Scurtă istorie a stomatologiei, de la primele plombe, până la tehnologiile moderne
Atunci când vine vorba de stomatologie, impresia celor mai multe persoane este aceea că orice tratament realizat la nivelul cavității orale provoacă un disconfort foarte mare. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, domeniul medical a evoluat extrem de mult, iar astăzi putem să ne bucurăm de tratamente mai rapide și lipsite de durere.
Problemele stomatologice există încă din cele mai vechi timpuri, iar tratarea acestora nu a fost întotdeauna un lucru ușor. Astăzi, implantul dentar reprezintă una dintre cele mai bune soluții pentru un dinte lipsă și arată și se simte ca un dinte natural. Mai mult, implantul îți asigură funcționalitatea dinților și o estetică perfectă. În trecut, însă, nu doar că nu existau soluții pentru lipsa dinților, dar extracția era singura posibilitate de a trata afecțiunile care provocau dureri și infecții.
Momentul în care a apărut stomatologia nu poate fi explicat exact, însă există dovezi care atestă faptul că, din cele mai vechi timpuri, au fost descrise durerile dentare provocate de caria dentară sau inflamarea gingiilor. Se spune că prima dovadă a unei intervenții la nivelul cavității bucale vine din Egipt, acolo unde a fost descoperită o mandibulă cu două perforații localizate sub rădăcina primului molar. Istoricii consideră că aceste perforații au fost realizate în scopul unui drenaj care să elimine abcesul de la nivelul dintelui. Această intervenție datează din jurul anului 2750 ÎHr.
De asemena, manuscrisele egiptene din anii 3700 ÎHr., descriu preocupările pentru tratamentele afecțiunilor dentare. Deoarece magia a jucat un rol principal în viața de zi cu zi a timpurilor trecute, sănătatea generală și cea dentară au fost pentru o perioadă lungă de timp influențate de idei pe care astăzi le putem considera mai mult decât ciudate și extrem de nepotrivite. De-a lungul timpului, lucrurile au evoluat astfel încât stomatologia a devenit un subiect de interes.
Un moment extrem de important pentru stomatologia de astăzi are loc în anul 1685, atunci când este publicat primul manual dentar. Acesta a fost scris în limba engleză de către Charles Allen și a fost intitulat ,,Operatorul de dinți”. La câțiva zeci de ani distanță apare prima lucrare academică ce descrie stomatologia ca fiind o profesie modernă, lucrarea a fost scrisă de către Pierre Fauchard în anul 1728 și a fost intitulată ,,Dentistul Chirurg”.
Odată cu apariția lucrărilor care subliniază importanța stomatologiei și a medicilor care se ocupă de afecțiunile dentare, au început să fie studiate și materialele ce pot fi utilizate pentru a tratarea cât mai multor probleme.
În anul 1790 a fost inventat primul scaun stomatologic, un scaun din lemn căruia i s-a adăugat o tetieră pentru susținerea capului pacienților. În anul 1816, Auguste Taveau a dezvoltat primul amalgam dentar, acesta era confecționat din monede de argint amestecate cu mercur. Amalgamul era folosit pentru umplerea golurilor lăsate de cariile dentare, astfel acesta a reprezentat primul material utilizat pentru realizarea plombelor. Amalgamul a fost folosit pentru o lungă perioadă de timp, pe parcurs însă, materialele utilizate au fost înlocuite cu unele care nu afectează sănătatea generală a organismului. În ultimii 150 de ani amalgamul dentar a fost cel mai folosit material pentru tratarea cariilor, în ziua de astăzi, milioane de oameni au astfel de plombe. Materialul a fost atât de folosit deoarece rezistă foarte bine și face față uzurii, mai ales în zonele supuse unei presiuni mai mari, în zonele de contact dintre măsele. Cu toate acestea, s-a descoperit faptul că mercurul este extrem de toxic pentru întregul organism, de aceea, astăzi, plombele sunt realizate din materiale compozite. Dacă ai o plombă din amalgam de ceva timp, este indicat să ceri sfatul medicului stomatolog în legătură cu înlocuirea acesteia.
O altă descoperire extrem de importantă pentru domeniul stomatologic este cauciucul vulcanizat. În anul 1839, Charles Goodyear a descoperit acest material, care a constituit baza protezelor dentare. Anterior, protezele erau realizate din aur ceea ce includea și un preț foarte mare, descoperirea cauciucului vulcanizat a dus la crearea unor prețuri accesibile și pentru clasa de mijloc. În ziua de astăzi, protezele dentare se realizează din mai multe tipuri de materiale, fiecare având propriile avantaje și dezavantaje. Scopul protezelor este acela de a reface funcția masticatorie și, pe de altă parte, de a îmbunătăți aspectul estetic.
În anul 1840, Horace Wells demonstrează eficiența protoxidului de azot pentru sedarea pacienților care necesită intervenții chirurgicale. La începutul secolului al XIX-lea, bărbierii îndeplineau diverse funcții și aveau mai multe atribuții, printre care și cele ale dentiștilor. Aceștia realizau extracții dentare deoarece aveau instrumente care puteau fi folosite în acest scop, dinții erau extrași cu ajutorul unor forcepsuri și a unor clești de dimensiuni mari. Din păcate, experiențele celor care erau nevoiți să își extragă dinții afectați erau unele extrem de dureroase și înfricoșătoare. În acest scop, putem spune că Horace Wells a făcut o descoperire extraordinară pentru domeniul medicinei deoarece a reușit să amelioreze durerile pacienților din întreaga lume. Tot în anul 1840 a fost folosită pentru prima dată și anestezia cu eter în cadrul intervențiilor chirurgicale, de către Thomas Morton.
Anul 1840 este unul reprezentativ pentru stomatologie deoarece este punctul culminant al stomatologiei moderne. Horace Hayden și Chapin Harris fondează prima școală dentară, și anume: Colegiul Baltimore de Chirurgie Dentară. De asemenea este fondată și prima societate dentară din lume, Societatea Americană a Chirurgilor Dentari. Astăzi, s-a transformat în Asociația Dentară Americană și are 163.000 de membrii care primesc suport în tot ceea ce reprezintă practica stomatologiei.
Odată cu apariția acestor instituții, domeniul a început să prindă un avans deosebit. În anul 1871 a fost creată prima freză dentară, iar în anul 1896, a fost introdusă radiația X în stomatologie de către Edmund Kells. Aceste descoperiri au ajutat extrem de mult dezvoltarea domeniul și tratarea afecțiunilor dentare, de-a lungul timpului.
Învățarea continuă și dezvoltarea tehnologiei au ajutat domeniul stomatologic, tratamentul afecțiunilor dentare fiind, astăzi, o experiență plăcută și nedureroasă. Cu siguranță, dezvoltarea nu s-a oprit aici și trebuie să ne așteptăm la noi descoperiri care să schimbe modul în care privim domeniul stomatologic.
Foto: Pexels