Secretele noilor submarine nucleare ruseşti din clasa Borei jpeg

Secretele noilor submarine nucleare ruseşti din clasa Borei

📁 Istoria Armelor
Autor: Alexandru Danilov

Clasa Borei are în componenţă submarine de generaţia a IV a menite să înlocuiască  submarinele învechite din clasa Taifun şi Delta III. Este prima clasă de submarine dezvoltată în Rusia după dezmembrarea URSS. Noul submarin este capabil să transporte 16 rachete nucleare intercontinentale cu încărcături multiple dirijabile independent(MIRV). Problemele tehnice  apărute la  actualele rachete nucleare intercontinentale Bulava au reprezentat un mare obstacol în calea dezvoltării noii clase de submarine Borei.

Proiectarea şi construcţia clasei de submarine Borei

Proiectul de dezvoltare a clasei de submarine Borei îşi are originea încă din perioada sovietică, pe la mijlocul anilor ’80 (Proiect 935). Proiectul sovietic a fost abandonat datorită faptului că nu s-a reuşit crearea unei  rachete balistice care să se integreze în planul noului submarin.

Proiectul 935 a fost redenumit 955  pentru a acomoda noile rachete nucleare intercontinentale Bulava((SS-NX-30), în locul  rachetelor  R-39UTTH Bark la care s-a renunţat.

Racheta Bulava este versiunea navală a rachetei nucleare intercontinentale Topol-M(SS-N-30). Dezvoltarea rachetei a fost afectată de o mulţime de teste eşuate care au pus sub semnul întrebării fiabilitatea modelului Bulava. Programul de dezvoltare a  rachetei  Bulava a ajuns să fie cel mai costisitor program  din istoria industriei de armament rusesc.După mai multe modificări, racheta a trecut testele cu succes şi a fost introdusă în  dotarea marinei ruse începând cu 10 ianuarie 2013. Cu toate acestea racheta nu este pe deplin operaţională nici  până acum deoarece ultima lansare din septembrie 2013 s-a dovedit din nou un eşec.

Construcţia  primului submarin  din clasa Borei, Iuri Dolgoruki, a început în 1996.Finalizarea submarinului a fost întârziată datorită problemelor de finanţare a programului. Submarinul Iuri Dolgoruki a fost lansat în anul 2008 şi a intrat în serviciu activ pe 10 ianuarie 2013.  Clasa a fost completată de submarinul Aleksander Nevski lansat în 2010 şi introdus în dotarea marinei ruse  pe 21 decembrie 2013. Al treilea submarin din clasa Borei este  Vladimir Monomah, care se află în stadiul de testare  şi este aşteptat să intre în serviciu activ începând cu anul 2014.

Caracteristicile tehnice ale submarinelor clasei Borei

Proiectul 955 de construcţie a  noii clase de submarine  Borei întocmit de Biroul de Proiectare Echipament (Rubin) a fost atribuit  Intreprinderii constructoare de maşini din Severodvinsk.

Pentru a depăşi impasul provocat de lansările nereuşite ale rachei Bulava, unii experţi au sugerat ca noile submarine din clasa Borei să fie dotate cu rachetele nucleare intercontinentale R-29RMU Sineva care se află deja în serviciu activ pe submarinele din clasa Delta IV.

În categoria inovaţiilor tehnice intră un corp de navă compact şi eficient  din puct de vedere hidrodinamic pentru a micşora semnificativ zgomotele pe bandă lungă şi o pompă  cu jet de apă(utilizată în premieră pe un submarin rusesc). Noile submarine ruseşti  au aproximativ  170 de metri lungime şi 13 metri în diametru, având o viteză în imersiune de 30 de noduri (în jur de 46km/h) . De asemenea submarinul are o cameră de salvare plutitoare proiectată pentru  a primi toţi cei 107 membri ai echipajului.

Submarinele din clasa Borei sunt puţin mai mici decât predecesoarele sale din clasa Taifun.  Fiecare submarin costă aproximaativ 900 de milioane de dolari. În comparaţie, submarinele americane din clasa Ohio au costat fiecare aproximativ 2 miliarde de dolari.

Ca plan de viitor, marina rusă intenţionează să dezvolte un submarin de generaţia a V a, Borei II, capabil să transporte 20 de rachete intercontinentale.

Locul submarinelor în strategia navală rusească

Introducerea noi clase de submarine Borei  va permite Rusiei reluarea patrulelor strategice pe latitudinile sudice, suspendate  în urmă cu 20 de ani. Două din cele trei submarine construite recent vor intra în componenţa flotei ruse din Pacific. Acordarea unui rol major submarinelor în proiecţia strategiei navale ruse a fost o politică aplicată şi în perioada sovietică.

Silenţiozitate acestor submarine este cea mai importantă caracteristică a lor.Atunci când sunt în patrulare sunt mai greu de dectectat de către sonar. Noile submarine din clasa Borei sunt menite să păstreze triada forţelor nucleare ruse(rachetele nucleare intercontinentale lansate de pe uscat, din aer şi de pe apă). Actualele costuri de producţie şi întreţinere pentru submarinele ruseşti rămâne însă în continuare o problemă pentru conducerera de la Kremlin, care a moştenit o tehnologie sovietică învechită .

Actualele investiţii în modernizarea armatei cu scopul de a servi noilor ambiţii strategice ale Moscovei  este o povară pentru economia rusă bazată în mare parte pe valorificarea resurselor naturale .Complexul industrial al Rusiei nu este încă pe pregătit pentru a face faţă unei noi înarmări.

Bibliografie

Di T.W. Lee, Military Technologpies of the World, Ed..abc-clio, Santa Barbara, 2008.

Deterrence and the New Global Security Environment, p.105.

http://www.naval-technology.com/projects/borei-class/

http://www.military-today.com/navy/borei_class.htm