Istoria tulbur─âtoare a tatuajelor cre╚Ötine din Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina / FOTO jpeg

Istoria tulbur─âtoare a tatuajelor cre╚Ötine din Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina / FOTO

Tatuajele nu sunt, de obicei, asociate cu cre╚Ötinismul, desenele pe piele fiind condamnate de Biseric─â din cele mai vechi timpuri. ├Äns─â, paradoxal, ├«n Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina a ├«nflorit timp de mai multe secole o tradi╚Ťie a tatuajelor cu motive cre╚Ötine.

Tatuajele au o tradi╚Ťie ├«ndelungat─â ├«n vestul Peninsulei Balcanice, acest obicei fiind men╚Ťionat ├«nc─â din Antichitate, de Strabon. Tradi╚Ťia tatuajelor cu motive cre╚Ötine are ├«nflorit ╚Öi s-a r─âsp├óndit ├«n r├óndul femeilor croate catolice din Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina ├«n Evul Mediu. Istoria tulbur─âtoare a acestui obicei a ├«nceput dup─â ocupa╚Ťia otoman─â. 

tatuaje jpg jpeg

Pentru a preveni convertirea for╚Ťat─â a tinerelor fete la Islam, mamele ├«╚Öi tatuau fiicele,  ├«nc─â din copil─ârie, cu motive cre╚Ötine, ├«n special cu semnul crucii. Aceste tatuaje erau f─âcute pe p─âr╚Ťile vizibile ale pielii, pe frunte, obraji, m├óini sau sub g├ót.

Tatuajele cu motive cre╚Ötine au reprezentat form─â de rezisten╚Ť─â pasiv─â la agresiunea otoman─â. Femeile catolice credeau c─â ├«n acest fel vor preveni convertirea for╚Ťat─â a fetelor. Chiar dac─â acest obiectiv nu era ├«ndeplinit, m─âcar fetele p─âstrau toat─â via╚Ťa pe corp dovada c─â au fost cre╚Ötine.

tatuaje 2 jpg jpeg

Istoricul ╚Öi arheologul croat ─ćiro Truhelka a fost primul care a descris aceast─â tradi╚Ťie, la sf├ór╚Öitul secolului al XIX-lea, ╚Öi a publicat numeroase ilustra╚Ťii reprezent├ónd tatuajele femeilor cre╚Ötine.

tatuaje 3 jpg jpeg

├Än prezent, mai exist─â pu╚Ťine femei tatuate cu motive cre╚Ötine ├«n Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina. Aceast─â tradi╚Ťie aproape c─â a disp─ârut dup─â cel de-al Doilea R─âzboi Mondial, ca urmare eforturilor depuse de autorit─â╚Ťile comuniste din fosta Iugoslavie.