Povestea Ora┼čului de Floci, locul unde s a n─âscut domnitorul Mihai Viteazul jpeg

Povestea Ora┼čului de Floci, locul unde s-a n─âscut domnitorul Mihai Viteazul

Vestigiile uneia dintre cele mai ├«nfloritoare a┼čez─âri medievale vor fi reabilitate ┼či vor deveni un punct de atrac┼úie pentru turi┼čti. Aici, ├«n ora┼čul disp─ârut de l├óng─â localitatea ialomi┼úean─â Giurgeni, s-a n─âscut ├«n anul 1558 domnitorul Mihai Viteazul.

Ora┼čul de Floci a avut un rol important ├«n istoria economic─â ┼či politic─â a statului medieval din ┼óara Rom├óneasc─â ÔÇô conform documentelor istorice, cele mai importante lucruri care se vindeau ├«n singurul ora┼č medieval din B─âr─âgan erau bl─ânurile de animale. Unica a┼čezare urban─â din estul C├ómpiei Rom├óne, ├«n cursul secolelor XIV-XVIII a avut o importan┼ú─â strategic─â ├«n controlul grani┼úei de est a ┼ú─ârii.

ÔÇ×Mihail Viteazul a avut o leg─âtur─â direct─â cu Ora┼čul de Floci, conform cronicilor lui ┼×tefan Samuscovi, un cronicar luat la Curte de Mihai Viteazul ├«n momentul ├«n care a trecut ├«n Transilvania, care consemneaz─â urm─âtoarele lucruri: M─âriei Sale ├«i pl─âcea ├«ntotdeauna s─â spun─â c─â este din ora┼čul de la v─ârsarea Ialomi┼úei ├«n Dun─âre, adic─â de la Ora┼čul de Floci. ├Äi mai pl─âcea s─â spun─â c─â mama lui este de aici ┼či o chema Tudora. At├ót el, c├ót ┼či mama sa erau ni┼čte oameni boga┼úi ┼či se ├«ndeletniceau cu comer┼úul. Despre Mihai Viteazul sunt scrise foarte multe lucr─âri, iar pe cei ne├«ncrez─âtori ├«i invit s─â le citeasc─âÔÇť, a explicat Florin Vlad, managerul Muzeului Jude┼úean Ialomi┼úa.

L├ón─â de oaie ┼či piei de capr─â, bovine ┼či porcine erau m─ârfurile cele mai c─âutate ├«n acea perioad─â, care se tranzac┼úionau ├«n a┼čezarea din B─âr─âgan. De┼či era un ora┼č medieval ├«nfloritor, de multe ori, locuitorii au avut parte de conflicte militare care f─âceau pagube ├«nsemnate.

image
image

Pe parcursul a mai multor secole, ora┼čul lui Mihai Viteazul a fost distrus din temelii ┼či reconstruit. ├Än secolul XX, din celebrul centru comercial nu mai r─âm─âsese la suprafa┼ú─â dec├ót zidul unei biserici, restul ruinelor fiind ├«ngropate sub mormane de p─âm├ónt. Abia ├«n 1976, un colectiv de speciali┼čti de la Muzeul Na┼úional de Istorie ├«ntreprinde s─âp─âturi ├«n vatra ora┼čului. Imediat dup─â 1990, locul ajunsese o ruin─â.

Printre ultimele descoperiri arheologice se afl─â ┼či cele din campania anului 2017, c├ónd speciali┼čtii au scos la iveal─â ruinele unei cl─âdiri administrative din Evul Mediu. Construc┼úia, de peste 100 de metri p─âtra┼úi, avea ziduri groase din c─âr─âmid─â ┼či acoperi┼čul din olane. Era ├«mp─âr┼úit─â ├«n trei ├«nc─âperi unde ├«┼či desf─â┼čura activitatea Sfatul or─â┼čenesc alc─âtuit din 12 p├órgari. Ace┼čtia erau ale┼či de t├órgove┼úi din r├óndul celor mai buni negustori ┼či meseria┼či, oferindu-li-se puterea de a judeca ne├«n┼úelegerile dintre locuitorii ora┼čului ┼či de a oficializa v├ónz─ârile ┼či cump─âr─ârile ce aveau loc pe teritoriul a┼čez─ârii. 

Descoperirea contribuie la ├«ntregirea imaginii de ansamblu asupra a┼čez─ârii de la v─ârsarea Ialomi┼úei ├«n Dun─âre, ca important centru comercial al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti ├«n secolul al XV-lea. Edificiul adus la lumin─â de arheologi este cu at├ót mai important cu c├ót aici, ├«n ora┼čul disp─ârut de l├óng─â Giurgeni, s-a n─âscut ├«n 1558 domnitorul Mihai Viteazul. Parcul arheologic de la Giurgeni se ├«ntinde pe 7 hectare, loc unde pot fi admirate vestigiile unor biserici, ateliere de prelucrarea osului ┼či locuin┼úe medievale.

image
image

Campania anului 2017 a adus descoperiri importante care demonstreaz─â importan┼úa acestui ora┼č medieval. Astfel, ├«n urm─â cu patru ani, aici a fost investigat un edificiu civil de mari dimensiuni, 14,80 x 6,80 metri, cu funda┼úii din piatr─â, ce a avut cel pu┼úin dou─â etape de refacere.

ÔÇ×Tehnica de construc┼úie, maniera ├«ngrijit─â de lucru denot─â importan┼úa deosebit─â a acestei construc┼úii, a c─ârei func┼úionalitate o punem ├«n leg─âtur─â cu ├«ntrunirile pe care le avea conducerea autonom─â a ora┼čului. Materialul ceramic ┼či ├«ntreg inventarul arheologic sunt destul de rafinate, fiind indicii care ne sugereaz─â prezen┼úa unor boieri de vaz─â, oameni care aveau o anumit─â stare material─â ┼či social─â, importan┼úi ├«n hot─âr├órile ora┼čului, administrative ┼či fiscale, de organizare, ei reprezentau ora┼čul ├«n raport cu domnulÔÇť, spune Dana Mihai, responsabil ┼čtiin┼úific al ┼×antierului Arheologic Ora┼čul de Floci.

image
image

Documentele care au fost scrise ├«n aceast─â re┼čedin┼ú─â, ├«n secolul al XVI-lea ┼či ├«nceputul secolului al XVII-lea, ne indic─â faptul c─â aceast─â construc┼úie era foarte important─â ┼či pune pe harta ora┼čului un rost administrativ foarte important. Construc┼úii de zid─ârie nu au mai fost descoperite ├«n Ora┼čul de Floci de aproximativ 30 de ani.

I

Monumentul istoric Ora┼čul de Floci va fi modernizat cu aproximativ 13 milioane de lei, prin grija autorit─â┼úilor jude┼úene, care doresc astfel s─â re├«nvie zona ┼či s─â atrag─â c├ót mai mul┼úi vizitatori. Consiliul Jude┼úean Ialomi┼úa a semnat contractul de achizi┼úie public─â pentru proiectul de reabilitare ┼či punere ├«n valoare a monumentului istoric. Reabilitarea face parte dintr-o serie de trei proiecte pe zona de cultur─â ┼či reabilitare a patrimoniului cultural, respectiv biserica de lemn din zona Muzeului Na┼úional al Agriculturii din Slobozia ┼či conacul Bolomey de la Cos├ómbe┼čti, lucr─âri care, ├«n prezent, sunt ├«n desf─â┼čurare.

image
image

Astfel, ├«n urm─âtorii doi ani, p├ón─â ├«n luna martie 2023, aici se vor restaura ┼či consolida ruinele edificiului cu contraforturi, cele ale bisericii, vor fi ├«nfiin┼úate drumuri de leg─âtur─â ├«ntre toate obiectivele sitului ┼či o platform─â de observa┼úie ├«n punctele ├«nalte ale acestuia.

De asemenea, se vor construi pavilioane ├«nchise sau deschise, muzeul va fi dotat cu vitrine necesare expunerii obiectelor arheologice descoperite ├«n sit, dar ┼či cu sisteme de iluminat pentru punerea ├«n valoare a patrimoniului mobil.

├Än plus, vor fi amplasate panouri explicative, de informare, pentru fiecare monument ├«n parte, panouri de direc┼úionare, va fi asigurat iluminatul public arhitectural, va fi realizat un drum colector, va fi reamenajat accesul existent ├«n dreptul bazei de cercetare ┼či expunere muzeal─â, se vor face amenaj─âri peisagistice ┼či sistematizare vertical─â, va fi delimitat situl arheologic, va fi ├«ndiguit firul de vale ce se suprapune vechiului curs al r├óului Ialomi┼úa, cu scopul conserv─ârii patrimoniului arheologic.

image
image

Totodat─â, vor fi construite poduri/pasarele de traversare a firului de vale, vor fi dotate cu mobilier urban, se va construi un punct de belvedere spre zona declarat─â sit Natura 2000 ┼či spre situl arheologic ┼či vor fi realizate pavilioane expozi┼úionale cu platforme de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilit─â┼úi ┼či cu trepte de acces.