Prada păianjenului energetic
Populația României democratice este terorizată la sfârșitul anului 2021 prin majorarea facturilor la esențialul curent, cel ce stă la baza lumii moderne computerizate. S-a scris multă vreme că unica soluție pentru a scăpa de poluarea generată de motoarele termice trebuie să fie trecerea la noi surse de putere, curate, cărbunele și petrolul urmând să fie amintite prin paginile cărților de istorie. Presa mondială face o intensivă propagandă pentru achiziționarea de automobile electrice sau hibrid, producătorii internaționali fiind pregătiți să ofere autobuze și autocamioane cu autonomii cât mai ridicate.
S-a investit serios în fabrici noi și acumulatorii sunt perfecționați de la o zi la alta. Este o adevărată febră a aurului în rândurile patronilor din industria constructoare de mașini. Istoria a consemnat că deținătorii de petrol au făcut tot felul de jocuri curate și murdare pentru a acumula cât mai multă avere, termenul frumos descoperit de economiști fiind cel de maximizarea profiturilor. Nu se putea ca afaceriștii din domeniul electricității să nu profite de ocazie pentru ridicarea prețurilor de vânzare a energiei. Este imposibil să nu profiți atunci când întreaga planetă se află în stare de dependență față de un produs. Comunitățile au nevoie de curent electric pentru întreținerea orașelor și pentru funcționarea complicatelor rețele de computere. Trecerea automobilelor în noua lume a amplificat gradul de sclavie energetică. Chiar produsul centralelor de mare putere este ideal pentru patroni și politicieni: nu poate fi stocat în cantități mari. Nici nu prea poate să fie realizat artizanal.
Omenirea s-a crezut scăpată de coșmarul celor care au nenorocit-o prin războaie pentru țiței, dar a ajuns și mai rău, cele mai afectate fiind popoarele mai sărace. Este interesant de spus că trecerea la energia electrică pentru a asigura mobilitatea economică și socială nu duce în mod automat la eliminarea poluării. Aceasta trebuie să persiste multă vreme și, la nivelul tehnologic actual, este imposibil de eliminat. De ce? Chiar sistemul energetic cere poluare. Termocentralele sunt instalații de mare putere și acoperă o uriașă parte din cererea de curent de pe piață. Nu pot fi oprite atunci când consumul este scăzut, dar sunt esențiale în sistem în momentele de vârf al consumului. Având la dispoziție cărbunele, grupurile energetice pot funcționa permanent, ceea ce nu se întâmplă la hidrocentrale, centralele eoliene sau la cele solare. Reactoarele nucleare ar fi putut să înlocuiască combustibilul fosil, dar lecțiile Cernobîl și Fukushima au demonstrat ce imens pericol stă în focul atomic. O centrală de 1.980 MW are nevoie de circa 25 milioane de tone de lignit pentru a funcționa un an. Normal că se consumă peste șapte miliarde de tone de combustibil solid în 365 de zile pentru a ține în viață industria și orașele.
O marfă perisabilă duce la o lăcomie uriașă și permanentă.
Scumpirile generale sunt generate de patronii de pe piața presupus liberă și care acționează cu acordul autorităților statale, politicienii având grijă să nu supere pe cei ce livrează mărfuri definite drept esențiale. Oare se vor face anchete serioase privind modul în care se calculează prețurile? Oare se va analiza modul în care banii publici se scurg în buzunarele celor ce domină piața? Este greu de crezut că se va face ceva bun pentru popor și popoare. Poftele celor puternici trebuie să fie satisfăcute pentru al lor trai bun.
Omenirea este acum captivă în plasa păianjenului energetic. Trecerea generală la consumul de electricitate nu înseamnă că au fost terminate problemele foametei de energie.
Unica soluție pentru toate comunitățile constă în identificarea unor noi surse locale pentru a scăpa din lanțurile firmelor gigantice. Unele state, cum ar fi Islanda, au avut noroc cu darurile Terrei. Celelalte trebuie să apeleze la știință pentru a învinge monopolurile ce profită și vor profita enorm de pe urma schimbării.