Spada din oțel de Toledo a domnitorului Alexandru Ioan Cuza jpeg

Spada din oțel de Toledo a domnitorului Alexandru Ioan Cuza

📁 Muzeele României
Autor: Redacția

Printre numeroasele exponate de mare valoare deținute de Muzeul Național de Istorie a României se află și o spadă din oțel de Toledo, ce i-a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Spada are lama dreaptă, două tăişuri şi două şanţuri mediane, până la jumătatea lamei, unde capătă un singur şanţ pe ambele feţe. Pe partea exterioară a lamei, încadrată în motive vegetale, se află inscripţia „SUVENIR DE LA CETĂŢENI COMUNEI TURNU-MAGURELE MARII SALE DOMNITORULUI ROMÎNELOR/ PENTRU MAREŢELE FAPTE DIN ANUL 1864”. 

Spre gardă se află o stemă surmontată de o coroană, cel mai probabil stema oraşului Turnu Măgurele. Pe partea interioară, încadrată de motive vegetale, se află înscripţia ARTA DE TOLEDO, continuată spre vârful ţevii cu o panoplie de trofee (suliţe, drapele, o ţeavă de tun, tobe ). Garda are un capăt lăţit, prelungit cu un braţ de împreunare la capătul mânerului şi două plăcuţe laterale, în formă de scoică. 

Pe una din plăcuţe este gravată stema Principatelor Unite, surmontată de două coroane, înconjurată de drapele şi stindarde romane , încercuite de cinci stele fiecare având câte o piatră încastrată. Pe cealaltă plăcuţă este gravată şi reliefată monograma domnitorului Alexandru Ioan Cuza, gardată de o cunună de lauri. Mânerul este acoperit cu o plăsea de sidef, împodobită cu un şnur metalic şi trei şiruri de 38 pietre preţioase.

În partea superioară şi cea inferioară, mânerul are câte o brăţară împodobită cu 16 pietre preţioase, respectiv 17 pietre preţioase neexpertizate. Capul mânerului, de formă tronconică este ornamentat cu stemele celor două Principate şi 22 pietre preţioase. Teaca, din oţel brunat, este prevăzută cu două brăţări cu inele port-sabie şi cu două brăţări mai late, decorate cu motive vegetale, gravate şi reliefate. Brăţara din partea superioară a tecii are în centru un buton de fixare la cureaua port-sabie, decorat cu o piatră preţioasă.

Foto: Facebook / Muzeul Național de Istorie a României

Spada Cuza jpg jpeg