Sfaturi de la Sanda Marin: ce să mâncăm în fiecare lună jpeg

Sfaturi de la Sanda Marin: ce să mâncăm în fiecare lună

📁 Istorie culinară
Autor: Alexandru Zaharia

Probabil nu există gospodină din România care să nu fi avut în casă cartea de bucate a Sandei Marin. O vreme a circulat zvonul că Sanda Marin ar fi pseudonimul unui… domn.

Mitul a fost desființat de fina celebrei autoare, care spune că numele adevărat al acestei misterioase doamne a fost Cecilia Maria Simionescu (Zapan, după căsătorie), născută la Iași în anul 1900, într-o familie de intelectuali. Tatăl, profesor universitar, geograf, naturalist și paleontolog, a trimis-o pe tânăra Cecilia să studieze pianul la Paris. Vorbea fluent germana, franceza și engleza și era pasionată de gastronomie. A scris Carte de bucate, pe de o parte fiindcă era nemulţumită de volumele culinare existente pe piață la vremea respectivă și, pe de alta, din dorința de a arăta lumii că și pentru gătit e necesar să manifești o vocație.

De teamă că volumul său nu o să fie popular, nu a semnat cu numele real, preferând un pseudonim – Sanda Marin. Numele a rămas sinonim cu gătitul pentru toți românii. Cartea conținea 10.000 de rețete culinare din bucătăria românească și universală la prima ediție, în 1936, la Editura Cartea Românească (unde director era chiar tatăl său).

8  SANDA MARIN jpg jpeg

Ce să mâncăm în fiecare anotimp 

  • Ianuarie: Ciorbă de sfeclă / Tocană de purcel / Budincă de griș
  • Februarie: Cartofi cu smântână și frigănele / Mititei / Ștrudel cu brânză
  • Martie: Salată de măsline / Purcel de lapte la tavă / Cataif cu frișcă
  • Aprilie: Sufle de brânză / Frigărui de rinichi cu cartofi și salată / Tarte cu marmeladă
  • Mai: Scrumbii de Dunăre la tavă / Pui cu smântână / Compot de căpșuni
  • Iunie: Sufle de fasole verde / Cotlete de porc cu sos picant / Baclava
  • Iulie: Raci fierți / Gâscă umplută cu macaroane / Tort de ciocolată
  • August: Supă de roșii / Ghiveci de carne / Plăcințele cu prune
  • Septembrie: Guvizi prăjiți / Vinete cu carne / Tarte cu mac
  • Octombrie: Raci prăjiți / Gulii umplute / Plăcintă cu brânză
  • Noiembrie: Supă de dovleac / Sarmale de crupe de porumb / Cornulețe cu marmeladă
  • Decembrie: Supă groasă de fasole / Ţelină umplută cu carne / Cartofi de ciocolată

Acest fragment face parte din articolul „Istoria cărților de bucate”, publicat în numărul 236 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 16 septembrie - 14 octombrie 2021, și în format digital pe paydemic.com.

coperta H 236 jpg jpeg