Tezaurul de la Someșeni, descoperit în mormântul unei prințese gepide creștine
Tezaurul descoperit în anul 1963 la Someșeni, în județul Cluj, este pus în conexiune cu centrul germanic din secolul al V-lea, localizat în părțile Someșului Mic, de care țin și descoperirile funerare de la Apahida.
Tezaurul provine din mormântul unei prințese gepide creștine și se compune din două fragmente de colier din lanț împletit, cu extremitățile ce formează închizătorul în formă de protome zoomorfe, decorate cu almandine; șapte mărgele tubulare și patru poliedrice, cu almandine încastrate în casete cu pereții din foaie din aur; șase pandantive semilunare și șase rombice ornamentate de asemenea cu almandine; două catarame, una cu placa dreptunghiulară, cealaltă cu placa ovală, cu analogii în Imperiul roman de răsărit și în mediul ostrogot; trei inele cu placă rombică, având încastrate almandine și un inel din aur de tip roman, cu o camee din argint reprezentând capul unui bărbat; câteva fragmente de brățări și un pectoral circular, ornamentat cu alveole pentru almandine, care nu s-au mai păstrat și care formau, în câmpul central, o cruce cu brațele egale, evazate ușor spre extremități.
Aceste piese deosebite pot fi admirate în expoziția permanentă „Tezaurul Istoric”, de la Muzeul Național de Istorie a României.
Pe lângă mormântul de la Someșeni, în apropierea Clujului, antica Napoca, s-au descoperit alte două complexe fastuoase datate în a doua jumătate a secolului al V-lea și atribuite în literatura de specialitate neamului germanic al gepizilor. Este vorba de cele două morminte princiare de la Apahida. Aceste morminte surprind atât prin bogăția și diversitatea absolut spectaculoasă a inventarelor păstrate, cât și prin concentrarea de valoare simbolică pe care acestea o înmagazinează.
Foto sus: Muzeul Virtual