Primul savant american care a câștigat premiul Nobel a fost un imigrant din Europa de Est
Primul savant american care a câștigat premiul Nobel la o categorie științifică a fost Albert Abraham Michelson (foto jos). Părinții lui Michelson au imigrat în Statele Unite din regiunea Strzelnom, aflată pe atunci în Prusia, iar în prezent în Polonia. Albert Abraham avea pe atunci doar 2 ani.
Albert Abraham Michelson (născut pe 19 decembrie 1852 – decedat pe 9 mai 1931) a fost premiat în anul 1907 pentru cercetări privind viteza luminii.
De la decernarea primelor premii în anul 1901 și până în prezent, Nobelul a fost acordat de 579 de ori și a fost primit de 911 personalități și organizații. În total, peste 350 de premii Nobel au fost câștigate de cercetători americani, iar dintre aceștia mai mult de 100 erau imigranți, relatează Agerpres.
Nicio altă țară din lume nu se poate nici măcar apropia de acest palmares impresionant pentru știința americană. Singurele două țări din lume care se mai pot mândri cu peste 100 de laureați sunt Marea Britanie și Germania. Demn de amintit este și faptul că unii laureați britanici și germani locuiau și lucrau tot în SUA când au primit prestigiosul premiu.
Mai mult decât atât, dacă toți imigranții americani laureați ai premiului Nobel ar fi fost incluși într-o categorie proprie, atunci numărul lor l-ar fi întrecut pe cel al laureaților din orice altă țară cu excepția SUA.
Ediția din 2016 a premiilor Nobel a adus o confirmare a acestei tradiții a excelenței științifice americane, cu o singură mențiune:nici unul dintre cei 9 savanți care și-au împărțit premiile Nobel de la domeniile științifice nu s-a născut în SUA, însă șase dintre aceștia lucrează în universități americane și s-au stabilit pe teritoriul american.
Instituțiile academice americane și-au făcut o tradiție din a atrage inteligența din toate colțurile lumii, oferindu-le oamenilor de știință condiții ideale de a-și continua cercetările.
Această rețetă a succesului academic a fost preluată și de alte țări care încearcă să copieze modelul american. Spre exemplu, țări precum Singapore, Coreea de Sud și chiar Arabia Saudită investesc foarte mulți bani în construcția propriilor centre de cercetare și încearcă să atragă cei mai buni oameni de știință din lume, oferindu-le salarii stimulente și accesul la facilități moderne de cercetare.
Aceste lucruri ajută, dar nu sunt suficiente în condițiile în care, pe lângă salarii și dotări, universitățile americane au deja o bogată tradiție de a-i atrage pe cei mai buni oameni de știință și cercetători din lume.