Sabia familiei nobiliare Osztoics (© Muzeul Național al Banatului)

Sabia familiei nobiliare Osztoics, o armă atipică pentru Europa Centrală

Sabia familiei nobiliare Osztoics de Șemlacu Mare și Șemlacu Mic este una dintre cele mai valoroase piese din colecția armelor albe deținute de Muzeul Național al Banatului, încadrându-se în categoria armelor de paradă purtate de înalții funcționari maghiari în secolele XVIII-XIX.

Sabia este însă una atipică pentru Europa Centrală, în condițiile în care aspectul lamei o încadrează pur tipologic în familia săbiilor otomane, cu lamă de tipul kılıç, scrie Muzeul Național al Banatului, pe pagina de Facebook a instituției.

Singurul detaliu de pe lamă care îi trădează apartenența non-turcească este stema Ungariei (ante 1867) gravată pe una din fețele lamei, ornament intercalat printre motivele decorative orientale prezente din abundență pe ambele fețe ale lamei.

Sabia familiei nobiliare Osztoics (© Muzeul Național al Banatului)

Forma de kılıç turcesc a sabiei are legătură, cel mai probabil, cu originea bosniacă a familiei Osztoics. Sabia i-a aparținut lui Osztoics János II (născ. 1792 – † 1856), poate cel mai reprezentativ membru al familiei, deținător al funcțiilor de procuror general al comitatului, mare stolnic şi consilier regal.

Sabia familiei nobiliare Osztoics, expusă la Muzeul Național al Banatului

Sabia se află în expoziția temporară „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecția Muzeului Național al Banatului”, deschisă în mansarda B1 a Muzeului Național al Banatului, deschisă de miercuri până duminică în intervalul 10:00 – 18:00.

Bibliografie:

Zoran Marcov, Mărturii ale familiilor nobiliare bănățene. Sabia nobililor Osztoics, în „Oameni, evenimente, tradiții din Banatul de câmpie”, VII, Timișoara, 2013, pp. 73-86.

Mai multe pentru tine...