image

Poveştile savanţilor româneşti neobservaţi la ei în ţară, dar care au revoluţionat lumea

Au fost consideraţi printre cele mai luminate minţi ale deceniilor trecute, s-au bucurat de recunoaştere internaţională, dar la ei în ţară nimeni nu-i cunoaşte. Este povestea câtorva genii româneşti pe care istoria autohtonă a omis să-i omagieze.

Dacă aţi crezut că stilul Art Deco a fost inventat de vreun ilustru geniu al artei franţuzeşti, ei bine istoria ne spune altceva. Cel care a revoluţionat artele decorative de la începutul anilor 1920 este nimeni altul decât Dimitrie Haralamb Chipăruş, un sculptor moldovean, stabilit la Paris. 

Avea 22 de ani când a părăsit Botoşaniul natal şi a ajuns să studieze sculptura la celebra şcoală de artă pariziană Ecole des Beaux – Arts, ale cărei cursuri le-a frecventat şi marele Brâncuşi.  

Chipăruş   atrage atenţia criticilor de artă folosint tehnica criselefantină, care presupunea crearea de sculpturi folosind ca materiale bronzul şi fildeşul. Maniera de lucru a artistului a dus la dezvoltarea unui nou stil artistic: Art Deco. 

Românul care a dezvoltat industria auto

Cu siguranţă altfel ar fi arătat maşinile de astăzi sau poate nici măcar n-ar fi existat dacă un român n-ar fi făcut toate calculele, studiile şi proiectările necesare în acest sens. Geniul ingineriei automobilistice este nimeni altul Aurel Perşu. Într-adevăr România nu a auzit de el, însă inginerul născut la Bucureşti a reuşit să se facă remarcat la Şcoala Superioară Tehnică din Berlin.

inginer Aurel Persu jpg

După mai multe calcule el a realizat faptul că forma ideală a unui vehicul în mişcare este cea a picăturii de apă în cădere. Conceptul de automobil ale cărui roţi se află în interiorul caroseriei a fost unul uimitor, pentru că nicio maşină nu arăta aşa la vremea respectivă. După ce a cucerit Europa cu invenţia sa, inginerul român a revenit în ţară fiind conferenţiar al Şcoala Politehnică şi director la fabrica de avioane I.A.R. Braşov. Se stinge din viaţă la 5 mai 1977, la Bucureşti. 

 romancierul firav al Bărăganului

Născut în inima Bărăganului, la Ţăndărei, scriitorul Paul Georgescu a fost considerat de mulţi creatori de literatură un om firav şi sensibil, veşnic îndrăgostit de locurile natale. S-a stins din viaţă la vârsta de 66 de ani, ca un ilustru anonim, într-o garsonieră din Bucureşti, în anul Revoluţiei.

image

Scriitorul Paul Georgescu este fiul legitim al celebrului medic Dumitru Georgescu, fiind apreciat de critica literară datorită eseurilor sale prin care a reflectat cu minuţiozitate asupra romanelor lui Liviu Rebreanu, mai ales asupra capodoperei „Ion” a scriitorului.