Prypiat, o fantomă a socialismului, un Pompei modern jpeg

Prypiat, o fantomă a socialismului, un Pompei modern

📁 Comunism
Autor: Bogdan Vârşan

In aprilie 1986 Uniunea Sovietică era zguduită de o puternică explozie nucleară. Reactorul patru al centralei nucleare de la Cornobîl, aşezat în apropierea oraşului Prypiat a explodat, micul orasel din apropierea centralei fiind evacuat. Dincolo de radiaţiile din cauza cărora înca mulţi au de suferit, din explozia de la Cernobîl a mai rămas ceva… o fantomă, un oraş fantomă:Prypiat.

Explozia

Pe 25 aprilie echipajul reactorului 4 de la Cernobîl se pregătea să execute un test de rezistenţă al reactorului, test efectuat în condiţii similare şi cu un an înainte, având însă rezultate mai degrabă dezamăgitoare. O serie de greşeli însoţite de nerespactarea unor reguli stricte de siguranţă, au condus la cel mai mare dezastru nuclear din istorie. Chiar dacă, în stilul caracreristic, conducerea Uniunii Sovietice a încercat să ascundă şi ulterior să minimalizeze efectele dezastrului, lumea a înteles că ceva grav se întamplase. Dar înainte ca intreaga lume să inteleagă, prima victimă colateralăa fost populaţia oraşului Prypiat care a fost evacuată şi mutată în oraşul Slavutich construit în timp record tocmai pentru această operaţiune. Ce a rămas în urma acestui abandon masiv? Un oraş gol, o lume fără oameni, o fantomă.

Prypiat. Scurt istoric

Numele oraşului Prypiat este derivat din numele râului lângă care a fost construit. Istoria oraşului începe în 1970 când constructorii au pus piatra de temelie la fundaţia primei clădiri a noului centru urban. Primii locuitori au fost chiar muncitorii care au lucrat la ridicarea oraşului. Prypiat a fost construit din cartiere, aşezate circular, dând o formă radială oraşului. Ridicat special pentru viitorii muncitori ai Centralei Nucleare de la Cernobîl, Prypiat era văzut şi ca un puternic nod feroviar şi naval. Ca orice oraş din Uniunea Sovietică (şi din tot blocul comunist) şi în Prypiat numele străzilor erau numele principalilor lideri ai Partidului, bulevardul Lenin sau sintagme ideologice de propagandă, Strada Prieteniei Mondiale sau Bulevardul Eroilor de la Stalingrad.

Statistic

Inainte de dezastrul care a dus la evacuarea oraşului, Prypiat era locuit de aproximativ 50.000 de oameni care beneficiau de douazeci si una de şcoli, un spital, trei clinici, un centru cultural, un cinematograf, zece săli de sport, 3 bazine acoperite, 2 stadioane, un parc de distracţii. Ce atrage atenţia este media foarte scazută de vârstă (26 de ani) a locuitorilor oraşului la momentul construcţiei. Prypiat trebuia să fie un nou oraş, o nouă victorie a socialismului biruitor, aşezat însă lângă o fabrică a morţii. Toţi cei 50.000 de locuitori au fost evacuaţi în numai două zile de la accident, lăsând în urma lor o fantomă care bântuie azi numai fascinaţia celor pasionaţi de istoria sovietică. Este, dacă vreţi, un soi de Pompei modern, urme de viaţă socialistă neatinsă dintr-o seară de aprilie 1986.

Evacuarea

Duminică 27 aprilie 1986, la ora 7 dimineaţa preşedintele Comisiei Guvernamentale care se ocupă de dezastru a făcut publică decizia de evacuare a oraşului Prypiat. La ora 10:00 acesta se întalnea cu administraţia locală, iar evacuarea era planuită să înceapă la ora 14:00. Locuitorii au fost informaţi că această decizie printr-un scurt mesaj radio, fiecare fiind sfătuit să îşi ia la el doar provizii pentru 3 zile. La doar 36 de ore de la accident, 1200 de autobuze au preluat aproape 50.000 de oameni.

Astăzi

Astăzi, accesul în oraş este ingrădit de poliţie dar obţinerea aprobărilor necesare pentru a intra nu este o chestiune foarte dificilă. Vizita se face cu ajutorul unui ghid care pe lângă istoria oraşului are misiunea precisă de a se asigura că nimic nu este furat sau vandalizat în oraş. Uşile clădirilor sunt deschise, aproape toate fiind de asemenea accesibile vizitei acompaniate de un ghid. Aşadar aceia care sunt dornici de a lua contact cu viaţa sovietică prin intermediul unei fantome o pot face la Prypiat. Va fi poate ca o şedinţă de spiritism cu o fantomă care încă bântuie existenţa multora…fantoma socialismului. Până la experienţa reală, puteţi apela totuşi la un tur virtual prin intermediul fotografiei accesând: http://chornobyl.in.ua/en/category/video-photo-chernobyl.

Bibliografie:

http://chornobyl.in.ua/

http://www.chernobylee.com/

http://pripyat.com