România și puterea lui Ceaușescu jpeg

Ştefan Andrei a murit. Comunismul văzut prin ochii fostului demnitar al regimului căzut azi în dizgraţie

📁 Comunismul in România
Autor: Sorin Ghica

Ştefan Andrei a murit duminică seară, la reşedinţa sa din Snagov. Fost ministru de Externe al României s-a stins din viaţă la vârsta de 83 de ani. În ianuarie 2014, Ştefan Andrei a povestit, la Adevărul Live, cum a văzut el comunismul şi a vorbit despre modul în care s-a adaptat la noile schimbări după căderea în dizgraţie a regimului.

Republicăm interviul video realizat cu Ştefan Andrei în ianuarie 2014:

În urmă cu aproape un sfert de veac România începea un nou capitol al istoriei sale moderne. Cei mai mulţi dintre cei care au trăit acele vremuri nici nu concepeau ca viaţa lor să nu înregistreze modificări semnificative în raport cu ceea ce trăiseră în penultimul deceniu al secolului trecut, sub regimul Nicolae Ceausescu.

Vă propunem o nouă incursiune în zorii noii democraţii româneşti, avându-l ghid de această dată pe Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României, şi care alături de alţi foşti lideri ai unui regim astăzi dezavuat aproape total, a trebuit să suporte şi el noile schimbări, inclusiv privaţiunile anilor de puşcărie la care avea să fie condamnat imediat după decembrie 1989.

Amintirile sale lui Ştefan Andrei, strânse recent de Editura Adevărul şi în cartea autobiografică de mare succes „Din frac în zeghe. Istoriile mele dintr-un pătrar de veac românesc” vă vor putea oferi un nou tablou al anilor în care ne-am despărţit de comunism. 

Ştefan Andrei a vorbit, vineri, emisiunea Adevărul Live moderată de jurnalistul Grigore Cartianu, despre amintirile sale, de dincolo şi de dincoace de anul de bornă 1989.

Cum a încercat Ceauşescu să-şi impună soţia în structurile de conducere

Ştefan Andrei a rememorat perioada când Nicolae Ceauşescu şi-a început ascensiunea. În 1974, acesta a încercat să o impună pe soţia sa în Prezidiul Permanent, structură de conducere superioară CEPEX, dar s-a izbit de refuzul celorlalţi lideri ai partidului.

În 1974, Ceauşescu a vrut să o introducă pe Elena în Prezidiul Permanent. Erau nouă inşi şi a scos doi. I-a propus în loc pe Cioară şi Elena Ceauşescu. Eu l-am propus pe Burtică, care era secretar cu Propaganda. S-a întrerupt şedinţa şi a doua zi, Ceuşescu a propus un birou permanent, compus din cinci inşi, printre care şi eu. Eram în 74, nu putea face orice atunci. Când am fost numit la Externe mi-am continuat activitatea în Biroul Permanent şi eram subordonat direct lui Ceauşescu”, spune Ştefan Andrei.  

Ştefan Andrei, în ianuarie 2014 FOTODavid Muntean

image

Despre evenimentele care au precedat Revoluţia din 1989

Ştefan Andrei a povestit cum s-au derulat evenimentele care au precedat evenimentele din decembrie 1989. El susţine că Ion Iliescu ştie foarte bine ce s-a întâmplat atunci, dar refuză să vorbească.

„Suntem în situaţia în care cei ce vorbesc nu ştiu, iar cei ce ştiu nu vorbesc. Iliescu fuge de adevăr, nu-i convine. Toată povestea este ascusă şi acum publicului, începând cu teroriştii. Nicolae Militaru a fost marele artizan al teroriştilor. El a sunat de mai multe ori la Târgovişte şi a întrebat dacă s-a terminat cu Ceauşescu”, a spus fostul demnitar.

Potrivit acestuia, Nicolae Ceauşescu s-a ocupat personal de situaţia intervenită la Timişoara, pe 17 decembrie 1989.

„Ceuşescu a condus operaţiunile de la Timişoara fără consultarea CEPEX. El a dat ordin la Timişoara, l-a trimis pe Stănculescu acolo. Era comandant suprem şi putea decide şi singur. A convocat totuşi CEPEX pentru că vroia să-i schimbe pe Milea şi Postelnicu sau măcar să-i ameninţe. A jucat teatru. A folosit asta şi ca un pretext pentru a convoca CEPEX. După şedinţă, a  ţinut o teleconferinţă, la care a spus că dacă se atacă unităţile militare, instituţiile publice, atunci armata să tragă în oameni. Era dezinformat”, a spus Andrei. 

Pe 18 decembrie, Nicolae Ceauşescu a plecat în Iran şi s-a întors două zile mai târziu. În tot acest timp, Elena Ceauşescu i-a ascuns despre măcelul de la Timişoara.

„După ce s-a întors, l-a chemat pe Dăscălescu, să-l informeze care mai este situaţia. I s-a spus că au murit 58 de oameni. S-a arătat contrariat, pentru că iniţial i se spusese de 12 oameni. Ceauşescu a înţeles că a fost dezinformat”, a spus Ştefan Andrei. 

Bobu şi Dăscălescu, organizatorii mitingului din 21 decembrie

Ion Bobu şi Constantin Dăscălescu nu au informat CEPEX despre revendicările răsculaţuilor de la Timişoara. Ei au convenit singuri organizarea mitingului din 21 decembrie, susţine Ştefan Andrei.

„Pe 22 decembrie, au venit la mine în birou Ion Totu şi Şerban Mihăilescu. Mihăilescu a fost stâlpul de bază al lui Dăscălescu, era foarte capabil, cunoştea foarte bine problemele. Mihăilescu a spus că Victor Stănculescu a plecat. L-am sunat şi mi-a spus că este cu tovarăşul Iliescu. Atunci a avut loc trecerea armatei de partea lui Iliescu”, a spus fostul ministru. 

„Petre Roman, un golănaş”

Despre Petre Roman, Ştefan Andrei spune că a fost prieten cu tatăl acestuia şi nu a avut niciun merit în aşa zisa revoluţie. „Petre Roman era văzut ca un golănaş. Relaţia cu Zoia i-a fost fatală. Mi-a povestit Elena Ceauşescu. Aceasta l-a chemat la ea pe Walter Roman şi i-a cerut explicaţii. Walter a propus atunci trimiterea fiului departe de Zoia Ceauşescu. Aşa a ajuns la Toulouse, cu bursă, nu prin meritele personale”, a spus Andrei.

Despre trecutul revoluţionar al lui Petre Roman, Ştefan Andrei susţine că a fost inventat. „Tatăl lui era comunist, adus de ruşi în ţară. În mediul ăsta a trăit Petre Roman”, a spus Andrei. 

Referitor la Ion Iliescu, Ştefan Andrei susţine că acesta a rămas toată viaţa un comunist. „Părerea mea este că Ion Iliescu a rămas comunist, familia lui de abia aştepta să vină ruşii peste noi. Toată viaţa lui a fost drogat de putere”, a mai spus fostul demnitar.