Inflatia (@Adina Scortescu)

Prea multe crize pentru o singură planetă

Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.

Deceniile pierdute în dispute sterile despre realitatea schimbărilor climatice se traduc astăzi într-o criză climatică anticipată de mulţi, dar surprinzătoare pentru și mai mulţi. Dintr-odată, vedem cum se înregistrează recorduri de temperatură, râurile seacă, regiunile cele mai fertile din Europa și din alte părţi se usucă, altele ard de-a binelea.

Modelul îmbrăţișat de cea mai mare economie a Uniunii Europene a funcţionat cu un extraordinar succes mai mult de o jumătate de secol. Energie ieftină, petrol și gaze din Rusia, din ce în ce mai multă, din ce în ce mai profitabil. Cine să ia în seamă avertismentele că nu e bine să fii dependent de o singură sursă? Doar lucrurile mergeau atât de bine! Până când furnizorul a tăiat gazele și lucrurile s-au schimbat brusc, belșugul garantat s-a transformat peste noapte în incertitudine și guvernele au început să înveţe să socotească din nou cam câte grade ar fi recomandate la iarnă în case și în birouri.

Siguranţa alimentară rămăsese o problemă pentru regiunile cele mai nenorocite ale lumii, dar gestionată de organizaţiile internaţionale, de cele neguvernamentale şi de filantropii gata oricând să contribuie substanţial pentru astfel de cauze. Blocarea exporturilor de cereale ale Ucrainei a pus lucrurile într-o altă perspectivă. Nimeni nu poate să se considere la adăpost de o criză alimentară. Știrea că un vapor cu porumb a părăsit Ucraina a făcut înconjurul planetei. Cu câteva luni în urmă ar fi scris vreo agenţie de presă știrea că o navă cu cereale a plecat dintr-un port destinat să exporte milioane de tone de cereale? Acum a devenit o veste planetară, care, în sine, a dus la calmarea pieţelor globale de cereale cuprinse de agitaţie.

La fel, zborul unei singure aeronave, cea cu care Nancy Pelosi a călătorit în Taiwan, a fost cel mai urmărit, în timp real, din istorie. După izbucnirea războiului din Ucraina, se vede clar că prea mulţi oameni așteaptă sfârșitul lumii.

Articolul a fost publicat în numărul 247 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 17 august - 14 septembrie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!
Mai multe pentru tine...