Serviciile oferite de prostituate în Roma antică: de la preotesele prostituate, la fetele specializate în felaţie jpeg

Serviciile oferite de prostituate în Roma antică: de la preotesele prostituate, la fetele specializate în felaţie

Prostituţia era o activitate cât se poate de firească în Roma antică, astfel că inclusiv femeile din clase sociale superioare alegeau să devină curtezane. Sclavii sexuali le satisfaceau însă cetăţenilor romani cele mai ciudate pofte carnale, fiind consideraţi obiecte de care stăpânii puteau dispune în orice mod.

Augustus Octavian Caesar, cunoscut anterior drept Octavian, a fost primul Împărat roman. Pentru a încuraja natalitatea, Augustus a decis să introducă o lege prin care patricienii adulţi şi necăsătoriţi plăteau o taxă piperată pentru această libertate. Aşa au ajuns multe femei educate, din familii bune, să se înregistreze ca prostituate pentru a evita să fie forţate să se mărite. Această „portiţă“ a fost închisă mai târziu de Tiberius, care a interzis ca femeile de rang senatorial să lucreze sau să figureze ca prostituate. 

Totuşi, restul reprezentantelor sexului frumos aveau în continuare dreptul de a dispune de trupul lor după bunul plac, fără a fi incomodate de reguli ce trebuiau să fie respectate de prostituatele provenite din păturile de jos, referitoare la hainele pe care le purtau sau la intervalul orar în care puteau să se prostitueze. Ba chiar, doamnele care se situau sub rangul senatorial, dar erau tot de familie bună, erau scutite de regula care le obliga să se înregistreze ca prostituate, cum era cazul dansatoarelor, actriţelor sau altor prostituate cu jumătate de normă. 

1 erotic scene pompeii man napoli inv27697 jpg jpeg

În ciuda existenţei acestui regulament, cele mai multe femei încercau să se prostitueze fără să se înregistreze, aşa că preferau să dea mită ca să-şi vadă de treabă fără ca numele să le rămână pentru totdeauna înscris în registre. Prostituatele înregistrate erau numite meretrices, iar cele neînregistrate erau cunoscute drept prostibulae (care se află la originea cuvântului prostituată).Însă între cele două categorii, meretrices şi prostibulae, existau numeroase alte subcategorii de prostituate, dar şi zeităţi în numele cărora se practica sexul liber.

Citește și:

Iată monezile cu care plăteau romanii pentru serviciile sexuale ale prostituatelor

Arta erotică din Pompei, specifică bordelurilor romane

Iată cum s-au păstrat informaţiile despre prostituţie în documentele antice descoperite de-a lungul timpului:

Acca Larentia, „cea mai nobilă târfă“

A fost o curtezană legendară în vremurile de început ale Romei antice, care şi-a lăsat averea impresionată cetăţenilor romani. Mai târziu, în cinstea sa a fost înfiinţat festivalul Larentalia, care avea loc pe 23 decembrie, când era venerată la fel ca o zeiţă, fiind numită „cea mai nobilă târfă“. Uneori era ascociată cu Lupa Capitolina, lupoiaca ce îi alăptase pe Romulus şi Remus.

1 1280px messalina by eugene cyrille brunet jpg jpeg

Aedile

Aşa erau cunoscuţi oficialii care se ocupau cu înregistrarea prostituatelor şi arestarea prostituatelor care făceau această meserie fără licenţă. Pe de altă parte, aceşti funcţionari fiind foarte corupţi, au devenit în timp un fel de echivalent pentru „peştii“ de azi. Din perspectiva prostituatelor, aceştia se dovedeau de ajutor pentru ele doar când puteau să oblige un client să le plătească ceea ce le datora atunci când erau trase pe sfoară.

Aelicariae

Erau fete care lucrau în afara templelor, oferind servicii sexuale, dar câştigând bani şi din vânzarea unor prăjituri în formă de organe genitale femeieşti şi bărbăteşti oferite ca ofrande către Venus sau Priapus.

Amasiae

Lucrau ocazional şi ca prostituate ca o formă de a o venera pe zeiţa Venus.

Ambubiae

Cântăreţe profesioniste care se ocupau şi cu prostituaţia.

1 sprintia2 jpg jpeg

Amica

Erau prostituate care se culcau atât cu bărbaţi, cât şi cu femei.

Mai citește:

Ce știați și ce nu despre prostituția din Imperiul Roman

Ancillae ornatrices

Aceste servitoare ajutau prostituatele din bordeluri sau curtezanele să se spele, să se machieze şi să-şi aranjeze coafura înainte de sosirea clienţilor. În timp ce curtezanele îşi angajau astfel de ajutoare, bordelurile le selectau dintre fetele care lucrau ca prostituate.

eroticpair opt jpg jpeg

Aquarii

Erau băieţi care se ocupau cu servirea vinului şi altor răcoritoare în bordeluri sau care cărau apă pentru ca fetele şi clienţii să se spele după actele sexuale. Ocazional prestau şi servcii sexuale.

Blitidae

Erau considerate prostituate de duzină. Lucrau în taverne şi numele lor provenea de la vinul ieftin care se vindea aici, numit blitum.

Bona Dea

Era o zeiţă în numele căreia se organizau festivităţi unde prostituatele făceau sex în văzul lumii cu alte colege de breaslă.

Bustuariae

Aceste tinere erau bocitoare profesioniste în timpul zilei, dar practicau şi cea mai veche meserie din lume în cimitire, printre morminte, acesta fiind locul unde îşi „consolau“ clienţii. 

Fetele soldaţilor 

Femeile care ofereau alinare soldaţilor romani erau de regulă prostituate-sclave. Acesta însoţeau legiunile romane în nesfârşitele marşuri şi campanii militare. Pe lângă faptul că se aflau oricând la dispoziţia soldaţilor pentru satisfacerea nevoilor sexuale, acestea se ocupau şi de gătit, oblojeau rănile, cârpeau hainele bărbaţilor şi făceau curăţenie în tabără. Singura speranţă de mai bine pentru aceste fete era să atragă atenţia unui ofiţer care le-ar fi cumpărat de la armată doar pentru propria plăcere.

Casuaria

Acestea erau un fel de case de oaspeţi care aveau, de obicei, şi un bodel în spatele curţii.

Ceres

În templul zeiţei recoltelor şi agriculturii, adeptele permiteau ca prostituatele din clasele de jos să-i distreze sexual pe cei veniţi cu ofrande.

Citharistriae

Îşi câştigau pâinea cântând la harpă, dar şi din prostituţie.

Copae

Servitoare cu statut de sclave care făceau şi prostituaţie.

Cymbalistriae

Prostituate care erau angajate şi pentru a distra mesenii cântând la talgere.

Delicatae

Curtezane din clasa de mijloc, multe fiind şi actriţe, la fel ca cele numite famosae.

Diobolares

Prostituate foarte ieftine, care îşi vindeau trupul la colţ de stradă pentru numai 2 obols, adică de două ori mai mult decât costa o sclavă dintr-un bordel atenian.

Diversorium

O casă unde se închiriau camere pentru prostituate.

Dorides

Aceste dame de companie antice îşi făceau reclamă afişându-se goale în uşa casei unde locuiau.

Fellatrix

Prostituate specializate în felaţie. Cele mai multe fete din această categorie lucrau în băile publice.

satyr and nymph house of the faun jpg jpeg

Click aici pentru continuare.