Românii (valahii) din Europa – istorie și moștenire culturală
În 28 şi 29 septembrie, Catedra de Istorie Medievală a Institutului de Istorie al Universității Marie-Curie-Skłodowska din Lublin, Institutul Culturii din cadrul Universității Jagiellone de la Cracovia, Facultatea de Istorie a Universităţii Adam Mickiewicz din Poznań, împreună cu Institutul Cultural Român de la Varșovia vor organiza la Lublin conferințaștiințifică internațională cu titlul Românii (valahii) din Europa – istorieși moștenire culturală.
Istoriași cultura valahilor (românilor), locuitori ai teritoriilor care se întind din Albania până la Carpații Occidentali, ajungând, datorită migrațiilor, până în Turcia, Australiași America de Nord, reprezintă o temă de cercetareștiințifică în continuare insuficient abordată. Evenimentul de la Lublin se înscrie în seria de conferințe ciclice pe tema valahilor (românilor), derulate deja la Poznań (2013) și București (2014), și este dedicat istorieiși culturii comunităților românești din Europași alte zone locuite de aceasta.Este adresat cercetătorilor din domenii diverse:istorici, etnografi, antropologi culturali, sociologi, filologi, manageri culturaliși tuturor celor interesați de tematica aleasă.
Scopurile conferinţei sunt integrarea mediului ştiinţific internaţional, implicat în studierea diferitelor aspecte ale problematicii comunităţilor românești, şi cooperarea universităţilor din ţări diferite, în cadrul proiectului internaţional de cercetare. La conferinţă vor participa specialişti de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Al. Ioan Cuza din Iaşi, Academia Sârbă de Ştiinţe şi Arte din Belgrad, Universitatea Jagiellonă de la Cracovia, Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań, Universitatea din Varşovia, Academia Naţională de Ştiinţe, Universitatea Marie-Curie-Skłodowska din Lublin, Universitatea din Iwano-Frankiwsk, Ucraina. Din România vor fi prezenţi:dr. Marius Diaconescu, Dana Silvia Caciur, dr. Vladimir Constantin Creţulescu, dr. Valentin Trifescu, dr. Iosif Camară.