Primul ceas public din Ţările Române va fi marcat în pietonalul Ştefan cel Mare jpeg

Primul ceas public din Ţările Române va fi marcat în pietonalul Ştefan cel Mare

📁 Patrimoniu
Autor: Alina Stan

Oficialii Primăriei Iaşi au anunţat că iau în calcul marcarea în apropiere de Biserica Trei Ierarhi a faptului că până la sfârşitul secolului al XIX-lea în zona a existat un turn de piatră care adăpostea cel mai vechi orologiu.

"Am primit o solicitare de la istoricul Sorin Iftimi în urma căreia analizăm posibilitatea marcării în faţa Bisericii «Trei Ierarhi» a faptului că în zonă a existat primul turn cu ceas", a spus viceprimarul Mihai Chirica.

Istoricul susţine că turnul din piatră, ridicat la 1638, era principala cale de acces către Mănăstirea "Trei Ierarhi", o incintă fortificată la acea vreme. „Încă de la zidirea sa, turnul adăpostea un orologiu, cel mai vechi mecanism de acest fel cunoscut în Ţările Române. Forma lui a suferit mai multe transformări, iar când s-a luat decizia demolării nu mai avea aceeaşi formă ca în timpul lui Vasile Lupu“, susţine cercetătorul istoric.

În 1886 s-a luat decizia demolării turnului, orologiul a fost trimis în Franţa pentru restaurare, de unde nu s-a mai întors.

„Undeva, sub asfaltul bulevardului Ştefan cel Mare, în dreptul bisericii Trei Ierarhi, se mai află urmele temeliilor turnului în care s-au auzit, pentru prima dată în Ţările Române, bătăile unui ceas public. Acest «Punct 0», lesne de reperat, s-ar fi cuvenit să fie marcat în asfalt, pentru posteritate. Omul modern, a cărui existenţă stă în mult mai mare măsură sub imperiul scurgerii dramatice a Timpului, divizat în unităţi din ce în ce mai mici, ar poposi oricând în acest perimetru, cu reală emoţie“, susţine Sorin Iftimi într-un amplu articol dedicat orologiului.

Istoricul a menţionat că s-a gândit că cel mai indicat ar fi montarea unei plăci de 4X4 metri. "Să nu fie nici ca o gură de canal, să nu fie ceva care să încurce zona. Să fie ceva care să creeze un loc special. Voi discuta cu cei de la Primărie şi vom vedea la ce concluzie ajungem", a spus istoricul. Din 20 august, pe Bulevardul Ştefan cel Mare au început ampla lucrări de transformare a zonei în pietonal.

Sursa:www.adevarul.ro