NovaPG historia ro jpg

Ponturi pentru a consuma cât mai puțină energie la utilizarea cuptorului electric încorporabil

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Tot mai multe locuințe din România devin dotate cu aparate de gătit încorporabile. Cel mai des este vorba despre cuptoare electrice și plite pe gaz, dar există și plite electrice (cu inducție) și cuptoare ce funcționează pe bază de gaze naturale.

Aceste aparate încorporabile au prețuri tot mai mici și, spre deosebire de un aragaz clasic, oferă avantaje legate de performanță, de estetică și desigur de integrare în mobilierul de bucătărie, ocupând aparent mai puțin spațiu.

Consumul de energie, un subiect de maximă importanță

În condițiile în care prețurile la curent electric au avansat în ultimii ani, iar prin prisma contextului nefericit din acest moment Uniunea Europeană recomandă consumul a cât mai puțină energie, fiecare dintre noi ar trebui să acționeze. De altfel, să consumi mai puțin curent electric ajută planeta în general, care se confruntă tot mai vizibil cu impactul încălzirii globale. Din păcate, producția de curent electric nu se bazează decât parțial pe energie regenerabilă fără impact asupra mediului, deci singura soluție eficientă pe termen scurt este consumul cât mai responsabil.

Cum să folosești eficient cuptorul electric încorporabil?

Cuptorul electric este considerat un consumator important de energie electrică. Înainte de toate, ar trebui ales un cuptor electric modern, dintr-o clasă energetică superioară, cu un consum rezonabil de curent electric. Chiar și cele mai ieftine cuptoare electrice încorporabile vândute în acest moment în magazinele de specialitate au un consum estimat de sub 1 kwh / ciclu. Pentru a merge pe consum minim, se recomandă folosirea funcției de ventiație la cuptoare electrice. Astfel, se va consuma cu 20 - 30% mai puțină energie electrica, fără a afecta negativ procesul de gătit.

Un alt pont extrem de util, recomandat chiar de unii producători de cuptoare electrice încorporabile, este oprirea funcționării cuptorului cu aproximativ 10 până la 15 minute înainte de momentul în care se estimează că mâncarea este gata de servit. Nu se va deschide ușa cuptorului, iar căldura din interior va continua să gătească mâncarea, fără a se mai consuma energie electrică în plus sau cu un consum minim, dacă este oprită temperatura și păstrată doar ventilația. Un astfel de sfat trebuie implementat corect în funcție de situație, nu este tocmai universal. Totul depinde de preparat și de timpul total de preparare necesar gătirii corecte.

Cuptorul electric trebuie poziționat corect, departe de aparate frigorifice, tot pentru evitarea unui consum de energie electrică mai ridicat în locuință. Este indicat să se aleagă programul de gătire și temperatura ținând cont de recomandările producătorului, în funcție de mâncarea ce trebuie preparată.

În preConsumul de energie, un subiect de maximă importanțăzent, prețurile energiei sunt plafonate în România, pentru ca impactul creșterii costurilor globale la curent electric și gaze naturale să fie mai ușor de suportat de către consumatori. Se recomandă oricum alegerea unui furnizor de pe piața liberă de energie pe baza comparației prețurilor comerciale. Un preț mai mic, la pachet cu servicii prietenoase (de exemplu existența unui cont online de utilizator pentru verificare și plăți facturi, introducere index) înseamnă o alegere avantajoasă.