Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
Tradiția designului inițial a fost însă păstrată – tancurile dezvoltate în vest aveau o siluetă mai înaltă, asemănătoare celor Sherman, potrivite pentru un război defensiv, în timp ce blindatele sovietice aveau o siluetă joasă, mai greu de țintit pe spațiile întinse și astfel potrivite unui asalt pe scară largă.
Noile amenințări nucleare sau bacteriologice au fost integrate în conceptele ulterioare războiului mondial. Tendința a fost de a crea un singur tanc, care să aibă toate calitățile necesare, spre deosebire de ceea ce se întâmplase în ultima conflagrație mondială, când s-au construit blindate pentru roluri specifice (tancuri grele pentru sprijinul infanteriei, medii pentru luptele tanc vs. tanc și blindate ușoare pentru recunoaștere).
Deși nu s-au confruntat niciodată în mod direct, tancurile celor două blocuri militare au sprijinit diferite tabere în numeroase conflicte locale. În războiul din Coreea, Uniunea Sovietică a sprijinit Nordul, în timp ce Sudul a primit ajutor din partea Națiunilor Unite.
În Vietnam, situația s-a repetat. În conflictele arabo-israeliene, Uniunea Sovietică a sprijinit logistic țările arabe, în timp ce Israelul a primit ajutor american. Drept urmare, multe dintre tancurile țărilor implicate în aceste conflicte au la bază concepții americane sau sovietice sau au fost construite pe bază de licență.
Printre blindatele folosite în timpul Războiului Rece se numără M48 Patton, folosit pe scară largă de forțele americane în Vietnam, în timp ce T-54/55, intrat în serviciu în 1950, a fost livrat în număr mare Chinei și a folosit, la rându-i, în Vietnam. T-72, apărut în 1973 și T-80, intrat în serviciu în 1976, sunt încă folosite de Rusia și alte țări ale lumii.
Acest text este un fragment din articolul „Tancurile, cavaleria secolului al XX-lea” apărut în Historia Special nr. 10, disponibil în format digital, pe paydemic.com.
Mai multe pentru tine...