. Dacă ai o bucătărie foarte mică sau care are o formă ieşită din comun, este de preferat să alegi mobilă de bucătărie pe comandă. În acest fel, te vei asigura că rezultatul final este 100% reuşit.
Dacă îţi doreşti un model de mobilă care să reziste bine în timp şi pe care să o poţi folosi pentru ani în şir, optează pentru un model simplu, din MDF. MDF-ul este mult mai rezistent comparativ cu palul şi se pretează foarte bine pentru bucătărie. La capitolul design, optează pentru simplitate, deoarece aceasta va fi mereu la modă. Culori neutre, accente de lemn sau negru, mânere fără inserţii sau aplicaţii, toate sunt perfecte pentru o bucătărie minimalista.
Cu masă de dining sau fără
Dacă ai suficient spaţiu în bucătărie, atunci este o idee bună să ai şi o zonă pentru a lua masa. Optează pentru o masă de dining în nuanţe neutre, care să nu ocupe prea mult spaţiu şi care să se potrivească cu finisajele şi cu mobila de bucătărie. Mai apoi, alege câteva scaune confortabile sau un colţar de bucătărie cu mai multe locuri. Dacă bucătăria este mică, înlocuieşte masa de dining cu o masă de bar şi două sau patru scaune înalte. Pentru a economisi spaţiu, alege scaune care se pot depozita uşor sub masă.
Electrocasnice pe care te poţi baza
Electrocasnicele sunt la fel de importante precum mobila de bucătărie. Alege modele pe care te poţi baza şi care să corespundă nevoilor tale. Spre exemplu, dacă găteşti des, alege o plită cu inducţie, un cuptor performant şi aparate care să îţi uşureze munca, precum multicooker-ul sau friteuza cu aer cald. Preţul nu este neapărat cel mai bun indicator al calităţii electrocasnicelor. Înainte de a le achiziţiona, citeşte review-urile de pe internet, pentru a vedea ce părere au cumpărătorii.
De asemenea, este foarte important ca electrocasnicele se aibă suficient spaţiu în bucătărie. Ţine cont de dimensiunile spaţiului de care dispui, dar şi de dimensiunile aparatelor pe care vrei să le cumperi.
De la alegerea finisajelor şi până la achiziţionarea electrocasnicelor, nu trebuie să te grăbeşti atunci când vine vorba de amenajarea bucătăriei tale. Este important ca design-ul final al camerei să corespundă atât gusturilor tale, cât şi nevoilor tale.